Petíció a Mikó-ügyben

2015. január 31., szombat, Közélet

Petícióval fordul Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében az Európai Parlamenthez (EP). Lomnici Zoltán tegnapi, Tőkés László EP-képviselővel közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a magyarság megmaradása szempontjából kulcskérdés, hogy érvényesüljön a vallásszabadság a határon túli területeken, és különösen igaz ez Erdélyben.
 

Románia az EU-csatlakozásakor vállalta, hogy vissza­adja az egyházaknak az őket megillető tulajdont, így azzal, hogy a kollégiumot újraállamosítják, az ország megsérti EU-tagságából fakadó kötelezettségét, szembemegy az uniós normákkal – jelentette ki Lomnici Zoltán, aki szerint a román államvezetés a magyarság emberi jogait akarja csorbítani, célja az asszimilálás. Ro­mánia csak akkor válhat az EU „valódi tagjává”, ha eleget tesz a közösség normáinak, így a vallásszabadság elvét is szem előtt tartja – vélekedett. Hoz­zá­tette: ennek ellenére az egyházak máig csak ötven százalékát kapták vissza a tulajdonuknak.
Tőkés László EP-képviselő, az Er­délyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke az eseményen a magyarság és a református egyház elleni merényletnek nevezte, hogy megfosztják ősi iskolájától, tulajdonától. Az, hogy jogerős ítélettel újraállamosították az egyháznak visszaadott tulajdont, és az egyház így elvesztette a nagy nehézségek árán visszaszerzett tulajdonjogát, jól tükrözi az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának helyzetét – mondta. Úgy látja, huszonöt év után „kommunista visszarendeződés” keretében akadályozzák a tulajdon visszaszolgáltatását, és a folyamatot a kisebbségek jogfosztása jellemzi.
Az EP-képviselő a sajtótájékoztatón kitért a nagyváradi zászlóperre is. Tőkés Lászlót augusztusban szólította fel a nagyváradi rendőrség, hogy távolítsa el irodája erkélyéről a szolidaritásvállalás jeleként korábban kitűzött székely zászlót, amelyet a hatóság „reklámzászlónak” tekintett. Az önkormányzatnak alárendelt rendőrség 30 ezer lej és 50 ezer lej közötti pénzbírságot helyezett kilátásba, ha nem enged a felszólításnak. Tőkés László az erről szóló jegyzőkönyvet megtámadta a bíróságon, de hétfőn elutasították keresetét. Tőkés László hangoztatta: Romániában üldözik a magyar és a székely jelképeket, de a magyarokból nem lehet gúnyt űzni. Hozzátette, kettős mércét alkalmaz a hatalom, mert azt nem kifogásolta, amikor nacionalista románok százötven méteres zászlót hordoztak végig Sepsiszent­györgyön, és magyarellenes jelszavakat skandáltak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1367
szavazógép
2015-01-31: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Pénzalap székely gyermekek külföldi műtétjére
Decemberben karácsony tájékán lapunk is meghirdette a jótékonysági akciót Szőcs Zsanett kisbaba megsegítésére, akinek élő donoros májátültetési műtétre lett volna szüksége, ám sajnos már nem kerülhetett sor a beavatkozásra.
2015-01-31: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Pusztulnak az Erzsébet park fenyői

A fák sorsa Sepsiszentgyörgyön mindig sokakat foglalkoztat, olykor heves viták, indulatok is felcsapnak egy-egy példány kivágása miatt. A pár éve nagyon megszépült Erzsébet park különösen kedves a város lakóinak, és az utóbbi hetekben többen is aggódva figyelték a fűrész zaját. Akad, aki attól tart, hogy a képtár és a színház közé tervezett új főtér ürügyén tüntetnek el nagyra nőtt, idős fákat, a valóság azonban sokkal szomorúbb: a fenyőket egy megállíthatatlannak látszó kártevő támadta meg, többségük máris menthetetlen.