Sepsiszentgyörgy, 2018. január 18., csütörtök 09:50
Köszöntjük Piroska nevű olvasóinkat!

Reflexiók

2015. március 21., szombat, Máról holnapra
Újra Reflex, újra zsongás a teátrum környékén. Sepsiszentgyörgyön mozgásba lendült a Reflex3 Nemzetközi Színházi Fesztivál jókora gépezete, s bár a dübörgés nem jellemző e szerkezetre, következetes morajlásával mindenképp éltető erő, friss vér kerül e térségbe.
Pörög tehát a szakma s a nézők által egyaránt nagyra tartott, értékes kulturális rendezvény, mely kelet-közép-európai vonatkozásban is egyedi, ám a bukaresti művelődési tárca nem támogatja. A sepsiszentgyörgyi város- és a háromszéki megyeháza – valamint más támogatók – ellenben felkarolták, s finanszírozásukkal lehetővé tették, hogy életben maradjon a Reflex. Becsületükre válik, az összefogást, az autonóm erőt jelzi. Azon ellenben érdemes eltöprengeni, miként, miért jutottunk oda, hogy a fővárosi kulturális minisztérium kizárólagosan pártpolitikai szempontok szerint döntheti el, felkarol-e vagy sem egy ilyen jelentős kisugárzású kezdeményezést. A rossz, negyed százada tévúton ténfergő romániai politizálás egyik apró, ám nem jelentéktelen kudarca is, hogy a szaktárca elzárkózott a Reflex finanszírozásától. Az a bukaresti szemlélet, miszerint, ha a politikai formáció kormányon van, kerül pénz Sepsiszentgyörgyre, ha meg nincs, nem, kódoltan üzeni: süljenek meg saját zsírjukban. A „járni jár, de nem jut” jól bejáratott, ám balkánian ósdi, primitív elve elfogadhatatlan és felháborító, mind az adófizető, mind a kultúrát igénylő számára megalázó, hogy természetes, emberi igénye örök bratyizás, alkudozás tárgya. Eredményes politizálásról akkor beszélhetnénk, ha Romániában – huszonöt évvel a rendszerváltás után – természetes lenne, hogy az állam fontosnak tartja az egyetemes színházi értékeket felmutató sepsiszentgyörgyi rendezvényt, melyen nyilván láthatóak a meghatározó román nyelvű produkciók is, a szakma bukaresti képviselői pedig elismerően szólnak róla.
Mégis, örvendezzünk inkább: a Reflex újra lélegzik, bizonyítván, a „színház nem elpusztulófélben lévő jelenség, hanem olyan élőlény, amely reflexszerűen reagál arra, ami a világban történik”. E szavakkal értékelte a három évvel ezelőtti fesztivált Bocsárdi László, a mércét magasra helyező rendezvény megálmodója. És most újra ugyanaz történik – csak másként –, mint három, illetve hat évvel ezelőtt: a Reflex ismét rávillant arra az alapvető, ám egyszerű tézisre, miszerint a színháznak az a dolga, hogy tükröt tartson a mindenkori nézőnek. És mi ebben a tükörben – a színház különleges, költői nyelvezetének segítségével – ráismerhetünk világunk, megismételhetetlen életünk minden örömére s bánatára...
 
Hozzászólások
2015. március 21.
szombat 08:09
Ferencz
13769 hozzászólás
Tényleg az! Már bőre sincs. Sőt, már király sincs. Sőt, színház sincs! ( Shakespeare tévedett!) Maholnap már csupán a végtelenül ostobák önfényezése látható-olvasható minden fórumon.

2015. március 22.
vasárnap 08:48
senkialfonz
119 hozzászólás
Megaláztad te már a saját (ál)nevedben is kedves marburg.

2015. március 22.
vasárnap 12:43
Ferencz
13769 hozzászólás
Elképesztő! Ez nem lehet igaz!

2015. március 22.
vasárnap 18:48
Ferencz
13769 hozzászólás
De mégis igaz!!!! "Nem szeretem de muszály (hiba: muszáj),lássák hogy tudok írni." Tudsz, de nem muszáj!
Mit akarsz bizonyítani marburg? úgy látom a velem szembeni felsőbbrendűségedet, Jó, a nyomokban még fellelhető IQ-at mentendő, itt, a fórum nyilvánossága előtt elismerem, hogy: jó vagy (főként írásban) ; szép vagy (főként kifejezésmódodban); gazdag vagy (főként a szókincsedben) irigylésre méltó vagy (főként a jelzős szerkezeteidben); parádés vagy (főleg mondatszerkesztésben) Vas logikád van (főleg helyzetértékelésben, íme:"Az én számomra pedig inkább az a megalázó mikor a kultúrát a nevemben próbálják megalázni.. " Ugyan ki lehetett, aki ő....a nevében gyalázkodott, hiszen ő ebben a Mester? ); humoristaként elsőrendű vagy: én legalábbis halálra röhögtem magamat látva, hogy vágod magad alatt a fát .S lehetne folytatni, de minek? Szóval, mindezekben, de főleg a fel sem soroltakban jobb vagy mint én!!! Kielégítve? Kielégülve? (Zárójelben még ennyit: mindent tud ez az ember, én viszont nem értem, hogy miért döngöli egyre mélyebbre magát ? Libaszokás lenne? Eddig még nem vettem észre a zajos népségnél.).
PS. Olvasd nyugodtan, szóltam a mentőknek!


2015. március 22.
vasárnap 19:31
Ferencz
13769 hozzászólás
Helyesen:....mocskolhatja...áldozatait..Rövidesen Szentgyörgyre fogok érkezni. Megkérlek, menjünk el együtt a szerveket felajánló hozzátartozókhoz, majd a szerencsés beteghez, aki megkapta azokat, s kérdezzük meg, hogy mennyire sértettem meg őket azzal, hogy gratuláltam egy emberséges gesztushoz. Hátha akkor megnyugszol, hiszen látom mennyire a szíveden viseled a sorsukat. Ha lesz kifogásuk az eljárásommal szemben, mindnyájatoktól elnézést, bocsánatot fogok kérni. Rendben? Ezzel én végeztem, mert, amint mondtam: az élet rövid, kár haszontalan dolgokra pazarolni. Nehogy ismét felkapd a vizet, nem te vagy a haszontalan, hanem csupán a veled való eszmefuttatás. Tényleg nem fogod fel, hogy mind nevetségesebbé teszed magadat? Pedig nem ártana. S még valami : nem arról van tanúsítványom, hogy lelki beteg lennék, ellenkezőleg.Legyen ez (is) figyelmeztetés számodra!

2015-03-21: Közélet - Nagy D. István:

Napfogyatkozás

Az angliai és temesvári megfigyelőknek köszönhetően Sepsiszentgyörgy három elméleti középiskolájának diákjai közvetett módon, de láthatták a tegnapi napfogyatkozást.
2015-03-21: Nemzet-nemzetiség - :

A kifütyülés mint terápia (Kármentő)

A forradalmak nem azért szoktak kitörni, hogy évtizedekkel, évszázadokkal később a Politikus elmondhassa önfényező beszédét.
Nem az ünnepet fütyülték ki, hanem a Politikust.