Mi, hol, mikor?

2014. november 17., hétfő, Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház e heti előadásai: kedden és szerdán 19 órától Federico Garcia Lorca: García Lorca háza (az M Stúdió Mozgásszín­ház előadása, rendező: Barta Dóra) az új stúdióban; pénteken 19 órától és vasárnap 18 órától A. P. Csehov: Meggyeskert (rendező: Sar­dar Tagirovsky) a nagyteremben; szombaton 19 órától Pintér Béla: Kaisers TV, Ungarn (rendező: Porogi Dor­ka) a nagyteremben.

Helyet előjegyeztetni, bér­letet érvényesíteni, jegyet váltani a városi szervezőirodában lehet hétfőtől csütörtökig naponta 10–16, pénteken 10–14 óráig; telefon: 0267 312 104, 0728 083 336; honlap: www.jegymester.ro.
* A marosvásárhelyi Spektrum Színház első alkalommal vendégszerepel Ko­vásznán a Szomorú vasárnap című musicallel november 29-én, szombaton 19 órától a Művelődési Központ­ban. Helyfoglalás a Városi Mű­velődési Házban.


Kiállítás
* A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti és földszinti kiállítótermében kedden 18 órakor Jánó Mihály művészettörténész megnyitja Kádár Tibor festőművész tárlatát.
* A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban pénteken 18 órakor Péter Sándor magyar nyelv- és irodalom tanár megnyitja Deák Károly, a Gyárfás Jenő Amatőr Képző­mű­vész-szövetség tagjának akvarell- és pasztellkiállítását. Klasszikus gitáron közreműködik Nagy Róbert, a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákja.


Zene
* Tamás Gábor énekes jubileumi lemezbemutató koncertet tart kedden 19 órától Zágonban a művelődési házban; szerdán 19 órától Kovásznán a Művelődési Központban.
* A kézdivásárhelyi Vi­gadó Művelődési Ház emeleti kiállítótermében szerdán 18 órától a fiatal tehetségek koncertjén fellép: Fazakas Anna Ró­za, Brănduş-Ciceo Berna­dette, Fábián Ágnes, Áda Bá­lint, Kocsis Szeréna, Bartók Re­beka. Műsoron: Vaccai-, Liszt-, Haydn-, Massenet-művek.
* A sepsiszentgyörgyi Park vendéglő Di Stefano bárjában csü­törtökön dzsessz-kon­cert lesz a budapesti Wind­singers vokálegyüttes elő­adásában. Műsoron pop- és dzsesszfeldolgozá­sok, sa­ját dalok. Az együttes tagjai: Gaz­da Fanni és Vers Dóra (szop­rán), Horváth Cin­tia (alt), Nagy-György Márton (te­nor) és Magyaróvári Vik­tor (basszus). A belépőjegy ára: 10 lej felnőtteknek, 5 lej diákoknak, nyugdíjasoknak.


Tánc
November 26-án, szerdán 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagy­termében vendégszerepel a Háromszék Táncegyüttes a Gábor Áron című táncdrámával. Belépő: diákoknak és nyugdíjasoknak 5 lej, felnőtteknek 10 lej. Helyfoglalás a 0267 362 002-es telefonszámon vagy az office@vigado.ro e-mail címen. Jegyek kaphatók a Vigadó Művelődési Ház közönségszolgálati irodájában.


Pszichológiai előadás
A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban november 22-én, szombaton 18 órától Tari Annamária budapesti pszichoterapeuta tart előadást Online gyerekek, offline felnőttek és még nárcisztikusak is vagyunk címmel. Jegyek 20 lejért elővételben a városi kulturális szervezőirodában és előadás előtt a helyszínen válthatóak.


XXII. Erdővidéki Közművelődési Napok
A baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület és Erdővidék Múzeuma, támogatói jóvoltából, huszonkettedszer szervez Ba­róton és Erdővidék hat településén közművelődési napokat. Tíz helyszínen zajlanak előadások kicsiknek, fiataloknak és felnőtteknek, kiállításokat nyitnak, lapszerkesztőkkel találkoznak, lesz könyvbemutató, dokumentumfilmeket vetítenek, átadják az Erdővidék Kul­túrájáért Díjat, és a vigasságot kedvelőknek is teret biztosítanak.
A holnapi program: Ba­róton 12 órától Tigrisből nem lesz szalonna – bábos mesejáték a kolozsvári Sé­táló Bábszínház előadásában a Városi Művelődési Ház nagytermében; 18 órától Miniatűr történelem. Er­dély története az őskortól a második világháborúig című ólomkatona-kiállítás (az 1849. július 2-ai kökösi csatát bemutató terepasztal, valamint a Gábor Áron sebesülése című dioráma) megnyitója – a kiállítást megnyitja és az eseményről előadást tart Bordi Zsig­mond Lóránd régész, történész az Erdővidék Múzeu­mában; Vargyason 10 órától Tig­risből nem lesz szalonna – bábos mesejáték a kolozsvári Sétáló Bábszín­ház előadásában a kultúrotthonban.
A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát!


Időseinkért másképp
Új idősbarát programot indít a Diakónia Alapítvány Baró­ton. A családias klubba kedden 11 órától a Vállalkozásfejlesztő Központ első emeleti nagytermébe, a Bányász utca 11. szám alatt várják a csatlakozni vágyókat Erdővidékről, mindazokat, akik nyugdíjasként szeretnék mindennapjaikat színesebbé, tartalmasabbá tenni, barátokat, ismerősöket találni, testi és szellemi frissességüket megőrizni, hasznos ismereteket szerezni, kulturális és szabadidős programokon, zenés műsorokon, ünnepi megemlékezéseken részt venni és nem utolsósorban egy közösség hasznos tagjává válni.


Hitvilág
* A Teológia mindenkinek képzés részeként a sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai református gyülekezetben ma 19 órától előadást tart Mak­kai Péter Fogya­tékkal élők az Ószö­vet­ségben címmel. Min­den­kit szeretettel várnak.
* A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban november 20-án, csütörtökön 19 órától Taizé-találkozó lesz. Még lehet jelentkezni a prágai ifjúsági találkozóra, melyet december 28. és január 3. kö­zött tartanak Csehországban. Személyes találkozásokon keresztül lehet megismerni egy népet és egy várost és a bizalom zarándokútján járni. A zarándoklathoz szükséges a fel­készítő imákon való részvétel. Jelentkezni mielőbb a 0745 146 765-ös telefonszámon Benedek Juditnál lehet.
* Zarándoklatot szerveznek Medjugorjéba december 2–7. között. Indulás Csík­szeredából. Jelentkezni a 0745 184 962-es telefonon lehet.


Röviden
Huszárik Filmklub.
A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház pinceklubjában ma 19 órától az Ajánlok egy filmet című sorozatban a Tuvalu, az álomsziget című, 1999-ben készült német játékfilmet vetítik, melyet Fám Erika filmesztéta ajánlott, aki a filmvetítés után beszélgetést vezet. A belépés ingyenes.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19.30–20.30 óráig body-art – alakformáló mozgásforma hölgyeknek kezdő szinten. Tele­fon: 0722 233 774. Honlap: a www.dancestudio.shp.hu.
Kézimunkakör. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 16 órától a Háromszéki fürge ujjak kézimunkakörre várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset egyaránt. A kör vezetője Gábor Éva.
Szellemiségi napok. Sep­siszentgyörgyön a héten naponta 18.30 órától tartják a rendezvényt a Lábas Ház­ban. A mai téma: a párkapcsolat egységbe illesztő megközelítése; holnap: hogyan hangoljuk össze a szakmai hivatást a spirituális küldetéssel (hogyan kössük össze a kellemest a hasznossal). Az előadásokat egy-egy telepatikus állapotpéldázás és filmvetítés kíséri. A belépés díjtalan.
Magyar állampolgársági ügyintézés. Az RMDSZ Há­romszéki Területi Szer­veze­tének munkatársai november 18-án, kedden 13 órától Sepsibesenyőn a református lelkipásztori hivatal irodaházában fogadják az érdeklődőket, ahol az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági ké­rel­müket. Aki november 24-én, hétfőn Sep­si­szent­györ­gyön vagy novem­ber 26-án, szerdán Kézdi­vá­sár­helyen szeretné beadni a magyar állampolgársági ké­rel­mét, vagy anyakönyveztetni szeretne, hogy ne kelljen Csíkszeredába utaznia, november 21-ig keresse fel az RMDSZ sepsiszentgyörgyi (Martino­vics utca 2. szám, a Beör-palota első emelete), illetve kézdivá­sárhelyi irodáját (Apafi Mi­hály utca 1. szám). Infor­mációk a 0746 134 950-es és a 0766 416 514-es telefonszámon.
Tagsági díjak befizetése. A volt politikai foglyok és a kommunista diktatúra áldozatainak Kovászna megyei szer­vezete felkéri tagságát, valamint mindazo­kat, akik részesülnek az 1990/118-as törvény által előírt jogokból, szíveskedjenek a tagdíjakat befizetni. Azok, akik nem fizettek tagdíjat, támogassák az érdekszervezetet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1713
szavazógép
2014-11-15: Világfigyelő - :

Magyar–magyar verseny (Választások Szlovákiában)

Helyhatósági választásokat tartanak ma Szlovákiában,  az ország csaknem háromezer településén választanak polgármestereket és megyei képviselőket.
2014-11-17: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
PÁLL VILMOS
szerető szíve életének 90., házasságának 66. évében türelemmel viselt betegség után 2014. november 15-én megszűnt dobogni.
Drága halottunk földi maradványait 2014. november 18-án délután 2 órakor helyezzük örök nyugalomra a bélafalvi ravatalozóháztól.
A gyászoló család
7861