Új vezér a hírszerző szolgálat élén

2015. március 3., kedd, Belföld

Megszavazta a parlament tegnap Eduard Hellvig európai parlamenti képviselő kinevezését a Román Hírszerző Szolgálat (RHSZ) igazgatói tisztségébe. A Nemzeti Liberális Párt (NLP) alelnökét Klaus Johannis elnök – akit, mint ismeretes, az NLP éléről választották államfővé – jelölte a hírszerzés élére.
 

A szolgálat élére új vezetőt kellett kinevezni, mivel George Maior, az RHSZ korábbi igazgatója januárban nyilvános szócsatába keveredett az alkotmány­bírósággal, és lemondott tisztségéről. Egyes vélemények szerint a volt igazgató mások mellett azért is köszönt le tisztségéből, mivel a szolgálatot támadások érték az Elena Udrea képviselő elleni bűnvádi eljárás révén. Ezek a vádak a lemondást követően erősödtek fel Udrea nyilatkozatai nyomán, amelyek Florian Coldea ezredest érintették, aki Maior lemondásától mostanig az ügyvivő igazgató szerepét töltötte be.
Hellvig kinevezését a parlament két házának együttes ülése 498 szavazattal fogadta el 15 ellenében. Victor Ponta szociáldemokrata (SZDP) miniszter­elnök előzőleg jelezte, nem ellenzik Hellvig kinevezését, de a szociáldemokraták elvárják, hogy az államfő ne saját volt pártjából jelöljön vezetőt minden intézmény élére. A kormányfő arra utalt, hogy a Külföldi Hírszerző Szolgálat igazgatói posztja, valamint a Szervezett Bűnözés- és Terrorizmus Elleni Igazgatóság főügyészi tisztsége is betöltésre vár, és várhatóan az SZDP körüli parlamenti többség ahhoz már nem járulna hozzá, hogy ezek élére is liberális politikus kerüljön. Az új kémfőnök kinevezése mellett szavaztak az RMDSZ honatyái is. Kelemen Hunor, a szövetség elnöke korábban már jelezte, nincs kifogásuk a jelölt ellen, képzett, megfelelő személynek tartják, és úgy gondolja az RHSZ jó kezekben lesz. A kinevezést a parlamenti pártok közül egyedül a volt államfő védnökségével alakult Népi Mozgalom Pártja ellenezte. Băsescu egyébként korábban keményen bírálta a liberális jelöltet.
Az RHSZ új igazgatója tegnap letette a parlamentben a hivatali esküt is. Székfoglaló beszédében Hellvig azt állította: a szolgálat a nemzetbiztonság egyik pillére, amelynek nemzetközi elismerését jól példázza, hogy Románia vezető szerepet tölthet be az Ukrajna kibervédelmét szolgáló NATO-programban. Az új igazgató a korrupció megfékezését és az ország védelmi képességének javítását nevezte az RHSZ legfőbb célkitűzésének. Hellvig jelezte, hogy lemond NLP-tagságáról, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az RHSZ vezetőjeként az Amerikai Egyesült Államokat tekinti Románia legfőbb szövetségesének. Hellvig külpolitikai viszonyulása kapcsán egyébként beszédes lehet, hogy a múlt hónap közepén blogján Budapest oroszbarát politikáját és Orbán Viktor kormányfőnek az illiberális demokráciáról tett kijelentéseit szapulta. A frissen kinevezett igazgató szerint Magyaror­szág Vlagyimir Putyin orosz elnök „trójai falovaként” veszélyt jelenthet az Európai Unióra, mivel egyre inkább Moszkva befolyása alá kerül.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 758
szavazógép
2015-03-03: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Mi jöhet még?

Politikai üldözésre panaszkodik Victor Ponta kormányfő és az egyik legismertebb ellenzéki politikus is. Az egyszerre több súlyos korrupciós váddal szembesülő Elena Udrea volt régiófejlesztési és idegenforgalmi miniszter nem csupán önmagáért érdekes, hanem mert mindenki azt várja, hogy mikor rántja magával szellemi mentorát, Traian Băsescu volt államfőt, akibe a már nagyon szorongatott helyzetben levő miniszterelnök még mindig nem restell nyilvánosan belerúgni, miközben saját családtagjainak meghurcolása miatt siránkozik.
2015-03-03: Belföld - :

A romániai földbirtokosok fekete éjszakája

1949. március 2-án jelent meg a hírhedt 83/1949-es (második) agrárreform törvény, mely egy éjszaka alatt földönfutóvá tette az egykori földbirtokosok családjait.