Tanácsülés LemhénybenVita az almásréti útról

2015. március 27., péntek, Közélet

Ha kell, útelzárással tiltakoznak a felsőlemhényiek az almásréti utat építő cég ellen, mivel attól tartanak, hogy a nagy, építőanyagot szállító tehergépkocsik nemcsak az alig 4–5 cm-es aszfaltburkolatot rongálják meg, hanem az út melletti házakban is kárt tesznek – hangzott el a szerda délután a lemhényi községházán tartott tanácsülésen, melyen meghívottként Molnár István, a szomszédos Kézdialmás polgármestere és Dimény György megyei tanácstag is jelen volt. A kivitelező céget nem képviselte senki.

A testületi ülésen Lukács Róbert polgármester arról tájékoztatta az önkormányzati képviselőket, hogy a megyei tanács álláspontja szerint az ügy helyi, és nem megyei probléma, így helyben kell orvosolni. El­mondta, közösen kell kitalálni valamit, hogy megvédjék a nagy nehézségek árán kialakított és azóta gondosan karbantartott 5,6 kilométer hosszú felsőlemhényi aszfaltutat, illetve az út menti portákat. Azt javasolta, a teherforgalmat térítsék le a műútról, illetve vezessenek be súlykorlátozást. Dimény György is azon a véleményen volt, hogy kerülő úttal kellene megoldani az anyagszállítást Almásrétre.
Gál Mihály felsőlemhényi tanácstag felidézte, két év állt a kézdialmási önkormányzat rendelkezésére, hogy megoldást találjon, de nem jöttek konkrét javaslattal. Azt sem rejtette véka alá, hogy ha nem születik a felsőlemhényiek számára is elfogadható megoldás, le fogják zárni az utat. „Nem lehet tíz kilométer erdei út miatt öt kilométer községi utat tönkretenni” – érvelt a tanácsos, aki szerint Csomortánon keresztül kellene felhordani az útépítéshez szükséges anyagot. „Har­minc évet kellett várni erre az aszfaltútra, mindenki tudja, hogy milyen állapotok uralkodtak Felső­lemhényben azelőtt, a busz sem járt ide, már a tejeskocsi sem akart feljönni. Ha az útépítés során tönkremegy, ki vállalja a javítását?” – kérdezte a lemhényi tanácsos.
Molnár István a kézdialmásiak álláspontját fejtette ki. Elmondta: a tavalyi megbeszélésen született egyfajta megoldás. Az eddigi gyakorlat szerint minden egymillió eurónál nagyobb megnyert pályázat esetén az illető község százezer lejes többlettámogatásra szá-míthatott a megyei önkormányzat részéről. Ezt az összeget Lemhénynek akarták adni, hogy az útépítéssel okozott károkat kijavít­hassák, a terv azonban elesett, mert a megyei önkormányzatoktól elvették a pénzelosztás jogát. Kifejtette: nincs más lehetőség, a teherszállító kocsiknak a felsőlemhényi utat kell használniuk, hiába javasolják a Csomortán felőli szekérutat, azon nehézgépjárművek nem tudnak közlekedni. Többnyire magánterületeken halad át, de amúgy a térképeken sem szerepel, amolyan „senkiföldje”, ahol száraz időben még át lehet haladni, de ha esősre fordul az időjárás, használhatatlan. Senki nem akarja összetörni a felsőlemhényiek útját, az építőcég ígéretet tett, hogy az almásréti munkálat befejezése után mostani állapotában állítja vissza az ottani utat – hangsúlyozta Kézdial­más polgármestere, aki arra is figyelmeztette a lemhényi tanácstagokat, hogy másfél millió euró európai uniós pályázati pénzről van szó, a munkálatokat záros határidőig be kell fejezni, ellenkező esetben a kézdialmási tanács kénytelen lesz beperelni az építőt, az pedig a maga során bepereli majd azokat, akik miatt nem tudta betartani a határidőt.
Abban egyeztek meg, hogy Kézdialmás polgármestere tárgyal a kivitelező céggel (erre éppen tegnap délelőtt került sor, de nem született konkrét megoldás, április 15-ig keresik azt, nem akarnak vitát, de meg kell várni, hogy a cégtulajdonos kerüljön vissza pihenőszabadságáról – a szerk. megj.), Dimény György pedig a megyei önkormányzat vezetősége felé közvetít. Az a javaslat is elhangzott, hogy ha nem sikerül kerülő utat találni, akkor ne háromtengelyű járművekkel szállítsák a kavicsot Almásrétre, hanem vigyék egy bizonyos helyig, ahonnan billenős kocsikkal hordják tovább.
A kialakult helyzet rendezésére április 15-e az utolsó  határidő. Amennyiben addig nem találnak mindenki számára elfogadható megoldást, a felsőlemhényiek lezárják az Almásrétre vezető utat a teherforgalom előtt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2015-03-27: Közélet - Farcádi Botond:

Hogy a románok ­megismerjenek (Vox Populi)

A magyarok és románok közötti kommunikáció legfőbb baja, hogy nem létezik – állapította meg Szabó Csaba, a közszolgálati televízió kolozsvári stúdiójának munkatársa tegnap délután a Vox Populi magyar–román közéleti vitafórumon Sepsiszentgyörgyön.
2015-03-27: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Miért lettünk veszélyforrás

Egyre több kijelentés, gesztus, döntés, intézkedés jelzi: a román államhatalom egyáltalán nem készül és nem is hajlandó párbeszédre a magyarság autonómiaköveteléseiről, lesöpörné az asztalról, és erőből oldaná meg a magyarkérdést, újabban pedig már alapvető emberi jogok megnyirbálásától sem riadnak vissza.