Sepsiszentgyörgy, 2018. január 21., vasárnap 03:06
Köszöntjük Ágnes nevű olvasóinkat!

Tadeusz Kantor varázslatos világa (Reflex3 nemzetközi színházi fesztivál)

2015. március 21., szombat, Közélet
Tomasz Kluz és Andrzej Wełminski. Albert levente felvételei
Tomasz Kluz és Andrzej Wełminski. Albert levente felvételei
Tadeusz Kantor előadásairól készült fotók a Lábas Ház előtt
Tadeusz Kantor előadásairól készült fotók a Lábas Ház előtt
Fotókiállítással és a Halott osztály című előadásáról készült film vetítésével emlékeztek Sepsiszentgyörgyön a huszadik század egyik legjelentősebb színházreformerének, a lengyel Tadeusz Kantor születésének századik évfordulójára. A Lábas Házban csütörtökön este Tomasz Kluz, a bukaresti  Lengyel Kulturális Intézet képviselője, illetve a Kantor előadásában játszó két színész, Teresa és Andrzej Wełminski vendégeskedett. És ez nem csak a lengyel–magyar barátság okán figyelemre méltó, az est folyamán láthatóvá váltak egy néhai színházi varázslat emlékképei.
 
Remek fekete-fehér színházi fotók a Lábas Ház utcai vaskorlátján és nagytermében, illetve az előadásokat rendező Tadeusz Kantor vallomása a fotográfiáról – ez fogadta az érdeklődőket, a Reflex szervezői pedig hangsúlyozzák, „a szenvedélyes és öntörvényű Kantor rendező, színész, szerző, zseniális teoretikus, képzőművész, eretnek happeningrésztvevő és megszállott avantgardista volt”.
A krakkói egykori Cricot2 színházban Kantor által rendezett nyolc előadásról láthatóak képek, melyeket az olasz Romano Martinis készített, a Lengyel Kulturális Intézet által szervezett kiállítást korábban a bukaresti országos művészeti múzeumban is bemutatták. Tomasz Kluz, a bukaresti lengyel kultúrközpont munkatársa köszöntötte a jelenlévőket, mondván, kicsit hamarabb ünnepelnek, Tadeusz Kantor lengyel rendező ugyanis száz évvel ezelőtt, de április 5-én született, ugyanakkor Lengyelországban a színház évének tekintik az ideit, mert más színháztörténeti évfordulókra is emlékeznek (például 250 éve alapították az első lengyel nemzeti színházat). A fotográfia a tökéletes illúzió – idézett Tomasz Kluz abból a levélből, amelyet Kantor írt Martinisnek, a barátjának, de azt is megjegyezte, a nagy rendezőket bemutató sorozatában Florica Ichim nemrég kiadott egy Tadeusz Kantor színházról szóló írásait tartalmazó, román nyelvű kötetet.
Teresa és Andrzej Wełminski színészként szerepelt a Halott osztály című előadásban, amely Tadeusz Kantor egyik emblematikus produkciója a hetvenes évekből. Az előadásról 1975-ben készült tévéfilmet a szintén legendás Andrzej Wajda rendezte, vetítése előtt Andrzej Wełminski szólt röviden  krakkói színházukról: a Cricot2,  hasonlóan az elsőhöz, képzőművészek, radikális festők találmánya. Hatvan évvel ezelőtt alapította Tadeusz Kantor két barátjával (az avantgárd színház a híres rendező 1990-ben bekövetkezett halála után megszűnt), negyven évvel ezelőtt rendezte a Halott osztályt és huszonöt évvel ezelőtt hunyt el Kantor – emlékeztetett a kerek évfordulókra.
A vetítés utáni beszélgetésen Teresa és Andrzej Wełminski szóltak egykori társulatukról, melynek jól meghatározott céljaként határozták meg egy új, független színházi nyelv megteremtését. Munkájukra nagy hatással voltak a képzőművészek, az amerikai akcióművészet. A Halott osztályt 1973-ban kezdték játszani, az előadás folyamatosan alakult (ez az állandó változás egyébként Kantor alkotói módszerének része), 2500 alkalommal játszották szerte a világban. A második világháború alatt is rendezett két előadást, melyeket házakban mutattak be, továbbá teljes munkásságában meghatározóak a krakkói zsidó kultúra elemei is, ugyanis a lengyel és a zsidó kultúra évszázadokon át összefonódott. Teresa Wełminski elmondta, Kantor előadásainak „anyaga” a színész, rájuk alapozott, gyengeségükre és erősségükre. A társulatban hivatásos és amatőr színészek mellett festők (mint  például Andrzej Wełminski is), írók (Witold Gombrowicz) dolgoztak, de maga Tadeusz Kantor is jelen volt minden előadásban a színpadon. Andrzej Wełminski szerint egy előadást szinte lehetetlen lefilmezni, Tadeusz Kantor általában egyetlen filmes változattal sem volt elégedett.
A Lábas Házban jövő héten bemutatják Kantor további két előadásának filmes változatát. A Reflex-fesztiválon egyébként szakmai fórumokat is szerveznek, az előadások után pedig közönségtalálkozókat tartanak a Magmában. Az előadásokról, kísérő rendezvényekről részletek olvashatók a reflexfest.ro honlapon, illetve Facebook-profiljukon.
Hozzászólások
2015. március 21.
szombat 09:41
ej
16 hozzászólás
A fotográfia a tökéletes illúzió – idézett Tomasz Kluz abból a levélből, amelyet Kantor írt Martinisnek, a barátjának, de azt is megjegyezte, a nagy rendezőket bemutató sorozatában Florica Ichim nemrég kiadott egy Tadeusz Kantor színházról szóló írásait tartalmazó, román nyelvű kötetet.


2015-03-21: Közélet - Demeter J. Ildikó:

A székelységet ­népszerűsítik

Félmillió lejes pályázatot nyert egy európai uniós, úgynevezett norvég alapból Sepsiszentgyörgy önkormányzata, és a pénzt a bukaresti Közpolitikai Intézettel a székely kultúra és hagyományok népszerűsítésére fordítja – közölte Antal Árpád polgármester.
 
2015-03-21: Közélet - Nagy D. István:

Napfogyatkozás

Az angliai és temesvári megfigyelőknek köszönhetően Sepsiszentgyörgy három elméleti középiskolájának diákjai közvetett módon, de láthatták a tegnapi napfogyatkozást.