A székely szabadság napjaNem marad el a tiltakozás

2015. március 4., szerda, Közélet

A Marosvásárhelyen a polgármesteri hivatal által megtiltott tömegmegmozdulás helyett Gyergyószent­miklóson és Sepsiszentgyörgyön tartanak tiltakozó megmozdulásokat március 10-én, a székely szabadság napján. A szervezők az alkotmányos jogokért, a székelységet érő, lassan állandósuló jogtiprások ellen hívnak utcára mindenkit az egész Székelyföldön.
 

  • A sepsiszentgyörgyi turulszobornál tavaly is szerveztek megemlékezést. Albert Levente felvétele
    A sepsiszentgyörgyi turulszobornál tavaly is szerveztek megemlékezést. Albert Levente felvétele

A Sepsiszéki Székely Ta­nács tegnap közleményben tudatta, hogy a sepsiszentgyörgyi turulszobornál szerveznek tiltakozó megmozdulást. A mozgósításhoz a politikai pártok, az érdekvédelmi szervezetek és a történelmi magyar egyházak segítségét kérte a mozgósítás és a részvétel tekintetében egyaránt. A tanács képviselői emlékeztetnek: törvénytelen hatósági tiltás miatt az SZNT kénytelen volt elállni az idei, Marosvásárhelyre tervezett március 10-i rendezvények megszervezésétől, viszont a világ minden emberi jogi intézményének, minden nemzetközi fórumnak tudo­má­sára hozzák, hogy Romá­niá­ban milyen szinten sértik meg az alapvető emberi jogokat, ami nem a Székely Nemzeti Tanács, hanem Szé­kelyföld kö­zössége ellen irányul. Ezen üze­net eljuttatását szolgálja a sepsiszentgyörgyi rendezvény a székely vértanúk áldozata előtti tisz­telgés mellett.
A gyergyószentmiklósi kezdeményezők – a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke, illetve az EMNT, az EMNP és az MPP helyi vezetői – tegnap közzétett felhívásukban egész Székelyföld lakóit városukba hívják tüntetni a kormány által tervezett közigazgatási átszervezés, illetve tiltakozni a gyülekezési jog marosvásárhelyi korlátozása ellen. Emellett kiemelten a marosvásárhelyieket arra buzdítják, hogy a tömegmegmozdulás betiltása ellenére gyertyával és virággal róják le kegyeletüket a postaréti székely vértanúk emlékművénél, a tanárokat és a művelődési intézmények vezetőit pedig arra, hogy emlékezzenek meg a három vértanúról, és végül a vállalkozókat arra kérik: engedélyezzenek rövidített munkaidőt, vagy adjanak szabadnapot alkalmazottaiknak, hogy részt tudjanak venni a rendezvényeken. „Tegyük nyilvánvalóvá, hogy nem lehet minket elhallgattatni, békésen, törvénytisztelő módon, de határozottan kimondjuk azt, hogy mi­képpen képzeljük el Székelyföld jövőjét!” – áll a gyergyószentmiklósi felhívásban.
Mindkét rendezvényen a kormánynak címzett petíciót kívánnak elfogadtatni a tömeggel. A tervezett dokumentum az alapvető emberi jogok lábbal tiprása és a székelység számára hátrányos közigazgatási átalakítási tervek ellen emeli fel szavát.
A sepsiszentgyörgyi és a gyergyószentmiklósi rendezvények szervezői egyaránt megismételték korábban már megfogalmazott kérésüket azon székelyföldi önkormányzatokhoz, amelyek még nem fogadták el az SZNT által kezdeményezett autonómiapárti határozatot, hogy azt március 10-én rendkívüli tanácsülésen tegyék meg.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1456
szavazógép
2015-03-04: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Ünnepváró Kökös

Jó tél után jó nyár! – így a népi bölcsesség. Lehetett volna vastagabb is a hótakaró, több víz kellene a talajba. Ritka az a március eleje mifelénk, amikor ilyen alacsony a folyók-kutak vízállása. A hirtelen felmelegedő tavasz ismét gyümölcs nélkül hagyhat, akár a tavalyi gyors kikelet. Hiába a sok gyár, műhely, gazdasági egység, sokunk számára úgyis a termőföld, a zöldségeskert a mentőcsónak. A házak előtt fehérlik már a hóvirág, közeledik március tizenötödike.
 
2015-03-04: Közélet - :

Fenyegetőzik a rendőrfőnök (A székely szabadság napja)

Nyílt fenyegetést fogalmazott meg tegnap Valentin Bretfelean, a marosvásárhelyi helyi rendőrség vezetője azok irányába, akik arra buzdítanak, hogy Marosvásárhelyen március 10-én a székely vértanúk emlékművénél tömegdemonstrációt tartsanak.