Szabályozni kell a bevándorlástAz EU kitenné a „Megtelt” táblát

2015. január 31., szombat, Világfigyelő

A menekültekre és a migránsokra vonatkozó eltérő nemzetközi szabályokra hívta fel a figyelmet ifj. Lomnici Zoltán, az alkotmányjogász arról is beszélt: ha az akár háborús övezetből érkező menekültek a közrendre, közbiztonságra, közegészségügyre veszélyt jelentenek, arra megoldást kell találni.
 

A genfi egyezmény és annak jegyzőkönyvei egyértelműen magukban foglalják azokat a szabályokat, amelyek a menekültekre, üldözöttekre irányadóak. Ezek egyik legmarkánsabb pontja az úgynevezett visszaküldés tilalmának elve, amelyet a magyar alaptörvény is tartalmaz – emelte ki ifj. Lomnici Zoltán, hangsúlyozva: minden törvényes eszközt fel kell használni annak a személynek a befogadására, akit faji, vallási, nemzeti hovatartozása vagy politikai okokból üldöznek, élete veszélyben van.
Az illegális emberkereskedelmet is magában foglaló migrációról szólva ugyanakkor az alkotmányjogász rámutatott: úgy tűnik, az Euró­pai Unió a mai napig nem tudott koherens rendszert kidolgozni a bevándorlókra, csupán iránymutatások vannak, a hatáskörök a nemzeti parlamenteknél maradtak. Sokan tennék ki a „Megtelt” táblát – jegyezte meg, hiszen különösen a gazdasági bevándorlókat már nem bírják el az egyes tagországok. Nem csupán a munkahelyeket veszik el az adott fogadó ország állampolgáraitól, hanem a szociális hálóra kapcsolódva aránytalan terhet jelentenek az ellátórendszer szempontjából is – magyarázta.
Ifj. Lomnici Zoltán hangsúlyozta: ha kiderül, hogy az akár háborús övezetből érkező menekültek „a közrendre, közbiztonságra, közegészségügyre veszélyt jelentenek, akkor nyilvánvalóan találni kell erre valamiféle jogi megoldást Brüsszelben”, vagy a tagállamok fognak például a kiutasítási eljárás meggyorsításával lépéseket tenni. Nem elvárható ugyanis, hogy a saját polgáraikat ne tudják megvédeni vagy ellátni – tette hozzá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2015-01-31: Világfigyelő - :

Több civil meghalt Donyeckben

Tüzérségi találat ért egy trolibuszt a kelet-ukrajnai Donyeckben, két ember meghalt, többen megsérültek – közölte tegnap a helyi hírügynökség az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Nép­köztársaság rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivőjére hivatkozva.
2015-01-31: Világfigyelő - :

A Fehér Ház mondja meg, hogy ki terrorista

Kérdésre válaszolva nem minősítette terroristának az afgán tálibokat csütörtöki sajtótájékoztatóján Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője. Elismerte, hogy az Afganisztánban harcoló vallási fundamentalista tálibok terroristaként viselkednek, rendszeresen civileket gyilkolnak, mint a terroristák, ám szavai szerint az elnöki hivatal nem minősíti terroristáknak őket.