Egyházi élet – reformátusokról nem csak reformátusoknakGyermek-istentisztelet

2014. november 27., csütörtök, Közélet

A Sepsi Református Egyházmegye gyülekezeteinek önkéntes munkatársai azzal a céllal gyűltek össze egy novemberi hétvégén az angyalosi gyülekezeti házban, hogy a három nap alatt ötleteket szerezzenek gyermek-istentisztelet megtartásához egy kanadai módszer alapján. Ennek köszönhetően saját gyülekezetükben megkezdhetik a gyermek-istentiszteletek tartását.

A mintegy húsz munkatárs nyolc egyházközséget, valamint a Diakónia ala­pít­ványt képviselte, a résztvevők között lelkészek, vallástanárok, IKÉ-sek, valamint szociális munkások is voltak, akik már foglalkoztak vagy most is foglalkoznak gyermekekkel. Most a Young Children and Worship  program révén a megszokottól eltérő tevékenységet ismerhettek meg. Az istentiszteleti elemek bevonásával, a vasárnapi istentisztelet alatt egy külön helyiségben, különleges, „szakrális” teret kialakítva folyik a gyermek-istentisztelet – figyelembe véve az életkori sajátosságokat. A különböző kellékek – az aranyozott példázatdoboz, a sivatagdoboz, a fabábuk, valamint az eltérő színű terítők – segítségével a gyermekek átélhetik a bibliai történetek titokzatosságát, a példázatok ajándékait és a Jézus-történetek csodáit, amelyek egységesen hozzájárulnak érzelmeik kialakulásához és fejlődéséhez.
A képzést a Sepsi Református Egy­ház­megye anyagi támogatásával Roth Levente, a Sepsi Egyházmegye katekétikai előadója, valamint Jakab Éva vallástanár vezette. A gyakorlati bemutatókon kívül elkészítették a tevékenység megvalósításához és lebonyolításához szükséges eszközöket és kellékeket, valamint Jakab Csaba, a Sepsi Egyházmegye zenei előadója vezetésével gyermekénekeket tanultak. 
A képzés résztvevői e három nap alatt anyagi és lelki támogatást kaptak ahhoz, hogy gyülekezeteikben megtarthassák a gyermek-istentiszteleteket, amihez Isten segítsége és áldása mellett a gyülekezet támogatására is nagy szükség van. Tudomást szereztek arról, hogy ehhez a munkához nagy alázat és belső késztetés szükséges, ami óriási felelősséggel is jár: hitelesen hirdetni Isten Igéjét a gyermekeknek, akik a gyülekezetek hűséges, templomba járó tagjává válhatnak.
A sepsiszentgyörgyi szemerjai és belvárosi református egyházközségekben már az adventi időszakban megkezdődnek a gyermek-istentiszteletek. Az istentiszteletek ideje alatt a 4–11 éves gyermekeket szeretettel várják a gyülekezetek vallástanárai és gyermekmunkásai.

Kinda Eleonóra vallástanár
(Belvárosi Református Egyházközség, Sepsiszentgyörgy)

 

Az Egyházi élet támogatója a Sepsi Református Egyházmegye

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1449
szavazógép
2014-11-27: Közélet - Bokor Gábor:

Adósságok behajtására összpontosítanak

Félmillió lejes kinnlevősége gyűlt össze a zágoni polgármesteri hivatalnak a lakosság által be nem fizetett adókból és büntetésekből. Ha nem sikerül behajtani a pénzt, 500 ezer lejjel lesz kevesebb Zágon költségvetése 2015-ben – jelentette be Kis József polgármester a tegnapi tanácsülésen.
2014-11-27: Közélet - Márk Attila:

Ezt siratja a gyülekezet apraja-nagyja (A kökösi unitárius templom orgonái)

„A tűzben elnémult gyönyörű orgona… Ezt siratja a gyülekezet apraja-nagyja.”

A freskókkal díszített műemlék templom karzatán állok, és elképzelem az ottani orgonát, pusztulásának képeit. A kökösi orgonák története érdekes és tanulságos, tanúja annak az áldozathozatalnak, erőfeszítésnek, amelyet egy zeneszerető közösség temploma hangszereiért tett.