Mi, hol, mikor?

2014. november 24., hétfő, Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház e heti előadásai: kedden 18 és szerdán 18 órától a nagyteremben A. P. Csehov: Meggyes­kert (rendező: Sardar Ta­girovsky); kedden 19 órától és szerdán 19 órától az új stúdióban az M Stúdió Moz­gásszínház előadásában Arthur Schnitzler: Körtánc (rendező: Zakariás Zalán); vasárnap 19 órától a kamarateremben Pintér Béla: Kaisers TV, Ungarn (rendező: Porogi Dorka).

Helyet előjegyeztetni, bér­letet érvényesíteni, jegyet váltani a városi szervezőirodában lehet hétfőtől csütörtökig naponta 10–16, pénteken 10–14 óráig, telefon: 0267 312 104, 0728 083 336; honlap: www.jegymester.ro.
* A kézdivásárhelyi Városi Színházban (a Vigadó nagyterme) szombaton 19 órától a budapesti Picaro Társulat Deák Tamás Sárkánytivornya című előadását játssza. Írta és rendezte: Deák Tamás. A jegy ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej. Helyet elő­jegyeztetni a 0267 360 179-es, 0729 058 197-es telefonon, jegyet váltani a Vigadó Mű­velődési Ház közönségszolgálati irodájában lehet munkanapokon 8 és 16 óra között vagy az előadás előtt egy órával. Az előadást 16 éven felülieknek ajánlják.
* A marosvásárhelyi Spektrum Színház első alkalommal vendégszerepel Ko­vásznán a Szomorú vasárnap című musicallel szombaton 19 órától a Művelődési Központban. Hely előjegyeztetése a városi művelődési házban.


Bábszínház
A héten Sepsiszent­györgyön lép fel a kolozsvári Váróterem Projekt. Ez a 4keréken turné negyedik állomása, ahová az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló Borsó­próba című bábelőadást, valamint a középiskolásoknak szánt Bánk bán? Jelen! című előadást hozzák. Házigazda a Cimborák Bábszínház.
Az előadást a bábstúdióban mától szerdáig naponta 10 és 12 órától szervezett csoportoknak, kedden 18 órától pedig családoknak, egyéni érdeklődőknek játsszák.
A Bánk bán? Jelen! című előadás iskolák osztálytermeiben látható: csütörtökön 10, 11, 12 és 18 órától és pénteken 10, 11 és 12 órától a Székely Mikó Kollégiumban, a Református Kollégiumban, a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban és a Plugor Sán­dor Művészeti Líceumban.
Helyet lefoglalni és szervezett csoportokat bejelenteni a 0740 095 234-es (Urbanovici-Nagy Zsuzsa) telefonon lehet. A jegy ára: 5 lej gyermekeknek, 10 lej felnőtteknek. A kísérő pedagógusoknak a belépés ingyenes. Szabadelőadáson a családi jegyek ára: 15 lej három, 20 lej négy, 25 lej öt személynek.


Tánc
A Háromszék Táncegyüttes a Gábor Áron táncdrámát kedden 19 órától Baróton a művelődési házban, szerdán 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban, csütörtökön 18 órától Bereckben a művelődési központban mutatja be.


Könyvbemutató
Baróton Erdővidék Mú­zeuma Kászoni Gáspár Termében a Tortoma Ön­képzőkörön kedden rendhagyó időpontban, 18 órakor Puskás Attila nyugalmazott sepsiszentgyörgyi tanár a sepsiszentgyörgyi T3 Kiadó gondozásában megjelent, Alkonykor című kötetét De­meter László muzeológus mutatja be. A kötet a helyszínen megvásárolható, a szerző dedikál.


Hitvilág
* Az adventi ünnepre való készülődés részeként Sepsi­szentgyörgyön a Gyöngy­virág utcai református gyülekezetben mától szombatig naponta 18 órától hiterősítő, bűnbánati istentiszteleteket tartanak.
* A Teológia mindenkinek képzés keretében a Gyöngy­virág utcai református gyülekezetben ma 19 órától Makkai Péter Fo­gyatékkal élők a gyülekezetben címmel tart előadást. A találkozó szeretetvendégséggel zárul.
* A Sepsiszentgyörgyi Gyermekek Palotájában mától péntekig naponta 8–14 óráig szervezett csoportokat várnak adventikoszorú-készítésre. Megnyitó ma 10 órakor Dezső András és Szabó Lajos lelekipásztorok részvételével.


Díjosztó ünnepség
A Gábor Áron 200. című irodalmi pályázat díjkiosztó ünnepségét ma 19 órától tartják Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyv­tár Gábor Áron Ter­mében. Az ünnepséget Pruzsinszky Sándor drámaíró I. helyezést elért, Vasmenyasszony című egyfelvonásos színművének felolvasószínházi ősbemutatója követi sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi színművészek előadásában, Kolcsár József ren­dezé­sében. Az ünnepségen részt vesz a csíkszeredai Szé­kelyföld folyóirat szerkesztősége is, kapható lesz a decemberi szám, mely teljes terjedelmében közli a három díjnyertes művet.


Előadás
A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében vasárnap 19 órától dr. Kádár Annamária tart előadást Mesepszichológia 2. – Boldog gyermek, szabad felnőtt címmel. A belépő ára 10 lej, elővételben kapható a Vigadó Művelődési Ház közönségszolgálati irodájában hétköznap 8–16 óráig, valamint az előadás előtt egy órával. Helyet előhegyeztetni a 0267 362 002-es telefonon vagy az office@vigado.ro e-mail címen lehet.


Téli rajzpályázat
Kézdivásárhely önkormányzata harmadik alkalommal hirdet rajzpályázatot óvodásoknak és iskolásoknak. Advent, ünnep vagy karácsony témában várják a munkákat a városháza 101-es szobájába vagy a pályázó iskolájának/óvodájának titkárságán november 28-ig. Az óvoda/iskola a harminc legszebb rajzot küldi be az önkormányzathoz. A munkákat zsűri értékeli, a legszebb rajzokból karácsonyi képeslapokat készítenek.


Mondavadászat
A Székelyföldi legendáriumból hiányzik a lisznyói vár mondája. Kérik a gyermekeket, kérdezzék ki szüleiket, nagyszüleiket, ismerőseiket, és írják meg, amit hallottak. A lejegyzett mondákat 2014. december 4-éig az uzoni Tatrangi Sándor Általános Iskola magyartanáránál, Veres Kingánál lehet leadni. A legügyesebb ,,mondavadász” Székelyföldi legendárium-ajándékcsomagot kap, a legjobb írásokat megjelentetik a Székelyföldi legendárium kiadványaiban.


Röviden
Gábor Áron-napok.
Be­reckben ma 9–16 óráig nyílt nap a Gábor Áron Emlék­házban, iskolás csoportok látogatását várják. Tárlatvezető Tibád Sándor. Kedden 12 órától Gábor Áron-emlékünnep a Comenius Általános Iskolában. Szervező: Ferentzi László és Timár Róbert.
Filmvetítés. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Műve­lődési Ház nagytermében ma 19 órától az ECOU Ifjúsági Egyesület, az Andrei Mure­şanu Színház (TAM) és a Hu­szárik Filmklub szervezésé­ben a Leviatán című 2014-es orosz játékfilmet (ren­dező: Andrej Zvjagincsev) ve­títik román felirattal Mădălin Gu­ru­ianu, az ECOU Ifjúsági Egye­sület programszervezője aján­lására. A belépés ingyenes.
Osztrák nemzeti est. A kézdivásárhelyi Vigadó Mű­velődési Ház emeleti kiállítótermében kedden 18 órától a Zöld Nap Egyesület szervezésében osztrák nemzeti estre várják az érdeklődőket. Melis­sa Öller, a Zöld Nap Egyesület EVS-önkéntese vetített képes előadás, zene és videó segítségével mutatja be Ausztria mindennapjait, de betekintést nyerhetnek az ország történelmébe, kultúrájába, sok érdekességről is szó lesz, és kérdezni is lehet. A belépés díjtalan.
Nyelvtanfolyam. Clara Bejarano Sánchez, a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület EVS-önkéntese e héttől szerdánként 18 órától ingyenes spanyol nyelvtanfolyamot tart. Bővebb információk a zoldnap.info/web/spanyol-nyelvtanfolyam honlapon.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19.30–20.30 óráig body-art – alakformáló mozgásforma hölgyeknek kezdő szinten. Tele­fon: 0722 233 774. Honlap:  www.dancestudio.shp.hu.
Kézimunkakör. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 16 órától a Háromszéki fürge ujjak kézimunkakörre várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset egyaránt. A kör vezetője Gábor Éva.
Magyar állampolgársági ügyintézés. Az RMDSZ ba­róti irodájában (a bányairoda földszintjén) az év végén is folyamatos az ügyintézés, hétköznap 10 és 13 óra között fogadják az igénylőket, akiknek összeállítják a magyar állampolgársághoz szükséges iratcsomót. További felvilágosítás a 0746 430 348-as, a 0756 398 987-es, a 0748 079 362-es és a 0267 377 773-as telefonon.
Áramszünet. Gidófalván ma, kedden és szerdán 9–17 óráig, Illyefalván mától szerdáig naponta 8.30–16 óráig a 2-es és 1-es transzformátorállomás körzetében (az épített állomástól a sepsiszentgyörgyi kijáratig) szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2014-11-22: Világfigyelő - :

Biden Kijevben fenyegeti Moszkvát

Még nagyobb árat fizet és elszigetelődik Oroszország, ha tovább élezi a kelet-ukrajnai konfliktust – jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök tegnap Kijevben Petro Porosenko ukrán államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
 
2014-11-24: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
özv. DAMIAN IOANNÉ
PRUNOIU FLORICA VIORICA
(Ibike néni)
81 éves korában, özvegységének 3. hónapjában csendesen elhunyt.
Drága halottunk földi ma­radványait 2014. november 24-én 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a közös temető ravatalozóházából.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
2999/b