Brüsszeli jelentésElismerik az eredményeket, de bírálnak is

2015. január 29., csütörtök, Közélet

Elégedettségüknek adtak hangot tegnap a román vezetők annak kapcsán, hogy egymás után már a második kedvező jelentést tette közzé az Európai Bizottság a román igazságszolgáltatás reformjáról.

Klaus Johannis államelnök közleményben üdvözölte, hogy a jelentés többnyire pozitív értékeléseket tartalmaz az igazságszolgáltatás alakulásáról, és megállapította, hogy ez már a második kedvező jelentés a tavalyi után. Kiemelte, hogy a következtetésekben Brüsszel megállapította: az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében az igazságszolgáltatás átalakítása és a korrupcióellenes harc területén kitűzött fontosabb célokért a román társadalom felelősséget vállal, és a legutóbbi változások azt vetítik előre, hogy a reform hosszú távon fenntartható.
Az elnöki hivatal közleménye szerint Johannis tudomásul vette a kritikákat is, így a parlament vonakodását az alkotmánybíróság egyes döntéseinek alkalmazásától. Az Európai Bizottság felrója, hogy a parlament megtagadja egyes törvényhozók kiadását az igazságszolgáltatásnak, bírálja a kormányt amiatt, hogy túl gyakran bocsát ki sürgősségi kormányrendeleteket, és szóvá teszi, hogy a közbeszerzési eljárások még igen nagy mértékben ki vannak téve a korrupció és az összeférhetetlenség veszélyének.
Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke tegnap Ro­mániával kapcsolatban megállapította, hogy az ország jó úton halad. A legfontosabb feladatnak változatlanul a korrupció elleni fellépést tartja a bizottság. Megállapítása szerint nőtt a lakosság bizalma a jogrendszer és a korrupcióellenes intézkedések iránt, az elért eredményeket azonban meg kell szilárdítani, mert még nem állnak biztos lábakon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1361
szavazógép
2015-01-29: Máról holnapra - Farkas Réka:

Lehetetlen küldetés?

Valóban megérett az idő, hogy Románia rendet tegyen választási rendszerében, és az évek során módosítgatott, egymásnak is ellentmondó, sokszor zagyva törvényeket végre összehangolja, egységesítse. Minden bi­zonnyal nincs még egy ország Európában, ahol ekkora lenne az összevisszaság, és olyan sem, ahol ekkorára duzzasztott parlament lopná a napot törvényhozás álcája alatt.
2015-01-29: Közélet - :

Titkos ügynökök visszahívását szorgalmazzák

Felszólította tegnap a Román Televízió (RTV) elnök-vezérigazgatója, Stelian Tănase a belföldi hírszerzést, vonja vissza titkos ügynökeit az intézményből, miután a hírszerzés időközben lemondott vezetője elismerte a nyilvánosság előtt, hogy a román médiában is vannak beépített emberei.