Sepsiszentgyörgyi lőtérA miniszter tagad, a dokumentum cáfol

2014. október 31., péntek, Közélet

Nem létezik egy, a sepsiszentgyörgyi lőtér helyi hatóságoknak történő átadására vonatkozó kormányhatározat-tervezet – idézte tegnap az Agerpres hírügynökség Mircea Duşa honvédelmi tárcavezető nyilatkozatát. A miniszter kifejtette, jelen pillanatban az átadás jogi szempontból nem megvalósítható, ugyanis a hetven hektáros terület bizonyos része per tárgyát képezi, és a szaktárca sem nyújtott be jóváhagyás végett olyan tervezetet a kormánynak, mely a lőtér átadását lehetővé tenné.

Duşa nyilatkozatát megelőzően a védelmi minisztérium október 16-i keltezésű átiratában arról tájékoztatta Antal Árpád polgármestert, hogy a tárca tudomásul vette Sepsi­szent­györgy helyi tanácsának a lőtér átvételét célzó jogi eljárás beindítására vonatkozó határozatát. Ennek megfelelően a szaktárca is lépett, hogy a kormány ez ügyben határozatot fogadjon el, a tervezetet pedig jóváhagyásra elküldték az illetékes intézményekhez. A városvezető által rendelkezésünkre bocsátott átirat továbbá rámutat: a védelmi minisztérium dokumentumainak tanulmányozása után az igazságügyi tárca néhány észrevételt fogalmazott meg, ezek rendezésétől függ a szükséges kormányhatározat elfogadása is. A dokumentumban végül rámutatnak: a honvédelmi tárca szakemberei a jelzettek megoldásán dolgoznak, a továbbiakban pedig a sepsiszentgyörgyi hatóságokkal levelezés útján egyeztetnek, hogy végül a specifikus telekkönyvi műveleteket is végrehajtsák, a hatályos előírásoknak megfelelően.
Antal Árpád polgármester lapunk megkeresésére tegnap azt mondta: az ügyről személyesen egyeztetett a minisztérium államtitkárával. „Tisztáz­tuk, hogy számukra mi nem világos ebben a történetben, majd elfogadtunk egy újabb tanácshatározatot, ebben már nem szerepel a per alatt lévő területrész, így csak 62 hektárt kérünk” – fejtette ki a városvezető. – „Meglep a miniszter nyilatkozta, hiszen itt van a bizonyíték, hogy levelezést folytatunk a minisztériummal és a tárca fejlécével küldött, iktatott levelében világosan arra hivatkozik, hogy ebben az ügyben kormányhatározat-tervezetet kezdeményeztek, és leírják az igazságügyi tárca által megfogalmazott bizonyos észrevételeket. Ezekre válaszolva módosítottuk a vonatkozó határozatot, majd újra elküldtük a minisztériumnak” – fűzte hozzá.
Mircea Duşa tegnap azt is elárulta: osztja a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma vezetőségének – a lőtér önkormányzatnak történő átadása okán megfogalmazott – félelmeit, és kifejtette: a három megyében élő 400 ezer lelkes román közösségnek, illetve a térség többi lakójának egyaránt mindig védelmezője lesz. „Meglep, hogy Romániában – egy NATO-tagországban – a védelmi miniszter nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti, hogy egy területet átadjanak az önkormányzatnak, hogy ott temetőt, illetve olyan beruházást hozzon létre, amely munkahelyeket teremt – tehát nem NATO-idegen, katonai létesítményt. Amennyiben ezt így gondolja, erről a NATO vezérkarát fogom értesíteni” – összegzett a városvezető.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2014-10-31: Máról holnapra - Farkas Réka:

A választás szabadsága

Ha valamikor, most aztán igazán van választási lehetősége az erdélyi magyarságnak: tizenkét román és két magyar jelölt ácsingózik voksainkért, szeretné, ha mi is segítenénk államelnöki székbe jutását. Ez így, persze, túlzás, hisz akárcsak a két magyar, a románok többsége is tudja, nincs valós esélye elfoglalni a Cotroceni-palotát, többségüket egyéni vagy pártérdekek, háttér-kombinációk kényszerítették az indulásra.
2014-10-31: Közélet - :

Kelemen Hunor új alkotmányt szorgalmaz

Kelemen Hunor szerint Románia hibázott, amikor 1992-ben olyan alkotmányt fogadott el, amely megtiltotta a későbbi generációknak, hogy a jövőjükről gondolkozzanak, ezért az országnak új alkotmányra van szüksége. Erről az RMDSZ államfőjelöltje választási kampányát lezáró sajtótájékoztatón beszélt tegnap Kolozsváron.