Csődbe mehet Zágon

2015. január 29., csütörtök, Közélet

Lakat kerülhet Zágon polgármesteri hivatalára, idén kétmillió lejjel kisebb összegből gazdálkodhatnak, ennyivel kevesebbet utalt ki a kormány az új adóelosztási határozat szerint. Ha nem változtatnak, csődbe megyünk – húzta meg a vészharangot Kis József polgármester.
 

  • Működésképtelenné válhat a zágoni községháza. A szerző felvétele
    Működésképtelenné válhat a zágoni községháza. A szerző felvétele

A községvezető és Tamás Sándor megyeitanács-elnök hétfőn Darius Bogdan Vâl­cov pénzügyminiszterrel is ismertette a Zágont fenyegető veszélyt, aki semmi jóval nem biztatta őket: érvényben a 2015/14-es kormányrendelet, júniusig biztosan nem változtatnak ezen – számolt be Kis József. Számára érthetetlen, hogyan osztották el a költségvetések kiegyensúlyozására szánt összegeket, hisz a környékbeli, kisebb lakossággal, közigazgatási területtel, kevesebb kiadással szembesülő községek több pénzből gazdálkodhatnak, mint Zá­gon. Zágonbárkány, Kézdi­szentlélek, Dobolló, Bardoc szemmel láthatóan kedvezményezett Zágonnal szemben – terjesztette elő a polgármester a miniszternek.
A kétmillió lejes megvonás hatását fokozza, hogy a számvevőszék megállapítása szerint a község erdőkből és legelőkből származó 655 ezer lejes saját bevételét külön számlára kell utalniuk, egy regenerálási alapba, nem költhető más kiadásokra – mutatott rá Kis. 95 km községi utat, 50 km erdei utat, 9 hidat, 7 kishidat, számos épületet, 4200 hektár erdőt, 2500 hektár legelőt, több járművet kell fenntartaniuk, minderre nem lesz elég a jelenlegi költségvetés – tudatták a pénzügyminisztériummal. Nem alamizsnát kérni ment a minisztériumba, de szeretnék, ha Zágon a megérdemelt, méltányos költségvetésből gazdálkodhatna, és nem kellene kölcsönökhöz folyamodniuk – szögezte le Kis József.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 774
szavazógép
2015-01-29: Belföld - :

Hírsaláta

Szabadlábon védekezhet Mezei János. A Marosvásárhelyi Táblabíróság kedd este elutasította a korrupcióellenes ügyészség azon kezdeményezését, hogy 30 napos előzetes letartóztatásba helyezzék Mezei Jánost. A gyergyószentmiklósi városvezető esetében a bírák mindössze 60 napos bírósági felügyeletet rendeltek el. A Magyar Polgári Párt színeiben megválasztott városvezetőt hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség. (MTI)
2015-01-29: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Erősödő közösségi alapítvány

A pénzügyi biztonság megteremtésére összpontosított tavaly a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA), melynek programjai által egyre erőteljesebbé vált a jelenléte.