Sepsiszentgyörgy, 2018. január 18., csütörtök 09:48
Köszöntjük Piroska nevű olvasóinkat!

Verstől versig, a sárból a csillagokig (Bábszínház kicsiknek és nagyoknak)

2015. március 23., hétfő, Kultúrkert
Vargyasi Levente felvétele
Vargyasi Levente felvétele
Olyan lakója valószínűleg nincs is Székelyországnak, aki ne szeretné Kányádi Sándor verseit, és ne látná egyiket-másikat olykor megelevenedni. A sepsiszentgyörgyi Cimbo­rák Bábszínház ezt az élményt próbálta színpadra vinni Verstől versig hajt a csordás című produkciójával, amelyben már az is érdekes, hogy hét színház színészei szerepelnek az ország legkisebb bábszínházában, de nem ez a lényeg – hanem az, hogy az előadás nem csupán a gyermekeket vonzza.
Szép számban ülnek be felnőttek is a nézőtérre, és nem csupán az elmúlt gyermekkor iránti nosztalgiából, hanem mert élvezhető a népzenével, humorral, ízléssel és játszi kedvvel felépített összeállítás. Észre sem igen veszi az alig pár deszkából és ágból készült díszlettel egyből faluvégre került közönség, hogy az andalító tempójú bivalyfogat gazdája miképpen találkozott a medvével, hogyan került ismét más versbe az elveszett kecske keresésével és forgatagos vásárba a folyton visszatérő okos kossal. Meghordoz az előadás szénaillatú mezőn, latyakos őszben, aszaló napon és a holdvilágos éjszakában is, meg is ijeszt, meg is nevettet (a falusi asszonyok különösen remekelnek ebben), fel is pezsdít, de el is ringat kissé ebben a félig már elmerült világban, amelynek Kányádinál mindig kedvesen mókás, jámbor, avagy megátalkodott alakjai, a háziállatok a mai városi gyermekek számára lassan csak a mesében léteznek, mint a zárójelenet csillag-zabot abrakoló álomlovai.
A Nagy-Kopeczky Kálmán bábszínház-igazgató által rendezett előadást a Reflex fesztiválon, a bábszínház világnapján is telt ház előtt mutatták be. Aki lemaradt róla, legyen résen: a Szent György Napokon ismét játsszák, családoknak kedvezményes belépővel. Arról, hogy mit jelent a gyermekek szellemi-érzelmi fejlődése szempontjából a bábszínház, szintén Nagy-Kopeczky Kálmán tartott előadást szombat este, de a leghitelesebb minősítés mégis az átélt izgalom után megkönnyebbült óvodástól származik: na, ez jó volt!
Hozzászólások
2015-03-23: Kultúrkert - Nagy B. Sándor:

Marokkói koprodukció thaiföldiekkel

Az Osonó Színházműhely és a marokkói L’Fabrika Színház mask@face.now című közös produkciója, amelyet objektív okok miatt thaiföldi adaptációban láthatott a Reflex fesztivál közönsége, egy kicsit több is, kevesebb is volt a konkrét értelemben vett színházi előadásnál.
2015-03-23: Kultúrkert - Nagy B. Sándor:

Reflex-emlékek

Ismerősök, akik vidáman lépnek be az irodába, barátok, akik kávézni hívnak, kollégák, akikkel közösen próbáljuk megteremteni a profizmus látszatát. Határhelyzet, melyben az örök kérdés, hogy vajon sikerül-e átlendülni a jól működő dolgok térfelére vagy sem. Kisvárosi körülményekből nemzetközi színvonalat varázsolni talán a profizmus maga.