Budapesti Nemzetközi KönyvfesztiválLátogatói csúcsot döntött az idei rendezvény

2015. április 28., kedd, Magazin

Történetének leglátogatottabb rendezvénye lett az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál – nyilatkozta Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója vasárnap.
 

„Bár pontos számot még nem tudni, a vasárnap délutáni órákra kiderült, hogy az idei könyvfesztivál látogatottsága több ezerrel meghaladta az eddigi 61 ezres csúcsot” – hangsúlyozta Zentai Péter László.
A siker lehetséges okairól szólva elmondta, véleménye szerint a magyar könyvszakma szereplői – a könyvkiadóktól a szerzőkig – mostanra tanulták meg, hogyan tudják a lehető legnagyobb mértékben kihasználni a rendezvény adta lehetőségeket.
Zentai Péter László hangsúlyozta, hogy idén szokatlanul jól sikerült az összesen több mint 400 rendezvényt felsorakoztató könyvfesztivál nyitóünnepsége is. „Jonathan Franzen, aki a világ egyik legnagyobb írója, rendkívül kedvesen és közvetlenül vett részt a pódiumbeszélgetésen, Háy János laudációja pedig egyszerűen lefegyverző volt” – mondta el.
Az MKKE igazgatója úgy látja, méltó módon sikerült megünnepelni a magyar szervezett könyvpiac 220. évfordulóját is. Hozzátette: nem azért döntöttek az évforduló ünneplése mellett, mert nem sikerült olyan országot találni, amely vállalta volna a díszvendégi szerepet, hanem azért, mert egy polgári hagyományait ünneplő országban igenis büszkének kell lenni arra, hogy Európában Magyarországon alakult meg másodikként a könyvpiac szereplőit összefogó szakmai egyesülés.
Zentai Péter László arról is beszélt, hogy a fesztivál tapasztalatai azt mutatják, a Millenáris park egyre kevésbé működik jól a rendezvény helyszíneként, ugyanis állapota folyamatosan romlik. „Úgy látom, hogy jelenleg a Millenárisnál nincsen alkalmasabb helyszín a könyvfesztivál megrendezésére Budapesten. A nagy könyvvásárok általában megsínylik a helyszínváltozást, mi nem akarunk ebbe a helyzetbe kerülni. Számunkra a legjobb az lenne, ha a Millenáris meg tudna újulni” – mondta el.
A Budapesti Nemzetközi Könyv­fesztivál díszvendége 2016-ban Szlovákia, a szlovák kultúra, könyvkiadás és kortárs irodalom lesz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1718
szavazógép
2015-04-28: Gazdakör - :

Hírlugas

Agraria kiállítás
Tegnap zárta kapuit a 21. alkalommal megszervezett Agraria nemzetközi mezőgazdasági, élelmiszer-ipari és állattenyésztési vásár és kiállítás. Az eseménynek ezúttal új helyszín, a Kolozs megyei Jucu község adott helyet. A vásár tíz hektáron zajlott, 330 kiállító vitte oda termékeit, és számos gyakorlati bemutató tette színesebbé az eseményt.
2015-04-28: Magazin - :

Három búvár mentette meg Európát (29 éve robbant fel a csernobili atomerőmű)

1986. április 26-án éjjel egy óra 23 perckor felrobbant a csernobili atomerőmű: két robbanás következett be, az első szétzúzta a reaktor hűtő­rendszereit, a második pedig felrobbantotta a magot, radioaktív anyagot juttatva a környezetbe. Az így keletkező tűz három napig tartott, rengeteg szennyezést juttatott a légkörbe. Ezt többé-kevésbé mindenki tudja.