Vetélkedő a székelység történetérőlTíz csapat a második fordulóban

2015. február 25., szerda, Kultúra

A Székely Mikó Kollé­gium Alapítvány által december elején meghirdetett vetélkedőre harminckét négy-négy fős háromszéki csapat jelentkezett, a Pénzes Loránd történelemtanár vezette szakmai zsűri ebből választotta ki a tíz legjobbat.

A sepsiszentgyörgyi Mikes Ke­lemen Líceumból három csa­pat jutott tovább, a Székely Mikó Kollégiumból, a Plugor Sándor Művészeti Líceum­ból, a Váradi József Általános Iskolából, a Tanulók Házából, a sepsiillyefalvi Lukács Lász­ló, a berecki Comenius, a barátosi Bibó József Általános Iskolából pedig egy-egy csapat.
A vetélkedő első fordulójához hasonlóan a második szakaszban is a 2012-ben kiadott, A székelység története című kézikönyvből kell készülniük a diákoknak, ezúttal az Abszolutizmustól a forradalomig és Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc a Székelyföldön című fejezetet kell elolvasniuk. A kezdeményezők célja, hogy népszerűsítsék a tanulók körében a Hermann Gusztáv Mihály történész főszerkesztésében több ezer példányban kiadott könyvet, amelyet a szerzőcsoport elsősorban VI. és VII. osztályosoknak ajánl, és amelyet három év után is csupán néhány iskolában használnak, valamint pótolni a diákok témával kapcsolatos hiányos ismereteit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1486
szavazógép
2015-02-25: Kultúra - Fekete Réka:

Angol nyelv közelről

A nyelvtanulás ciklikus folyamat, ismételni kell, különböző szövegkörnyezetben megtalálni a szavakat, kifejezéseket, mert önmagában a szót nincs, amihez kötni, a diák nem jegyzi meg – állítja Osváth Erika erdélyi származású elismert magyarországi angolnyelv-tanár, tanárképző, aki a hétvégén háromszéki angol szakos tanároknak tartott interaktív módszertani képzést a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumban (fotó).
2015-02-25: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Megváltozott helyzetben (Székelyföldi faipar)

A székelyföldi faipar helyzete gyökeresen megváltozott a Holzindustrie Schweighofer megjelenésével – nyilatkozta lapunknak Kádár Rezső, a ProWood faipari klaszter menedzsere. Mindez a szakmai szerveződés tusnádfürdői konferenciáján is elhangzott, ahol a klaszter tagjai a helyzetet elemezve új ágazati és regionális stratégia kidolgozásába fogtak.