Amilyen a mosdó...

2014. november 21., péntek, Nyílttér

A minap olvastuk az újságban, hogy a sepsiszentgyörgyi tanács rábólintott az Erzsébet parki közvécé felújítására: lebontják az 1960-ban épült illemhelyet, és újat építenek.

Ideje is volt, hiszen a lassan 55 éves szocreál közhasznú létesítménynél szebbet, korszerűbbet érdemel a kulturális fővárossá előléptetett megyeszékhely pompásan megújult parkja, illetve lakossága. A tervet is olvastuk, várjuk a kivitelezését azzal a gondolattal, hogy jobb későn, mint soha...
Egy ország civilizációs szintjének egyik fokmérője a nyilvános illemhelyek állapota. Másfél évtizede egy hetilapban olvastam Jósa Piroska érdemes orvosnő, négykötetes író úti beszámolóját Spanyolországról, ahol mindenütt ingyenes a vécézés – benzinkutaknál, bevásárlóközpontokban, kis­vendéglőkben, múzeumokban –, és minden patyolattiszta, szagtalan és jól felszerelt (hideg és meleg folyó vízzel, szappannal, papírral, kézszárítóval stb.). A nagyobb helyeken gondolnak a kerekes székesekre is, külön fülke, kényelmes feljáró vagy lift áll rendelkezésükre. Azóta itt is érezhető némi fejlődés és előrelépés a higiénia terén, és várjuk türelmesen az új évezred jeleit a parki illemhelyen is. Hogy ne kelljen többé szégyenkeznünk a hozzánk látogató kül- és belföldi rokonok, jó barátok előtt!
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 751
szavazógép
2014-11-21: Nyílttér - :

A közömbösség ártalmas!

November 16-án a második nekifutásra sikerült új államelnököt választani Romániában.
A nagy előkészületben az RMDSZ hintapolitikát folytatott, és olyan volt, mint egy ingadozó menyasszony. A székelyföldi magyarságot dilemmába vitte, pedig tudom, hogy alapjában véve nem így akarta, de milyen a naiv ember? Sajnálatos, hogy sok székely nem állt a a rúd mellé, és nem fejezte ki igazi véleményét.
2014-11-21: Nyílttér - Kuti János:

A győzelem következményei (Kármentő)

Hiába riogatott Ponta, a miniszterelnök, hogy nagy baj lesz, ha Johannis lesz az elnök, a szavazók nem hittek neki. És íme, mutatkoznak is a következmények.
A szavazás után a törvényhozók kifasíroztak három képviselőt, két szenátort, egy liberális honatya meg lemondott, mert össze­férhetetlenséggel vádolják. A parlament hirtelenében leszavazta az amnesztiatörvényt – amit Ponta győzelme estén valószínűleg elfogadtak volna –, és így a sok ártatlan, illusztris honatya és üzletember, aki az új törvénnyel szabad lehetett volna, most börtönben marad vagy oda kerül.