Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 19., szombat 10:28
Köszöntjük Huba nevű olvasóinkat!

Évekre betiltották a felvonulást (A székely szabadság napja)

2015. március 5., csütörtök, Közélet
Jövőben, azaz 2016-ban és 2017-ben sem tarthat március 10-én Marosvásárhelyen tiltakozó felvonulást a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), a tömegmegmozdulások szervezésére vonatkozó kérelmeket vizsgáló marosvásárhelyi városházi bizottság ugyanis negatívan véleményezte a felvonulásokra előterjesztett kérelmeket.
 
A bizottság arra hivatkozott, hogy az SZNT által megjelölt felvonulási útvonalon felújítási munkálatokat végeznek az elkövetkező időszakban, és törvény tiltja, hogy építőtelepeken szervezzenek tömegmegmozdulásokat. A polgármester e bizottsági vélemény alapján engedélyezi vagy tiltja be a tömegrendezvényeket.
Az SZNT nevében eljáró Siculitas Egyesület azért folyamodott a polgármesteri hivatalhoz már 2015 februárjában a 2016-os és a 2017-es rendezvények ügyében, mert idei kérelmét többek között arra hivatkozva utasították el, hogy a tervezett felvonulás útvonalába eső helyszínen a böjti szokásokkal kapcsolatos rendezvényt engedélyeztek. A törvény értelmében nem tartható két tömegrendezvény egy időben ugyanazon a helyszínen.
Valentin Bretfelean, a bizottság elnöki tisztségét is betöltő helyi rendőrfőnök elmondta: ilyen távoli időpontokra nem adhattak ki engedélyt, hiszen változhatnak még addig a közrend biztosításának körülményei, de hozzátette: biztosították a kérvényezőt, hogy övé az elsőbbség, ha más is ugyanakkor szeretne valamilyen rendez­vé­nyt tartani ugyanazon a helyszínen. Mint ismert, Dorin Florea  marosvásárhelyi polgármester az idei felvonulást sem engedélyezte, ezért az SZNT lemondott a marosvásárhelyi tömegrendezvényről, és bejelentette, már­cius 10-én Gyergyó­szentmik­ló­son és Sepsiszent­györgyön tart tiltakozó megmozdulásokat.
2015. március 5.
csütörtök 07:49
Nantivagyok
478 hozzászólás
Köszönd az udmr-nek!


2015. március 5.
csütörtök 08:23
szekely28
581 hozzászólás
nem azért akarnak egy ilyen rendezvényt megakadályozni, mert félnek egy esetleges konfliktustól, utcai balhétól, hanem azért, mert a felvonulók belekiabálják a városba az igazságot! és ők ezt nem akarják többet hallani. Mert ez történt az elmult két évben március 10-én, és a "nagy vallásos" románok úgy félnek az igazságtól, mint ördög a tömjénfüsttől.

2015. március 5.
csütörtök 08:31
trovacsek
2452 hozzászólás
Ugyanilyen "épitészeti" munkálatok nem folyhattak/folyhatnak Sepsiszentgyörgyön sem,éppen úgy december táján?Ja,nincs nekünk olyan polgármesterünk!A románoknak Maroson van.Hála az rmdsznek.

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most