Sötét idők

2014. november 29., szombat, Máról holnapra
Farkas Réka

Ugyancsak felpörögtek az események életünkben, közéletünkben az elmúlt napokban, így az adventi várakozás küszöbén éppen békére, megnyugvásra adatik kevés lehetőség. Rávetül az ünnep első vasárnapjára a Mikó visszaállamosítása, a jogainkat követelő utcai megmozdulás, de beárnyékolja azt a román nemzeti ünnepre tervezett újabb nacionalista felvonulás, az Új Jobboldal harsány, magyarok kipucolását követelő, immár évről évre Sepsiszent­györgy utcáin is felharsanó jelszavai.

Ott­honunkat, szülőföldünket húznák ki a lábunk alól a XXI. század demokratikus, európai Romániájában.
A Mikó-ügyben született ítélet, a visszaállamosítás szándéka nem egyedi, jelzi ezt, hogy már nemcsak ötlet szintjén merül fel az egykori tulajdonosoknak visszaszolgáltatott javak újbóli elkobozása, vérszemet kaptak, és akcióba lendültek a nagy hazaféltők. Maros megyében például a prefektus a belügyminisztérium anyagi támogatásával perel, a Bánffy örökösöknek visszaszolgáltatott 9300 hektár erdőt szeretné megkaparintani a román állam javára, a 2007-ben megtörtént birtokba helyezést érvényteleníttetné a bírósággal. Amint a Székely Mikó Kollégium református egyházhoz tartozását kétségbe vonta a román igazságszolgáltatás, megteheti ezt bármikor, bármilyen magyar tulajdonnal.
És ha a Mikó épületét visszaveheti az állam, bármi megtörténhet, szerzett jogaink, az apró lépésekkel eddig elért eredmények éppen úgy nincsenek biztonságban, mint kínkeservesen visszaszerzett javaink. Ezt látnunk, tudnunk kell, és tiltakoznunk kell ellene. 1918-ban a Gyulafehérváron elfogadott, a Románia alapításául szolgáló határozat teljes szabadságot ígért „az összes együttlakó népek számára”, azt, hogy „minden nép saját nyelvén, kebeléből való egyének által fogja művelni, kormányozni magát és törvénykezését ellátni”. Ma délben Sepsiszentgyörgyön erre figyelmeztetjük a román hatalmat. Vonuljunk ki minél többen, hogy súlya legyen szavunknak. Csak közösen, erőt felmutatva érhetjük el, hogy ne legyen fölösleges a Megváltó eljövetelére való várakozás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2014-11-29: Közélet - :

Felvonulás jogainkért

Az 1918-as gyulafehérvári nyilatkozat ígéreteinek betartását kérő, figyelmeztető utcai megmozdulás lesz ma 13 órakor a Kovászna megyei prefektúra előtt. A Magyar Polgári Párt kezdeményezésére toborzott utcai megmozdulás nem tüntetés kíván lenni, de kiállás jogainkért, az Erdély minden részéből érkezők a Székelyföld régió elismerését, Székelyföld autonómiájáról szóló népszavazás kiírását, új alkotmányt, a magyar nyelv, illetve a székely zászló hivatalos elismerését kérik. A kezdeményezést támogatja az Erdélyi Magyar Néppárt is. „Együtt erősek lehetünk, közösen sikerülni fog!” – áll a kezde­ményezők felhívásában. (-kas)
2014-11-29: Közélet - :

Politikai ítélet született (Mikó-ügy)

A Székely Mikó Kollégium visszaállamosításával és a visszaszolgáltatási eljárásban törvényesen eljáró személyek elítélésével jogfosztás és jogtiprás történt, történelmi és jogi tények semmibevétele.