Barót Erdővidék szégyenfoltja!

2015. február 27., péntek, Nyílttér

Sorozatos kudarcaim után már rég készülök véleményt nyilvánítani erről a városnak nem nevezhető településről, amely inkább a kőkorszakra emlékeztet, nem a XXI. századi civilizációra. A Barót anno jobban nézett ki, mint most, 40 évvel később. A ,,Szavazzon a változásra” megtörtént. Közel három éve beültettek a ,,nagy ernyő” alá –  eredmény semmi, azaz még a semminél is rosszabb.

Összetörve, szétzúzva minden. A legsürgősebb mégis a református templom előtti parkoló felújítása volt valamiért. Az nem számít, hogy a járdák, utak járhatatlanok. Ne feledkezzünk meg a baróti divatról se: túrabakancs és gumicsizma. A kosz, mocsok folyik széltében, hosszában. Az Új soron kibányászott kőtömbök a szűk, egy méter széles járdán nehezítik a járást, de azon kívül is rendetlen minden. Egy hatalmas vas­alkotmány, amit az ásatások idején átjárónak használtak, szintén otthagyva búsul az útszélen, a buszmegálló közelében. Na, és az a sok régi pléhbódé a buszmegállóban, tele mindenféle szeméttel nagyon rossz ajánlólevél a Baróton átutazónak. Egy alkalommal, mikor Sepsiszentgyörgy­re utaztam a 10 órás buszjárattal, egy udvarhelyi hölgy megkérdezte a sofőrtől, hogy Barót város-e. Hát igen, így nézünk ki. A jelszó: „nincs pénz”.
 Például a közmunkások irányítására nem is kellene pénz, mert csak állnak és cigarettáznak, pihennek a munkaeszközökre könyökölve. Szép látvány, és az eredmény magáért beszél, mert a szervezés az egy dolog, ugyebár?
A főút mentén a Gecse-féle házmaradvány már-már odaüt valakit (fotó). Itt senkit sem érdekel semmi. Pató Pál módjára véljük: ,,Ej, ráérünk arra még.” A virágládákban száraz kóróként díszelgett egész nyáron a nem kis pénzbe kerülő virág, amit jobb helyeken locsolni szokás. A kutyafalkákról nem is beszélek. A művelődési ház borzalmas állapotban van – szégyen. Az igénytelenség és a tehetetlenség gyökeret vert Baróton. Olcsó népszerűségnél több sincs, a munkamorál ismeretlen fogalom, a környezetvédelem úgyszintén. Még hogy szelektív szemétgyűjtés? Mi is az? Aztán a Mária gyógyszertár előtti rondaság is megér egy misét. Parkolnak széltében-hosszában, két-három sorban is, természetesen a járdán is, bebújva lakásaink tövébe, mint a pincebogarak. Érkeznek, indulnak, túráztatnak, dudálnak éjjel-nappal. 
Hát mi is van az emberekért Baróton? A kocsma és a haverok, az óriási por, esőben sártenger, a csapvízről nem is beszélve, sem a törvényről, mert az sincs. A városvezetés – Lázár-Kiss Barna András polgármester meg a körítése – nem kis számban élvezi az édes életet. Furikáznak, jönnek, mennek, kirándulnak adópénzeinken. Nem hiszem, hogy lenne erre példa valahol. Na és ha ugyebár tél van, a járdákon tükörjég. Jár­hatatlan és életveszélyes – de kit érdekel?
Apropó, szinte elfelejtettem: elmentem a polgármesterhez egy szép őszi napon, hogy néhány dologra felhívjam a figyelmét, de süket fülekre talált a mondandóm mind a nyolc pontja. A szó elszáll...
Aztán tehetetlenségemben elmentem Márton Árpád képviselő úrhoz, aki kifogadott, mondván, hogy ez nem panasziroda. Holmi bukaresti befektetőkről vagy befektetésekről kezdett mellébeszélni. Kérdez­tem, hogy ez Baróton kit érdekel. Azt is kérdeztem, hogy tulajdonképpen miért is jár ki Barótra minden pénteken ezen a rossz úton, mert jókedvében senki sem jön hozzá, én sem. Le akartak beszélni, hogy oda folyamodjam. Valószínűleg már más is megjárta... Egyszerűen nem értem, hogy kit, mit képvisel.
A baróti helyzetekről regényt is lehetne írni, de már belefáradtam. Ki merem jelenteni, hogy nagyon sokan vagyunk az elégedetlenek táborában, csak az emberek már elfásultak, és nem tudják, hol kezdjék a panaszkodást, na és gyávaság is van benne, mert félnek az édes bosszútól. Persze lehetne még ragozni a dolgokat, de sajnos, érdemben nincs, kivel beszélni.

BENKŐ PIROSKA

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2015-02-27: Nyílttér - :

Budapesten is érdekes a székelyföldi vadászat

A  sepsiszentgyörgyi vadászati múzeum – hivatalos nevén Székelyföldi Vadászati Kiállítás – részt vett a 22. Fegyver, Hor­gászat és Vadászat Nemzetközi Kiállí­táson (FeHoVa) Budapesten, ahol 18 ország 270 kiállítója vonultatta fel a rendezvény teljes tematikáját lefedő ajánlatait, termékeit, szolgáltatásait.
2015-02-27: Belföld - :

Araszoló kisebbségi jogérvényesítés

Romániában lassú lépésekkel halad a kisebbségek jogainak gyakorlatba ültetése, és az Európai Unió intézményeinek is felül kell vizsgálniuk viszonyulásukat a nemzeti kisebbségek kérdéséhez – hangsúlyozta tegnap Marosvásárhelyen egy kisebbségekről szóló szemináriumsorozaton Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.