Kányádi Sándor Áder Jánossal vacsorázott

2015. február 27., péntek, Magazin

Irodalmi munkásságának elismeréséért tiszteletvacsorát adott Áder János köztársasági elnök Kányádi Sándornak kedd este a Sándor-palotában a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő első könyve megjelenésének 60. évfordulóján.

A tiszteletvacsorák hagyományát Áder János azzal a szándékkal teremtette meg, hogy időről időre felhívja a figyelmet a kiemelkedő teljesítményekre, amelyek öregbítik Magyarország hírnevét, az államfő tudósokat, művészeket, sportolókat, de Európa-bajnokságot nyert szakmunkásokat is meghívott már tiszteletvacsorára. Mások mellett Koba­jasi Kenicsiro karmestert, Rubik Ernő feltalálót, Polgár Judit nemzetközi sakknagymestert, olimpiai bajnokot és Buzánszky Jenő válogatott labdarúgót, az Arany­csapat nemrég elhunyt tagját is vendégül látta már az elnök az elmúlt két és fél évben – sorolta.
Ezen alkalmak során Áder János körbevezeti vendégeit a Sándor-palota történelmi termein, és megtekintik az épület teraszáról Bu­dapest panorámáját is.
A díszvacsorákon általában a legnevesebb magyar éttermek és séfek alkotta négyfogásos menüket szolgálnak fel a vendégeknek. A felkért éttermek garanciát jelentenek arra, hogy igazán kiváló minőségű ízelítőt adjanak a magyar konyhából – mondta Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hi­vatal sajtóigazgatója, hozzátéve: ez alkalommal a Gerbeaud alkotta menüt szolgálták fel a vendégeknek.
A 85 éves Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, író, műfordító, az erdélyi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. Első verseskötete Virágzik a cseresznyefa címmel 1955-ben jelent meg. Erről így ír a második kötetében, amelyet a könyvesboltokban való megjele­nése után azonnal bezúztak:
Első kötetem nekrológja

Elfogytak verseim
mindjárt az első héten.
Nem dicsekvésből mondom ezt,
csak vigasztalásképpen.

Kis kötet volt. Elhallgatták.
Ilyen az élet sodra.
Jobb így, mintha dicsőítve
boltokban porosodna.

A Sirálytánc című második kötetéből alig pár darab maradt, a versek most a Digitális Irodalmi Akadémia felületén olvashatóak.
Kányádi Sándor évek óta Bu­dapesten él, 1997-től a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja.
Életművének fontos részét képezik az esszék és műfordítások, de írt drámát és forgatókönyvet is. Több vers- és mesekötete szól a gyermekek­nek, számos versét a Kaláka együttes zenésítette meg. Kányádi saját műveinek avatott előadója, több nagy­lemeze is megjelent. Mű­veit számos nyelvre lefordították, művészetéért több rangos elismerést kapott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1486
szavazógép
2015-02-27: Magazin - :

Emlékezz, ahogy én emlékezek (Cseh Tamás-emlékest Sepsiszentgyörgyön)

Majdnem napra pontosan 25 éve, hogy Cseh Tamás először Sepsi­szentgyörgyön koncertezett. Ezt a kivételes hangulatú eseményt megidézve, ugyanakkor a hat éve elhunyt előadóművész alakját felelevenítve tartanak Sepsiszentgyörgyön Cseh Tamás-emlékestet szombaton.
2015-02-27: Magazin - :

Okosékszerért rajong a világ

A Liber8 fejlesztőcsapatának úttörő találmánya, a Tago Arc olyan okosékszer, amely rövid távolságú vezeték nélküli adatátvitelre képes. Tömeggyártása csak az év végén indulhat meg, de már most megőrül érte a világ. Szinte egy nap alatt túlteljesítette a kitűzött negyvenezer dolláros támogatási célt az IndieGoGo közösségi finanszírozási oldalon a magyar okoskarperec. A hordható technológia fogalmát forradalmian írta át a Liber8.