Putyin: az orosz ember legyőzhetetlen

2014. november 24., hétfő, Világfigyelő

Oroszország nem akarja elszigetelni magát a külvilágtól, és nem hagyja azt sem, hogy bárki falat építsen köré – közölte Vlagyimir Putyin egy vasárnap megjelent interjúban. Az orosz államfő a TASZSZ állami hírügynökség által készített terjedelmes beszélgetés során kijelentette: „Tisztában vagyunk a »vasfüggöny« számunkra végzetes következményeivel.” Azt mondta, hogy Oroszország nem akar hosszas vitába bocsátkozni a Nyugattal, s folytatni kívánja a párbeszédet, mindazonáltal megvédi saját geopolitikai érdekeit.

Putyin úgy vélte, hogy „Orosz­or­szág alig áll lábára, megerősödik, és kinyilvánítja jogát saját érdekeinek védelmére külföldön, s rögtön megváltozik a viszonyulás az államhoz és vezetőihez”. Példaként Borisz Jelcint említette, aki, mint mondta, „kez­detben bármit csinált, arra Nyu­gaton hur­ráztak”. Amint a volt orosz államfő Jugoszlávia védelmére kelt, a nyugatiak szemé­ben azonnal alkoholistává vált, és majdnem a Nyugat ellenségévé. „Mind hirtelen megtudták, hogy Borisz Nyikolajevics szeret inni. Talán ez korábban titok volt?” – méltatlankodott a jelenlegi orosz elnök.
A politikus szerint ugyanez a helyzet Ukraj­nával kapcsolatban, ahol Oroszország a saját érdekeit védi, de azoknak és az ott élő orosz ajkúaknak, a „sajátjaiknak” a megvédésében a Nyu­gat megakadályozza Moszk­vát. Úgy vélte, hogy egyáltalán nem a Krím félszigettel és Ukrajnával kapcsolatos politikája miatt támadják Oroszor­szágot külföldön: „Ha ez nem lenne, akkor ta­lálnának más indokot.” Hozzá­tette, hogy „nem kell dramatizálni a helyzetet, ilyen a világ berendezkedése”, és a geopolitikai érdekekért vívott harcról van szó.
Putyin közölte, hogy a március végén egyoldalúan Oroszor­szághoz csatolt Krím félszigettel kapcsolatosan hozott döntések következményeivel előre számolt az orosz vezetés. Azt mondta, hogy „stratégiai döntéseket hoztak”, és nem kétlik ezek sikerét, „mert az igazság Oroszország oldalán van”. Arra a kérdésre, hogy jól végződik-e az orosz lépés (a Krím annektálása), azt válaszolta, hogy „gondolom, így lesz”. „Mi egyszerűen erősebbek vagyunk, és igazunk van. Az orosz ember legyőzhetetlen, ha érzi, hogy igaza van” – tette hozzá.

 

Mihail Gorbacsov mértéktelen elbizakodottsággal és azzal vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy Istennek képzeli magát. A volt szovjet pártfőtitkár erről legújabb, A Kreml után című könyvének bemutatóján beszélt Moszkvában. Az idős politikus egyfelől elismerte, hogy a jelenlegi orosz államfő fontos szerepet játszott az ország szétesésének megakadályozásában, a Borisz Jelcin vezetése után káoszba fordult belpolitikai és gazdasági helyzet stabilizálásában. Úgy vélte, Vlagyimir Putyin politikájában a 2000-es évek óta érzékelhetőek a tekintélyuralmi módszerek, de azok akkor indokoltak voltak, mert a többség érdekében cselekedett. Másrészt viszont Gorbacsov bírálta, hogy az orosz legfelsőbb hatalmi szervek tevékenységében az utóbbi időben jobban eluralkodott az önkény. Szerinte azonban már nincs visszatérés a tekintélyuralmi rendszerbe, mert az orosz emberek, és különösen a fiatalok, a nyitottság időszakában nőttek fel.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1472
szavazógép
2014-11-24: Világfigyelő - :

Dzsihádista németek

Már hatvan, Németországból származó dzsihádista halt meg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet oldalán a Közel-Keleten – mondta a német alkotmányvédelmi hivatal elnöke egy tegnapi lapinterjúban.
 
2014-11-24: Világfigyelő - :

Vizsgálja a spanyol ügyészség a katalán elnököt

Keresetet nyújtott be pénteken a spanyol ügyészség Artur Mas katalán elnök, valamint helyettese, Joana Ortega és Irene Rigau regionális oktatásügyi miniszter ellen a Katalónia függetlenné válásáról november elején rendezett „alternatív népszavazás” miatt.