Várható támogatások a következő hét évben

2015. január 27., kedd, Gazdakör

A múlt heti Gazdakörben írtunk arról, hogy milyen feltételeket kell betartania a mezőgazdasági támogatást igénylőnek a következő években. E feltételek és a következőkben bemutatott támogatási formák egyelőre csak kormányhatározat-tervezetként jelentek meg a szakminisztérium honlapján, de láttamozás végett az unió szakbizottságához is elküldték már. Most bővebben ismertetjük azokat a támogatástípusokat, amelyeket a román szakminisztérium idéntől szeretne alkalmazni.

A már eddig is ismert, megmaradó támogatások mellé újabb típusokat is szeretnének életbe léptetni. A támogatások a következők: egységes területalapú támogatás, átmeneti nemzeti támogatások, visszaosztott (csoportosított) kifizetések, az éghajlat és környezet számára kedvező gazdálkodási módok kifizetése, fiatal mezőgazdászoknak járó kifizetések, csatolt (összekapcsolt) támogatások, kisgazdák egyszerűsített kifizetése.
Az egységes területalapú támogatás, mely teljesen független a termeléstől, már jól ismert a gazdák körében, ezért nem térünk ki részletesebben rá. Csak annyit említünk, hogy ennek nagyságát minden évben kormányhatározatban állapítják meg, és 2020-ig évente valamelyest nőni fog a mostanihoz képest.
Az átmeneti nemzeti támogatások az eddig ismert kiegészítő nemzeti támogatásokat helyettesítik. Azoknak jár, akik eddig is kaptak kiegészítő támogatást. A növénytermesztésben a művelt hektár után, az állattenyésztésben a létszám szerinti és a megtermelt s leadott tej utáni támogatások nagyságát a kormány évente határozatban szabja majd meg.
A visszaosztott (csoportosított) támogatás azt jelenti, hogy növekvő támogatás fizethető ki az első 30 hektárra, attól függetlenül, hogy mekkora a gazdaság összterülete. Erre a célra Románia a leosztott uniós garancia alap öt százalékát használhatja fel. Itt nem igényelhetnek támogatást azok a gazdálkodók, akik 2011. október 18-a után osztották meg a gazdaság tulajdonában levő és művelt területeiket, hogy e támogatást igénybe vehessék.
Az éghajlat és környezet számára kedvező gazdálkodási módok kifizetése (zöld kifizetés) jelentős összeget képez, ugyanis az éves uniós alapból 30 százalék használható erre. A támogatást igénylőnek be kell tartania azt az alapfeltételt, hogy a szántóterület nagyságának függvényében évente több növénykultúrát termeszt: abban az esetben, ha a gazdaság mérete 10 és 30 hektár közötti, legalább két különböző növénykultúra szükséges, ha a nagyság meghaladja a 30 hektárt, legalább háromféle növényt kell termeszteni. Ez alól kivételt képeznek azok a gazdaságok, amelyek a szántóterület 75 százalékán szénafüveket termesztenek.
A zöld kifizetések másik feltétele, hogy a gazdálkodó tulajdonában levő állandó gyepterület (kaszáló és legelő) és összterület aránya évente a gyepterület kárára nem eshet többel, mint öt százalék. Ha e százalékot a szántóterület növekedése meghaladja, a gazdálkodót kényszerítik szántója bizonyos részének gyeppé alakítására.
 E támogatási típust igénylőknél a harmadik feltétel a 15 hektárnál nagyobb gazdaságokra vonatkozik: összterületük legalább öt százalékát ökozónaként kell használniuk. A kormánytervezet szerint az ökozóna lehet terasz, élő sövény, beerdősödött sáv, facsoport, tó, vízelvezető árok, patak-szél, fűzfás rész, nitrogénmegkötő kultúra (pl. lucerna).
A fiatal mezőgazdászoknak járó kifizetéseket azon 40 év alatti fiatalok igényelhe­tik, akik szerepelnek a kifizetési ügynökség nyilvántartásában, vagyis igényelték már a területalapú támogatást, és legtöbb öt éve vettek át egy gazdaságot, illetve vásároltak földet. Itt feltétel, hogy a fiatal gazda részt vegyen egy rövid időtartamú szakmai képzésen. A kifizetés legtöbb öt éven át igényelhető, a fiatal gazda megkapja a hektárra járó területalapú támogatást és pluszban ennek a 25 százalékát. A támogatás legtöbb 60 hektárra igényelhető.
A csatolt (kapcsolt) támogatások azon ágazatokban fizethetők, amelyeket a román állam gazdasági, szociális és környezeti szempontokból fontosnak tart, és az ágazatok bizonyos nehézségekkel küszködnek. Ezen ágazatok megnevezését, a kifizethető támogatás mértékét kormányhatározatban rögzítik.
A kisgazdák egyszerűsített kifizetésénél a kisgazdaságnak évente 1250 euró adható a területnagyság és az állatlétszám függvényé­ben. Az egyszerűsített támogatás helyette­sítené az összes támogatást (területalapú plusz átmeneti nemzeti növénytermesztési és állattenyésztési támogatások, zöld kifizetések, fiatal gazdák támogatása, csatolt támogatás). A „kisgazda-kifizetést” igénylőnek a különböző típusú támogatásokra nem kell évente többször is kérést letennie a kifizetési ügynökséghez, vagyis könnyítés a számára. A kisgazda-kifizetést választók öt éven át élhetnek ezzel az előnnyel, de bármikor felmondhatják a támogatási típust, kérvényezve ezt a kifizetési ügynökségnél.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 777
szavazógép
2015-01-27: Gazdakör - Bokor Gábor:

Jó gyepgazdálkodás az állattenyésztés alapja

Újdonságok a legelők és kaszálók telepítésének és gazdálkodásának technológiájában címmel tartottak szimpóziumot Kovásznán a dániai DLF Trifolium cég által kezdeményezett DLF Akadémia részeként, az Everde Kft. és a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete szervezésében. Előadást tartott Mogens Toft Jensen, a DLF Trifolium tudományos kutatási igazgatója.
2015-01-27: Gazdakör - :

Hírlugas

Elismert juhászkutyafajok
A hazai kutyatenyésztők tíz évi munkája nyomán a Temesváron nemrég lezajlott kutyakiállításon a Kutyatenyésztők Nem­zetközi Egyesülete elismerte az első két román kutyafajt: a kárpáti és a mioritikus juhászkutyákat. Mindkét fajta erős felépítésű, évszázadok óta szolgálja a juhászokat, biztonságot nyújt a ragadozók és tolvajok ellen.