Magyar–román vitafórumTabuk nélkül a nemzeti ünnepekről

2015. január 27., kedd, Közélet

Vagy megismételjük a múlt hibáit, és akkor semmilyen szinten nem lesz közeledés a magyar és a román közösség között, vagy felismerjük, hogy együttélésre vagyunk „ítélve”, és közös erővel közös jövendőnket próbáljuk építeni – jelentette ki tegnap este Sánta Imre bikfalvi református lelkész mintegy végszóként a Vox Populi elnevezésű magyar–román vitafórum első rendezvényén.

A sepsiszentgyörgyi Ba­beş–Bolyai Tudományegye­temen lezajlott vitaesten Sánta Imre és Daniel Şanta fogalmazta meg gondolatait nemzeti és vallási ünnepeinkkel kapcsolatosan, felszólaltak a Vox Populi kezdeményezői, Mădălin Guruianu és Cziprián-Kovács Lóránt is. A nyílt, őszinte, szókimondó, de mindvégig kulturált hangnemben lezajlott párbeszéd során a résztvevők kertelés nélkül fogalmazták meg kifogásaikat, kérdéseiket – hogy például magyarként miért nem ünnepelünk december elsején, illetve  hogy a helyi közösség hivatalos vezetői miért nem vesznek részt a románok hivatalos ünnepén.
Mindenki hangsúlyozta: csakis egymás megismerése vezethet a kölcsönös tisztelethez, bizalomhoz, ami a közös építkezés alapja, a békés egymás mellett élés biztosítéka. Megfontolásra érdemes javaslatok is elhangzottak: szükség volna egy olyan napra, amelyen mindkét közösség felhőtlenül ünnepelhet együtt, de elengedhetetlenek az egymás iránti gesztusok is.
A vitaesten elhangzottak részletes krónikájával holnapi lapszámunkban jelentkezünk.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2015-01-27: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Ta­mási Áron Színház kamaratermében ma 19 órától és holnap 10 órától Dorde Lebovic: Az ezredik éjszaka című előadást játsszák, Zakariás Za­lán rendezésében.
* A marosvásárhelyi Ha­hota színtársulat Mindjárt megőrülök!!! című zenés szilveszteri kabaréjának előadásai: ma 17 és 20 órától Ko­vásznán a művelődési házban; szerdán 19 órától Ba­róton a városi művelődési házban. Rendező: Kovács Levente.
2015-01-27: Közélet - :

Reklám a székely zászló? (Elutasították Tőkés László beadványát)

Elutasította a nagyváradi bíróság Tőkés László keresetét a székely zászlót reklámzászlónak tekintő és az eltávolítására felszólító rendőrségi jegyzőkönyv ellen – ismertette tegnap a bíróság szóvivője.