Rubelben fizetik a nyugdíjakat

2015. március 20., péntek, Világfigyelő

A Moszkva-barát szakadárok által ellenőrzött kelet-ukrajnai területek vezetői azt ígérték tegnap, hogy hamarosan kifizetik a nyugdíjakat és a szociális segélyeket, méghozzá valószínűleg orosz rubelben.
 

Makszim Lescsenko, a donyecki szakadárok önkényesen kikiáltott népköztársaságának egyik vezetője kijelentette, hogy már a jövő héten megkezdik a kifizetéseket. Ihor Plot­nic­kij, a luhanszki szakadárok vezére közben azt mondta, hogy legfeljebb néhány héten belül megpróbálják kifizetni a jogosultaknak a szociális ellátást. Olekszandr Zaharcsenko, a do­nyecki népköztársaság vezetője már a múlt hó­napban jelezte, hogy át kívánnak térni az ukrán és az orosz valuta, vagyis a hrivnya és a rubel együttes használatára. Azóta ugyanis, hogy tavaly év végén a kijevi kormány leállította a támogatások, beleértve a szociális juttatások folyósítását a szakadár területeknek, a népköztársaságokban hiány keletkezett hrivnyából.
A luhanszki népköztársaságban már március 15-e óta többféle pénznem is használatban van. Noha az ukrán hrivnya maradt az alapvető fizetőeszköz, rubelt, amerikai dollárt és eurót is elfogadnak. Korábban az is felvetődött, hogy saját pénznemet vezetnek be a kelet-ukrajnai szakadár területeken.
Már tavaly gondok voltak a nyugdíjak és a szociális segélyek kifizetésével a kelet-ukrajnai népköztársaságokban. Korábban úgynevezett nyugdíjjegyeket osztottak, amelyekért hosszú órákig álltak sorban a nyugdíjasok. Arról azonban nem érkeztek hírek, hogy a nyugdíjjegyeket hol és mire válthatják be. Az utóbbi időben több településről érkeztek olyan hírek, amelyek szerint a lakosok közül sokan, főként idősek és gyermekeikkel egyedül maradt anyák éheznek, fogynak az élelmiszertartalékaik, segélyeket, ellátást pedig nem kapnak a helyi szakadár vezetéstől. A piacokon és az üzletekben nincs élelmiszerből hiány, az árak azonban jelentősen megemelkedtek, némely élelmiszereké 70–80 százalékkal. A nyugdíjak és a szociális ellátások kifizetésének ideiglenes leállítását néhány napja jelentették be a luhanszki népköztársaságban.
Arszenyij Jacenyuk, Ukrajna miniszterelnöke tavaly decemberben a központi költségvetésből történő kifizetések leállítását azzal indokolta, hogy a szakadárok által ellenőrzött területeken az állami támogatások és juttatások nem jutottak el a helyi lakosokhoz, hanem bűnözők, az önhatalmúlag kikiáltott népköztársaságok vezetői tették rá a kezüket. A kormány pedig nem hajlandó tovább szélhámosokat és terroristákat szponzorálni – szögezte le.
A szakadár vezetők a költségvetési támogatás folyósításának leállítása miatt azzal vádolják Kijevet, hogy gazdasági blokád alá vette a megszállt területeket. Eközben viszont saját népköztársaságaikat Ukrajnától független államoknak nevezik, ezért nem továbbítják a központi költségvetésbe sem a beszedett adókat, sem a külkereskedelemből származó valutabevételeket.
Donyeck és Luhanszk megye a szakadár mozgalmak elindulása előtt is állami támogatásra szorult, Viktor Janukovics, az Orosz­országba menekült volt államfő elnöksége idején minden más ukrán régiónál nagyobb mértékű visszaosztásban részesült.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2015-03-20: Világfigyelő - :

Újabb tanácskozást szorgalmaznak (Ukrán válság)

Megérett a helyzet a normandiai négyek újabb tanácskozására – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ukrajnai válság békés rendezését célzó minszki megállapodások végrehajtása kapcsán. Hozzátette, német és francia kollégájához fordult, s azt javasolta, hogy tegyenek együttes lépéseket a kelet-ukrajnai helyzet romlásnak megelőzésére. Lavrov szerint ugyanis Kijev nem tartja be a Donyec-medencével kapcsolatos kötelezettségvállalásait.
 
2015-03-21: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál
Sepsiszentgyörgyön a fesztivál mai programja: 16 órától A. P. Csehov: Sirály, a Szerb Nemzeti Színház (Újvidék, Szerbia) stúdió-előadása; 20 órától az új stúdióban Invisible Duets/Láthatatlan duettek, a Dada von Bzdülöw Színház (Gdańsk, Lengyelország) előadása, melyet csak 16 éven felüli nézőknek ajánlanak; 23 órától közönségtalálkozó (Sirály) a Magmában.