Mikó-ügyEgyre többen tiltakoznak a visszaállamosítás ellen

2014. november 28., péntek, Közélet

Egymás után emelik fel szavukat a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen a különböző magyar szervezetek: tegnap az RMDSZ állandó tanácsa (SZÁT), az MPP, az unitárius egyház, a svédországi magyarok szövetsége és a magyarországi szocialista párt tiltakozott a ploieşti-i táblabíróság ítélete ellen. A román külügyminisztérium is megszólalt, helytelennek tartja, hogy a magyar kormány egyik tagja (Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes) egy romániai bíróság jogerős ítéletéről mondott véleményt.

  • A Székely Mikó Kollégium. Albert Levente felvétele
    A Székely Mikó Kollégium. Albert Levente felvétele
  • Tiltakozók a Mikó előtt 2012. szeptember elsején. Albert Levente felvétele
    Tiltakozók a Mikó előtt 2012. szeptember elsején. Albert Levente felvétele

„A Romániai Magyar Demokrata Szövetség felháborodva és értetlenül fogadja azt a döntést, hogy a Székely Mikó Kollégiumot visszaállamosították, és Markó Attila parlamenti képviselőt, Marosán Tamást, a református egyház volt jogtanácsosát, valamint Silviu Climet, az Igazságügyi Minisztérium akkori bizottsági tagját három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte jogerősen a bíróság” – olvasható az RMDSZ-nek a Mikó-perrel kapcsolatos állásfoglalásában, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a Szövetségi Állandó Tanács. A SZÁT álláspontja szerint igazságtalan az ítélet az egyházzal szemben, azokkal szemben, akik a törvényt alkalmazták, és azokkal szemben is, akiktől a kommunista diktatúra ingatlanokat kobozott el. Az ítélet veszélyes precedenst teremt, amely alapján a hasonló módon meghozott visszaszolgáltatási döntések érvénytelenítését kérhetik. Az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy az RMDSZ megalakulása óta az elkobzott és államosított ingatlanok visszaszolgáltatásáért harcolt, sokszor nagyon erős politikai ellenszélben. „Ma már a szövetségnek köszönhetően számos egyházi és magáningatlan került vissza jogos tulajdonosához, a restitúciós folyamat azonban még nem fejeződött be.” Az állásfoglalás biztosítja a visszaszolgáltatási ügyben érintetteket és a közvéleményt, hogy az RMDSZ mindent megtesz annak érdekében, hogy a Mikó-per ügye eljusson a legfontosabb nemzetközi fórumokhoz, ugyanakkor széles körű társadalmi szolidaritás kifejezésére kéri az egyházakat, a civil társadalmat, az egész erdélyi magyar közösséget.
Az MPP kiáltványban közli: elfogadhatatlannak tartja, hogy „a kommunizmusban elkobzott egyházi és közösségi javak részleges visszaszolgáltatása után Románia ismét azok visszaállamosítására törekszik. A Mikó-ügy kapcsán hozott bírósági ítélet azt üzeni: egyetlen magyar családnak, egyetlen magyar szervezetnek sincs biztonságban a tulajdona.” Egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy „huszonöt évvel a Ceauşescu-diktatúra bukását követően sem érezhetjük magunkat egyenrangú állampolgároknak, 96 évvel a gyulafehérvári nyilatkozat után sem teljesülnek az ott megfogalmazott ígéretek”, és arra buzdít, hogy november 29-én, szombaton 13 órától „emeljük fel szavunkat a jogfosztás ellen” és „védjük meg tulajdonunkat” azon a tüntetésen, amelyet Sepsiszentgyörgyön a prefektúra előtt szerveznek a polgári és néppártiak. Ez alkalommal egy petíciót is felolvasnak, amelyben a székelyföldi régió elismerését, a székelyföldi autonómiáról szóló népszavazás kiírását, új alkotmányt Romániának, a magyar nyelv hivatalossá tételét Székelyföldön, a székely zászló elismerését kérik.
A Magyar Unitárius Egyház az erdélyi történelmi magyar egyházak közös fellépését sürgeti a kommunizmus idején államosított egyházi vagyon visszaszerzése ügyé­ben. Közleményük szerint megdöbbenve értesültek a Székely Mikó Kollégium épületéről született ítéletről, hiszen „gyakorlatilag újraállamosítást jelent, amely nemcsak a református egyházzal szemben megalázó és jogtipró, de minden erdélyi magyar egyház számára felháborító üzenet”. A testület szerint a Székely Mikó Kol­légium épületének újraállamosítása és a visszaszolgáltatásban eljáró személyek elítélése azt üzeni, hogy már a tulajdonjogilag rendezett egyházi javak sincsenek biztonságban. Az unitárius egyház képviselőtanácsának elnöksége tudatja: „Együttérzésünk és tiltakozásunk kifejezésén túlmenően a többi erdélyi magyar történelmi egyházzal közösen kívánunk fellépni minden lehetséges fórumon igazságunk és tulajdonjogaink maradéktalan érvényesüléséért.”
Külföldön is tovább gyűrűzik
Elfogadhatatlan a román bíróság azon döntése, amellyel érvénytelenítette a Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatását, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az ügyben eljáró restitúciós bizottság tagjait – írja Kiss László MSZP-s országgyűlési képviselő, akinek tegnapi közleménye szerint méltánytalan és veszélyes precedensteremtő döntés született, és veszélybe kerülhet az, amit a romániai magyarság az elmúlt két évtizedben a visszaszolgáltatás terén elért. Hangsúlyozta: a bírósági döntés egyértelművé tette, hogy a romániai magyarság mögött nem áll egy erős érdekérvényesítő képességekkel rendelkező anyaország. Ezért felszólította a kormányt, hogy tegye félre a „súlytalan mosolydiplomáciát”, a kétoldalú tárgyalásokon tűzze napirendre az érzékeny kisebbségi problémákat, és határozottan álljon ki a külhoni magyarság jogainak védelme érdekében.
Kirakatpernek minősítette a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt indított büntetőpert, és mélységesen elítélte a ploieşti-i törvényszék határozatát a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége. Bihari Szabolcs elnök úgy látja, a Székely Mikó Kollégiumnak helyet adó épület ismételt államosítását nem lehet másként értékelni, mint az erdélyi magyarság és a református egyház elleni lépést. A svédországi magyarok szerint a bírósági döntés ellentmond mindazon nemzetközi szerződéseknek, amelyek a kisebbségi jogokat és a szabad vallásgyakorlást szavatolják, és amelyeket Románia aláírásával szentesített. Ez az ítélet kimeríti a köztörvényes bűncselekmény fogalmát, és Románia jogállamiságát kérdőjelezi meg. „Nyíltan magyar- és egyházellenes, és a Romániában élő kisebbségek elleni olyan támadás, melyet az Európai Unió szellemiségében hívő polgár nem fogadhat el” – olvasható a stockholmi közleményben. Emiatt a szövetség mélységesen elítéli a határozatot. Tiltakozását eljuttatja Románia kormányához és az európai kisebbségi fórumokhoz, valamint Svédország kormányához is.
A külügyminisztérium mást kifogásol
A román külügyminisztérium helytelennek tartja, hogy a magyar kormány egyik tagja egy romániai bíróság jogerős ítéletéről mondott véleményt – derül ki a tárca tegnapi közleményéből. Ezzel Semjén Zsolt szerdai nyilatkozatára utal, amelyben a nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes megdöbbentőnek nevezte a Székely Mikó Kollégium ügyében kiszabott ítéletet. „A hatalommal való visszaélést a román törvények büntetik, az elkövető politikai hovatartozásától és etnikai származásától függetlenül. Az igazságszolgáltatás függetlensége alapelv minden európai jogállamban, a bírósági határozatokat kivétel nélkül mindenkinek tiszteletben kell tartania” – olvasható a román külügyi közleményben. A tárca szóvivője szerint „legalábbis helytelen, nem megfelelő” az a gesztus, hogy egy magas rangú magyar politikai vezető egy román bíróság jogerős végzéséről mond véleményt. A minisztérium leszögezi: ezt a büntetőpert semmilyen módon nem lehet összefüggésbe hozni a nemzeti kisebbségi ingatlanok visszaszolgáltatásának folyamatával, melynek során a román állam már „jelentős számú visszaigénylést megoldott”.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2014-11-28: Közélet - :

Kilép a kormányból az RMDSZ

Az RMDSZ kilép a kormányból – döntötte el tegnap Kolozsváron a Szövetség Állandó Tanácsa (SZÁT). A testület határozata javaslat értékű, a kilépésről a végső döntést a Szövetségi Képviselők Tanácsa hozza meg, amelyet december 13-ára hívnak össze Marosvásárhelyre – közölte tegnap Kelemen Hunor szövetségi elnök, aki szerint a SZÁT döntése azt tükrözi, hogy az RMDSZ vezetői az elnökválasztás második fordulójában leadott magyar szavazatokból megértették a (80 százalékban Klaus Johannist támogató) magyar választók hangját.
2014-11-28: Közélet - Farkas Réka:

Borzolja a kedélyeket a román nemzeti ünnep

A helyiek közül senki nem várja, de úgy tűnik, mégis Sepsiszentgyörgyre érkeznek december elsején az Új Jobb­oldal (Noua Dreaptă) szélsőséges nacionalista szervezet képviselői. Korábban tízezres jelenlétről beszéltek, néhány napja azonban csupán egy autóbusz bérléséről számoltak be.