SepsikőröspatakPatthelyzetben a közszolgáltatásokkal

2014. október 31., péntek, Közélet

A sepsikőröspatakiak és kálnokiak közt szép számmal akad, aki nem kíván a közszolgáltatókkal szerződést kötni, vagy ha már megkötötte, nem fizet. Kisgyörgy Sándor polgármester szerint a büntetés kiszabása nem jelent megoldást: zömüknél nehézkesen menne a behajtás, ráadásul a szolgáltatók maguknak okoznának gondot, hiszen a kinnlévőség kedvezőtlenül befolyásolná következő évi költségvetésüket.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A polgármesteri hivatal a víz köbméterének előállításáért megközelítőleg 1,65 lejt fizet: 65 banit a vízért, annak a gidófalvi eltérőnél levő kutaktól a Sepsikőröspatak és Kálnok közti Kápolna-tetői vízgyűjtő medencéig való pumpálása – ahonnan majd szabadeséssel jut el a háztartásokba – mintegy egy lejt kóstál. Jó lenne, ha bár önköltségi áron tudnák a vizet szolgáltatni, de a hatóságilag jóváhagyott ár 1,05 lej, a drágítást pedig a benyújtott dokumentáció ellenére sem tudták még elérni.
– Nem elég, hogy ráfizetünk a szolgáltatásra, de még ezt a keveset sem fizeti mindenki. Megkérdeztem az adósok közül néhányat, hajlandóak lennének-e száz veder vizet kihúzni a kútból, és behordani a házukba egy lejért. Azt mondták, nem, fárasztó lenne az – mégsem fizetnek, így havi 4–5 ezer lej többletköltséggel kell számolnunk. Megpró­báltuk a megyei szolgáltatót bevonni, s készek lettünk volna az új hálózatunkat átadni, de nem voltak hajlandóak átvenni, ezért a terhet még egy ideig nekünk kell hordoznunk – mondotta Kisgyörgy.
A Tegának sem könnyű érvényesülni a községet alkotó két faluban: Sepsikőröspatakon 135, Kálnokon 228 család nem kötött szerződést szemételhordásra. Ők drágállják a közszolgáltató árait, s azt mondják, inkább zsákot vásárolnak, s abba gyűjtik a hulladékot – ám az a Tegának nem felel meg.
  A polgármesteri hivatalnak hosszabb ideig gondot jelentett, hogy a Cigánydomb lakói helyett kellett havi négyezer lej körüli számlát fizetniük, de ezt mindkét felet bevonva, tárgyalással sikerült rendezniük, s a cigányok legalább egy része zsákot vásárol.
Kisgyörgy Sándor megérti, hogy sokan ott spórolnak, ahol tudnak. Például az idős, egyedülálló emberek jóval kevesebb hulladékot termelnek, mint a fiatalok, ezért a polgármester támogatná, hogy nekik továbbra se kelljen szerződést kötniük, legyen elég, ha megvásárolják a Tega szemeteszsákjait. A többieknek viszont be kellene látniuk, a cég nem végezheti jelképes összegért a munkát, ezért szükséges a szerződés megkötése, hiszen a falu javát szolgálja, ha elviszik a szemetet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2014-10-31: Közélet - Bokor Gábor:

Igen az autonómiára

Kovászna város tanácsának többsége is elfogadta az autonómiaigényt kinyilvánító határozattervezetet, mely szerint kérik a Székelyföld nevű, önálló státussal bíró régió megalakítását; igénylik Románia kormányától a kisebbségi jogok biztosítását érintő nemzetközi vállallások betartását; kérik, azokon a településeken, ahol a kisebbség részaránya meghaladja a tíz százalékot, az illető kisebbség nyelve is váljon hivatalossá.
2014-10-31: Közélet - Farkas Réka:

Épül a Sepsi Sportaréna

Egy-két héten belül megjelennek a munkások a helyszínen, és elkezdődik az új sepsiszentgyörgyi sportaréna építése – jelentette be Antal Árpád polgármester. A létesítmény egy új városnegyed születését is jelzi a Csíkszereda felől érkező út bal oldalán.