Határ menti fejlesztési program

2007. június 23., szombat, Közélet
Összesen 224,5 millió euró európai uniós támogatású közös fejlesztések segítik a magyar—román határtérség gazdasági és társadalmi integrációját az elkövetkező hét évben.

A területi együttműködést az Európai Bizottság javasolja a tagállamoknak az egész európai térség fejlesztése és kohéziója céljából. A program finanszírozását 85 százalékban az Európai Regionális Fejlesztési Alap, tíz százalékban pedig a részt vevő tagállamok kormányzati hozzájárulásai biztosítják. A maradék öt százalékot a forrásokat felhasználó végső kedvezményezettek, azaz a határ két oldalán működő projektgazdák — önkormányzatok, társadalmi szervezetek, gazdasági érdekképviseleti szervek — adják. Magyar részről Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye, a román oldalon Szatmár, Bihar, Arad és Temes vesz részt a tervben, amely többek között a határon átnyúló, településeket összekötő útszakaszok építését, felújítását, szélesítését is magában foglalja. Szintén prioritás a határon áthaladó vasútvonalak rövidebb szakaszainak fejlesztése, a széles sávú internet-hozzáférés, az árvizek és szennyezések megelőzése, a hatékony hulladékgazdálkodás megteremtése.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 776
szavazógép
2007-06-23: Közélet - x:

Előkészületekben nincs hiány

Az NLP aláírásokat gyűjt a liberális honatyáktól annak érdekében, hogy jövő hét elején benyújthassa a szenátushoz az egyéni szavazókörzetes választásról szóló törvénytervezetet, és ugyanezt várja el a DP és az SZDP részéről — közölte Mihai Voicu parlamenti kapcsolattartással megbízott miniszter.
2007-06-23: Közélet - Bogdán László:

A gyanúsított (Magasles)

Van egy szarkasztikus román közmondás: se îngroaşă gluma — vastagszik a vicc, a tréfa is komolyra fordulhat. Először mindenkinek viccnek tűnt, hogy Románia ,,örökös"-nek induló államelnöke, a nagy hírű Ion Iliescu gyanúsítottként jelent meg néhány esztendeje az 1990. június 13—15-i bukaresti ,,bányászbiennálé" négy halálos áldozatának ügyében indított eljárásban.