Mi, hol, mikor?

2015. március 9., hétfő, Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház e heti előadásai: kedden 18 órától Edmond Rostand: Cyrano de Bergerac (rendező: Kövesdy István) a nagyteremben; szerdán 19 órától Pin­tér Béla: Kaisers, TV Un­garn (rendező: Porogi Dor­ka). Az előadásokra érvényes az Ábel-bérlet, helyet előjegyeztetni, jegyet váltani a városi szervezőirodában lehet (telefon: 0267 312 104).

* A kézdivásárhelyi Vi­gadó Művelődési Ház nagytermében kedden 18 órától mutatja be a az Osonó színházműhely és a marokkói L’fabrika színház közös előadását mask@face.now címmel (rendező: Fazakas Misi). Az eseményre a belépés díjtalan.
* A sepsiszentgyörgyi And­rei Mureşanu Színház Împreună (Együtt) című elő­adását (rendező: Mirela Bu­cur) kedden 17 órakor láthatják a kovásznai művelődési központban. A jegyek ára felnőtteknek 10 lej, diákoknak/nyugdíjasoknak 7 lej.
* A kézdivásárhelyi Vi­gadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában szerdán 19 órától Georg Kreisler Lola Blau–Bartha Boróka egyéni zenés előadása látható. A belépő 10 lejbe kerül, diákoknak/nyugdíjasoknak 5 lej.
* A marosvásárhelyi Grup­pen-Hecc Kaba­rétár­sulat December elseje bulvár című előadását pénteken 17 és 20 órától a Kovásznai Műve­lődési Központ színpadán, illetve szombaton 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium kon­ferenciatermében adja elő. Jegyek a városi szervezőirodában kaphatók 25 lejért.


Jegyek a Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztiválra
A március 18–31. között zajló Refelx3 Nemzetközi Színházi Fesztivál előadásaira mától lehet jegyeket váltani. A Tamási Áron Színház által szervezett Reflex3 fő programja öt nagytermi és négy stúdió-előadást kínál. A jegyárak a korábbi kiadások áraitól alig térnek el: 20 és 40 lej közt mozognak.
Idén is hirdet mecénás bérletet a fesztivál. A támogatói bérletet vásárló nézők megerősíthetik a fesztivállal vállalt értékközösséget. Ér­deklődni Szabó Kriszti­nánál lehet a 0726 083 338-as telefonszámon.
Szakmai jegyekre a kérelmeket a színház titkárságán lehet jegyeztetni a titkarsag@tamasitheatre.ro címen. Ebben a kedvezményben azon alkotók részesülhetnek, akik a színházművészetben tevékenykednek, ide tartoznak a színház- vagy filmművészeti tanintézmények hallgatói is.
A jegyeket mától lehet megvásárolni a városi kulturális irodában. Hétköznap 10–17 óráig várják az érdeklődőket  a jegyirodában, előzetes foglalásra nincs lehetőség. Online jegyeket a  www.biletmaster.ro oldalon lehet rendelni. Részletek a www.reflexfest.ro honlapon.


Zene
Március 10-én, kedden 18.30 órától klasszikus zenei est lesz a múzeum Bartók Termében. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum zeneolimpiára készülő diákjainak előadásában fuvolára, trombitára, klarinétra és harsonára írt művek hangzanak el. Betanító tanárok: Császár Katalin, Maksai Jó­zsef, Szántó Zsombor, Cucu Csilla, Demeter Attila. Zongo­rán kísérő tanárok: Ambrus Sándor, Krecht Emese, Csedő Éva, Héjja Ágnes, Szilágyi Herbert Zsolt.


Képernyő
Az RTV1-en ma 15.30 órától: Napirenden – aktuális közéleti, politikai rovat, meghívott Borbély László. * Képzelt kávéház – Európa szegényei vagyunk. Az uniós statisztikai hivatal az egy főre jutó GDP-adatokat összehasonlítva arra a következtetésre jutott, hogy Románia a legszegényebb országok közé tartozik. Nem közgazdaságilag, hanem viselkedési és magatartási szempontok alapján közelítjük meg a szegénység kérdését. Valóban boldogtalan az, aki elveszti vagyonát, és irigylésre méltó a vagyonos ember? Jó recept a boldogsághoz a fogyasztói társadalom diktálta halmozás?


Hitvilág
Lelkigyakorlat. A mélységből kiáltok hozzád címmel nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak március 19–22. között a csíkszentdomokosi Szent Margit Házban. A lelkigyakorlat elemei: egyéni és közös elmélkedések, test és lélek imája, különböző imamódok gyakorlása, személyes kíséret, rövid impulzusok a szentignáci lelkiség alapjairól. Kísérők: Bereczki Silvia és Kerekes Izabella segítő nővérek. Jelentkezni március 14-éig lehet a bereczki.silvia@segitnonoverek.info e-mail címen.


Kiállítás
A brassói magyar képzőművészek, az Apáczai Csere Já­nos Közművelődési Egye­sület és a Reménység Háza idén is megszervezi a hagyományossá vált Barcasági kép­zőművészeti seregszemlét, amelyre 2015. március 12-én, csütörtökön 18 órai kezdettel kerül sor. Lírai hangulatot teremt a Bálint Ferenc tanár vezette Grimasz diákszínjátszó csoport Sza­badság, szerelem című műsora. A kiállítást Fe­kete Vince költő, író, szerkesztő méltatja. A megnyitó után a József At­tila-díjas költő bemutatja legújabb köteteit. Mindenkit szeretettel várunk. A szervezők nevében, Há­­zy Bakó Eszter (0740 420 638). Hely­szín: Reménység Háza, Bras­só, Moldovei utca 2. szám.


Rádió
A Mária Rádió sepsiszentgyörgyi stúdiójának élő adásai: ma 13 és 14.45 órától imaszándékok fogadása, 15 órától irgalmasság rózsafüzér, 15.20-tól zenés köszöntő, 15.55-től műsorismertető, 17 órától imaszándékok fogadása, 17.15-től örvendetes rózsafüzér, 18 órától szentmise Csíktaplocáról, 19 órától Úrangyala, 19.05-től nők az egyházban – tematikus nap, 19.30-tól hírek este, műsorismertető, 19.45-től esti mese.
Interneten is hallgatható a www.mariaradio.ro honlapon, fogható a 89,7-es rádiófrekvencián.


Pályázat háromszéki diákoknak
Újabb pályázatot hirdet gróf Kálnoky Borisz író, újságíró a Háromszék napilap partnerségével. A VIII–XI. osztályos háromszéki tanulóknak szóló kiírás témája  Szülőföldem képekben és írásban. A pályázók családjukról, környezetükről (ház, utca, település, műemlék) készített fotógyűjteménnyel (vagy másolattal) jelentkezhetnek, a fényképeket kísérő rövid önálló szöveggel vagy versből, regényből származó, a fotó hangulatát emelő idézettel. A diákok továbbá a településről készített saját felvételeiket is elküldhetik – ez azonban nem kötelező jellegű. A legjobb összeállítások szerzőit 150, 100, illetve 50 euróval jutalmazza a kiírás kezdeményezője, gróf Kálnoky Borisz író, újságíró. A pályaműveket március 20-ig lehet elküldeni a hpress@3szek.ro e-mail címre.


Röviden
Huszárik Filmklub.
A sep­siszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pin­ceklub­jában ma 19 órától az Ajánlok egy filmet! című sorozatban a Petőfi ’73 című, 1973-ban készült magyar játékfilmet vetítik, melyet Tóth Viktor budapesti dzsesszzenész ajánl.
Kézimunkakör. Ma 16 órától a Háromszéki fürge ujjak kézimunkakörben kokárdakészítésre várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset egyaránt. A kör vezetője Gábor Éva.
Torna. Az Ida Aerobic mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kele­men Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
Mozgásművészet. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Ala­pít­vány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19.30–20.30 óráig body-art – alakformáló mozgás hölgyeknek kezdő szinten. Tele­fon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
Magyar állampolgársági ügyintézés. Aki március 12-én Háromszéken szeretné beadni magyar állampolgársági kérelmét, valamint itt sze­retne anyakönyveztetni, hogy ne kelljen Csíkszeredába utaznia, előzetesen március 11-éig keresse fel az RMDSZ sepsiszentgyörgyi (Martino­vics Ig­nác utca 2. szám, Beör-palo­ta első emelete, telefon: 0721 297 542), kovásznai (mű­ve­lődési ház, telefon: 0766 416 514), baróti (bánya­iroda, telefon: 0267 377 773, 0752 860 129), illetve kézdivásárhelyi irodáját (Apafi Mihály utca 1. szám, telefon: 0721 297 540). Szervezett cso­­portok esetében az RMDSZ munkatársai vidékre is kiszállnak. A magyar útlevél igénylésével kapcsolatban is részletes tájékoztatást nyújtanak.
Diákszónokverseny. A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében holnap 17 órától a kézdivásárhelyi RMDSZ szervezésében megtartják a Zúg március diákszónokversenyt.
Diákszínjátszás. A kézdivásárhelyi Vigadó Műve­lődési Ház Macskakő diákszínjátszó csoportjának előadását március 10-én, kedden 10 és 12 órá­tól tekinthetik meg a Vigadó nagytermi stúdiójában. A kis herceg című előadást Antoine de Saint-Exu­péry meséje alapján Kol­csár József rendezte. A belépőjegy ára 5 lej. Hely­foglalás a 0267 361 081-es telefonszámon vagy az office@vigado.ro e-mail címen. Je­gyek kaphatóak a Vigadó közönségszolgálati irodájában hétköznap 8–16 óráig, valamint előadás előtt egy órával.
Áramszünet. Illyefalván ma 9–11 óráig a 2-es transzformátorállomás körzetében, 11–12 óráig a központtól Sepsiszentgyörgyig, 12–13 óráig a központtól az első útkereszteződésig (a rendőrség után), 13–16 óráig a központtól az Olt felé vezető útig; Angyaloson mától szerdáig naponta 8–16 óráig; Kéz­divásárhelyen ma 9–14 óráig a Molnár Józsiás és Szabó Jenő utcában, holnap 9–14 óráig a Szabadság, Új és 1918. December 1. utcában; Ko­vásznán holnap 9–14 óráig a Ştefan cel Mare utcában az Alsópáva és Plevnei utca közti szakaszon, a Barátság sétányon, az Esthajnalcsillag és a Havadtői Sándor utcában; Csernátonban holnap 8–11 óráig; Márkosfalván holnap 11–14 óráig; Oroszfalván holnap 13–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1535
szavazógép
2015-03-07: Közélet - :

Kreatív húsvéti tojások

Kézműves-tevékenységet szervezett csütörtök este az RMDSZ kézdiszéki nőszervezete: a résztvevők keményítővel, léggömbbel és fonallal húsvéti dekorációkat, tojásokat készítettek Dóczé Izabella vezetésével a kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtár pincéjében. Az elkészített munkák a lakásokat díszítik majd. (iochom)
2015-03-09: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó férj, édesapa, após, nagytata, testvér, rokon, szomszéd, jó barát és ismerős, a lécfalvi születésű sepsiszentgyörgyi
GERENDI GÁBOR
életének 64. évében 2015. március 6-án hirtelen elhunyt.
Temetése 2015. március 10-én, kedden 14 órakor lesz a szemerjai új református ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
3102/b