Sepsiszentgyörgy, 2018. február 20., kedd 11:18
Köszöntjük Aladár, Álmos nevű olvasóinkat!

Évekre betiltották a felvonulást (A székely szabadság napja)

2015. március 5., csütörtök, Közélet
Jövőben, azaz 2016-ban és 2017-ben sem tarthat március 10-én Marosvásárhelyen tiltakozó felvonulást a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), a tömegmegmozdulások szervezésére vonatkozó kérelmeket vizsgáló marosvásárhelyi városházi bizottság ugyanis negatívan véleményezte a felvonulásokra előterjesztett kérelmeket.
 
A bizottság arra hivatkozott, hogy az SZNT által megjelölt felvonulási útvonalon felújítási munkálatokat végeznek az elkövetkező időszakban, és törvény tiltja, hogy építőtelepeken szervezzenek tömegmegmozdulásokat. A polgármester e bizottsági vélemény alapján engedélyezi vagy tiltja be a tömegrendezvényeket.
Az SZNT nevében eljáró Siculitas Egyesület azért folyamodott a polgármesteri hivatalhoz már 2015 februárjában a 2016-os és a 2017-es rendezvények ügyében, mert idei kérelmét többek között arra hivatkozva utasították el, hogy a tervezett felvonulás útvonalába eső helyszínen a böjti szokásokkal kapcsolatos rendezvényt engedélyeztek. A törvény értelmében nem tartható két tömegrendezvény egy időben ugyanazon a helyszínen.
Valentin Bretfelean, a bizottság elnöki tisztségét is betöltő helyi rendőrfőnök elmondta: ilyen távoli időpontokra nem adhattak ki engedélyt, hiszen változhatnak még addig a közrend biztosításának körülményei, de hozzátette: biztosították a kérvényezőt, hogy övé az elsőbbség, ha más is ugyanakkor szeretne valamilyen rendez­vé­nyt tartani ugyanazon a helyszínen. Mint ismert, Dorin Florea  marosvásárhelyi polgármester az idei felvonulást sem engedélyezte, ezért az SZNT lemondott a marosvásárhelyi tömegrendezvényről, és bejelentette, már­cius 10-én Gyergyó­szentmik­ló­son és Sepsiszent­györgyön tart tiltakozó megmozdulásokat.
Hozzászólások
2015. március 5.
csütörtök 07:49
Nantivagyok
483 hozzászólás
Köszönd az udmr-nek!


2015. március 5.
csütörtök 08:23
szekely28
583 hozzászólás
nem azért akarnak egy ilyen rendezvényt megakadályozni, mert félnek egy esetleges konfliktustól, utcai balhétól, hanem azért, mert a felvonulók belekiabálják a városba az igazságot! és ők ezt nem akarják többet hallani. Mert ez történt az elmult két évben március 10-én, és a "nagy vallásos" románok úgy félnek az igazságtól, mint ördög a tömjénfüsttől.

2015. március 5.
csütörtök 08:31
trovacsek
2517 hozzászólás
Ugyanilyen "épitészeti" munkálatok nem folyhattak/folyhatnak Sepsiszentgyörgyön sem,éppen úgy december táján?Ja,nincs nekünk olyan polgármesterünk!A románoknak Maroson van.Hála az rmdsznek.

2015-03-05: Riport - Mózes László:

Akiknek a kevés is számít

Mitévők legyünk, ha megunt vagy számunkra haszontalan tárgyak vesznek körül, melyekre már nincs szükségünk? Megpróbálhatjuk például olyan helyre eljuttatni, ahol örülnek neki és használni tudják. Nem eladni tehát apró pénzért, internetes fórumokon fényképet, árat, települést feltüntetve, kérdésekre válaszolgatva, netán újsághirdetés tartalmát magyarázgatva. Oda ajándékozzuk, ahol nagy úr a szükség. Mert furcsa, de legyen szó tányérról, szőnyegporolóról, ruháról vagy fél évszázados szekrényről, biztosan létezik valaki közelünkben, aki hasznát veszi. A nagy kérdés az, hogyan, miként jut el hozzá? De aki akar, erre is jó választ talál. Mert amikor a nélkülözés térségünkben is ijesztő méreteket ölt, a szolidaritás piciny gesztusai örömforrást jelentenek annak, aki valamilyen adományban részesül, de annak is, aki ad. És rászorulók számára nem csak karácsonykor jön jól egy felajánlás.
 
2015-03-05: Belföld - :

Kézdivásárhely is csatlakozik (A székely szabadság napja)

A Kézdiszéki Székely Tanács ingyenes autóbuszt indít Sepsiszentgyörgyre március 10-én 15 órakor a kézdivásárhelyi Sinkovits Stadion elől, hogy közösen emlékezzenek a székely vértanúkra, és egyben tüntessenek a tervezett régiósítás ellen – tudatta tegnap közleményben Péter János, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke.