Lemondana a miniszterelnök,

2015. március 3., kedd, Belföld

ha bűnvádi eljárás indulna ellene – jelentette ki egy televíziós műsorban Victor Ponta. A Marosvásárhelyi Rádió által idézett miniszterelnök azt reméli, idén nem lesz igazságügyi gondok okozta kormányváltás. Elmondta: szeretné, ha a Szociáldemokrata Párt szabályzatában rögzítenék, hogy azok az országos vagy helyi szintű vezetők, akik ellen bűnvádi eljárás indul vagy akiket elítélnek, ne tölthessenek be többet köztisztséget.

MÉG EGY PÁRT. M 10 (M la puterea 10) néven új párt alapítását jelentette be Monica Macovei európai parlamenti képviselő. A fővárosi pártavatón a volt államelnök-jelölt azt mondta, hogy alakulata „nem kíván sem a Nemzeti Megmentés Front másik fele, sem az új Nemzeti Liberális Párt, sem a régi Szociáldemokrata Párt lenni. Az M 10 az első hazai jobboldali párt” – jelentette ki. Macovei az M 10 legfontosabb céljai közt az állami apparátus csökkentését, valamint a gazdaságba való állami beavatkozás visszafogását emelte ki. (Transindex)
FIGYELJÜNK A PÉNZTÁRJEGYRE. Borsos bírságot kockáztatnak azok a kereskedők, akik nem adnak pénztárjegyet vásárlóiknak. Az adócsalás visszaszorítását célzó, március elsején érvénybe lépett kormányrendelet szerint 10 és 15 ezer lej közötti pénzbüntetés szabható ki, emellett a mulasztáson ért kereskedő tevékenységét is felfüggeszthetik az ellenőrök. Ugyancsak vasárnaptól hatályos az a rendelkezés, melynek értelmében a boltokban és vendéglőkben látható helyen kell kifüggeszteni a figyelmeztetést, hogy amennyiben kérik, de nem kapnak nyugtát, fizetés nélkül távozhatnak a kiszemelt termékekkel az ügyfelek. (Agerpres/Maszol)
GAZDÁJÁRA TÁMADT. Saját kutyája ölt meg hétfő reggel egy nőt Szörényváron. Az asszony ételt vitt az udvarán láncon tartott pitbullnak, amely megvadult és rátámadt. A mentők szerint a kutya előbb a nő ruháját tépte le, majd a láncával megfojtotta, végül szétmarcangolta az arcát. Az eb gazdája életét vesztette, ám a mentők nem fértek hozzá holttestéhez, csak miután a kutyát elaltatták – számolt be az esetről a Főtér.
JOBBAN FIZETETT FÉRFIAK. Mintegy nyolc százalékkal marad el a romániai nők bére a férfiakétól. A legje­lentősebb eltérés az adminisztrációban dolgozók körében tapasztalható – ez esetben a férfiak juttatása 27 százalékkal magasabb a nőkénél, – illetve a légi szállításban – az ott foglalkoztatott férfiak fizetése jelentősen, csaknem 41 százalékkal nagyobb, mint a nőké. A statisztikai hivatal adatai kapcsán a Ziarul Financiar azt írja, a hazai nők nettó havi átlagkeresete 1509 lej. Néhány országban a férfiak és nők juttatásai közti különbség eléri akár a 30 százalékot is. Ennek kapcsán a gazdasági lap rámutat, bár kisebb mértékben, de Romániában is valós jelenség ez, ennek ellenére a szakemberek nem foglalkoznak vele kiemelten, mert álláspontjuk szerint a hazai nők könnyebben hozzáfértek vezetői beosztásokhoz. Az üzleti forgalom szerint rangsorolt első száz romániai társaságból mégis csupán nyolcat igazgatnak nők.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1713
szavazógép
2015-03-03: Belföld - :

Lemondások a hatóságnál

Lemondott tegnap az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság három vezetője, miután helyzetüket és döntésük hátterét részletesen ismertető átiratot juttattak el a kormányhoz. George Băeşu, a hatóság elnöke az átiratot személyesen Victor Ponta kormányfőnek adta át.
2015-03-03: Közélet - Váry O. Péter:

Reflex-kiegészítők

Végleges a Reflex3 műsora, a kiegészítő programok is összeálltak, és a nemzetközi színházi fesztivál honlapja is működik már – tájékoztat a rendezvényt szervező Tamási Áron Színház. A http://www.reflexfest.ro honlap a színházi szemlére meghívott előadások részletes ismertetőjére fókuszál, és természetesen a március 18-án kezdődő, kéthetes rendezvénysorozat napra lebontott programját is közli.