Szakaszgyőzelem

2014. december 19., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

A sepsiszentgyörgyi Majdan első győzelmeként is értelmezhetjük, hogy miközben tegnap este Böjte Csaba ferences szerzetes a létszámában egyre gyarapodó, elszántságában egyre erősebb tiltakozó tömeg előtt magyarul és románul is imádkozott – a mögötte pár lépésnyire álló Fogolyán-házban működő kormányhivatal épp vezető nélkül maradt. Bukarestben ugyanis úgy döntöttek: mindhárom székelyföldi megye prefektusát leváltják, így az elmúlt hetekben példátlan magyarellenes támadássorozatot vezénylő Marius Popicának is távoznia kell.

Hiba volna azonban önfeledten ünnepelni e fejleményt, hiszen a prefektuscsere önmagában nem old meg semmit. Ki ne emlékezne, milyen megkönnyebbülten lélegeztünk fel, amikor a székely jelképek elleni hadjáratot elindító Codrin Munteanut felbuktatták, és helyét Dumitru Mari­nescu vette át – és minő csalódást okozott a volt előpataki polgármester, hogy már alig vártuk, megszabaduljunk tőle. Aztán jött Popică, és néhány hónap viszonylagos nyugalom után kezdődött az újabb, minden eddiginél abszurdabb és minden eddiginél megalázóbb támadáshullám. Ne fűzzünk tehát nagy reményeket az új kormánymegbízott iránt – bukaresti parancsot végrehajtó báb lesz ő is, a prefektusgond végleges megoldása alighanem az amúgy teljesen fölösleges intézmény felszámolása lehetne, továbbá olyan törvények elfogadása és tiszteletben tartása, amelyek biztosítanák, hogy magyarként otthon érezzük magunkat Romániában.
Ugyanolyan hiba volna azonban alábecsülni a Buka­restben született döntést, alábecsülni erőnket, hitehagyottan felhagyni a tiltakozással. Mert azt mégiscsak ki kell mondani, hogy három nap tüntetés után máris sikerült elérni azt, amit az RMDSZ-nek több hónapnyi kormányzás után: kirúgtak magyarokat provokáló, sértő prefektust. Mindez pedig azt jelenti, hogy tartanak tőlünk Bukarestben, a napról napra izmosabbá, szervezettebbé váló tiltakozássorozat gondolkodóba ejthette őket, és a sorozatos provokáció után taktikát váltani készülnek. Gyors intézkedésekkel, látszatengedményekkel törnék meg a kibontakozó lendületet, mielőtt a magyar himnusz összetartó ereje feltartóztathatatlan mozgalommá fejlődik.
Csak remélhetjük: lesz bennünk annyi bölcsesség és kitartás, hogy ne essünk a bukaresti hatalom által előkészített csapdába, ne elégedjünk meg a látszatmegoldásokkal.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1491
szavazógép
2014-12-19: Közélet - :

Feltöltős telefonkártya előfizetőinknek (Karácsonyi ajándék)

Lapunk és a Vodafone együttműködése eredményeként idén különleges ajándékkal lepjük meg előfizetőinket. Rendszeres olvasóink ugyanis haszonélvezői lesznek egy támogató programnak, amely természetesen marketing célokat is szolgál.
2014-12-19: Közélet - :

A forradalomra rászerveztek egy államcsínyt (Temesvár után huszonöt évvel)

Konferenciával folytatódott tegnap a Temesváron 25 évvel ezelőtt kirobbant népfelkelésről szervezett rendezvénysorozat, az előadók kiemelték, a temesváriak szerepét a rendszerváltásban akarattal feledik, hiszen a városban kirobbant forradalomra a kommunisták rászerveztek egy államcsínyt, mely révén átmentették hatalmukat.