Háborús veszélyre figyelmeztet Gorbacsov

2015. január 30., péntek, Világfigyelő

Oroszország és az Egyesült Államok között új hidegháború tört ki, amely fegyveres konfliktusba torkollhat – figyelmeztetett tegnap a 83 éves Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke, a peresztrojka atyja.

„Másról sem hallunk, csak Amerika és az Európai Unió Oroszország elleni szankcióiról. Teljesen elvesztették volna a fejüket?” – tette fel a kérdést Gorbacsov az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva. Amerika eltévedt a dzsungel sűrűjében, és magával ránt bennünket is. Mondjuk ki őszintén, máris újabb hidegháborúba rántott bennünket azzal, hogy nyíltan meg akarja valósítani az általános diadalra vonatkozó eszméjét – hangsúlyozta.  „Hova jutunk ezzel mindnyájan? A hidegháború már nyíltan folyik. Nem jelenthetem ki teljes bizonyossággal, hogy a hidegháborúból nem lesz valóságos háború. Félek, hogy az amerikaiak ezt is megkockáztatják” – szögezte le Gorbacsov, akinek vészterhes nyilatkozatai hátterében az ukrán válság és az orosz–amerikai viszonynak a Szovjetunió 1991-es bu­kása óta nem tapasztalt rosszabbodása áll.
A dél-ukrajnai Krím félsziget orosz bekebelezése és a tavaly április óta több mint 5000 emberéletet követelő kelet-ukrajnai konfliktus után Washington és Brüsszel több alkalommal is hozott gazdasági büntetőintézkedéseket Moszkva ellen. Wa­shington szerdán újabb szankciókat helyezett kilátásba, ha Moszkva nem hagy fel a kelet-ukrajnai szakadárok támogatásával.
A szovjet rendszer demokratizálási kísérletébe belebukott volt SZKP-főtitkár már korábban is figyelmeztetett egy európai háború veszélyére, legutóbb a Der Spiegel német hetilapnak adott január eleji interjújában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1502
szavazógép
2015-01-30: Világfigyelő - :

Korodi: együttműködést a kisebbségvédelemben (Európa Tanács és az Európai Unió)

Az Európa Tanács és az Európai Unió együttműködési megállapodásának végrehajtásáról született jelentés kapcsán szólalt fel január 28-án Strasbourgban Korodi Attila parlamenti képviselő az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén.
2015-01-30: Világfigyelő - :

Egekben a Charlie Hebdo népszerűsége

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilapnak a 12 áldozattal járó merénylet után megjelent első számából 13 millió eurós bevételhez és 80 ezer új előfizetőhöz jutott a szerkesztőség – írta tegnap a Le Parisien francia napilap.