Kovásznai szívkórházHuszonhatezren az átnevezés ellen

2015. április 28., kedd, Közélet

Tíz nap alatt több mint 22 ezer aláírást gyűjtöttek össze papíron és négyezret a világhálón a kovásznai szívkórház átnevezése ellen, mindhárom magyar párt háromszéki szervezete az ügy mellé állt, és az RMDSZ-es képviselők már szerdán az egészségügyi miniszter asztalára teszik a petíciót a támogató kézjegyekkel – jelentették be tegnap reggel az RMDSZ, az MPP és az EMNP közös sajtótájékoztatóján.
 

  • Kocsis B. János felvételei
    Kocsis B. János felvételei
  • Egy asztalnál a három megyei pártelnök
    Egy asztalnál a három megyei pártelnök

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki elnöke kiemelte, több szempontból is rendhagyó akción vannak túl, egyrészt egy fontos ügyért sikerült megmozdítaniuk az embereket, másrészt jó kezdete lehet az együttműködésnek az MPP-vel és az EMNP-vel. Az érintett városban, Ko­vásznán több mint négyezren csatlakoztak a tiltakozáshoz, románok és magyarok egyaránt, egy emberként sorakozott fel az  az orvostársadalom, és aláírta az íveket nagyon sok szívkórházban kezelt beteg is.
Tamás Sándor elmondta, április 17-én, az RMDSZ-kongresszuson tárgyalt Victor Ponta miniszterelnökkel, aki megígérte, első lépésként egy vizsgálóbizottságot küldnek, amely múlt hétfőn meg is érkezett a kórházba. Tárgyaltak számos érintett csoporttal, a megye és a város vezetőivel, a kórház, az orvosok, a szakszervezet képviselőivel, mindenki amellett érvelt, hogy az intézménynek dr. Benedek Géza nevét kell viselnie.
Benedek Erika, az EMNP megyei elnöke kitért arra, hogy a román hatalom szimbolikus térfoglalásának vagyunk szenvedő alanyai, ez nem most kezdődött, évtizedek óta tart. Nicolae Iorga száz évvel ezelőtti szavait idézte: „Nem azért jöttünk, hogy elvegyük, ami a magyaroké, hanem azért, hogy létrehozzuk a románságot megillető intézményeket.” Ennek dacára az intézmények átnevezése, elfoglalása általánosan módszer lett, és erre az erdélyi magyarság válasza csak teljes elutasítás lehet. Az RMDSZ által kezdeményezett aláírásgyűjtés is megmutatta, a kórház nevének önkényes megváltoztatása nagyon széles társadalmi tiltakozást váltott ki – fogalmazott.
Kulcsár-Terza József megköszönte politikustársainak, hogy össze tudtak fogni, a szívkórház nevének megőrzését is csak közösen vihetik sikerre – vélekedett. Folytatni kell az együttműködést – mondotta, és felajánlotta, hogy közvetít az RMDSZ és az EMNP között.
Klárik László szenátor megtisztelőnek nevezte a feladatot, hogy ők adhatják át a miniszternek a tiltakozó aláírásokat, mint mondotta, szerdán fogadja a tárcavezető, és bíznak benne, sikerül korrigálni a méltánytalanságot, figyelembe veszik az itt élők egyértelműen megjelenített akaratát.
Tamás Sándor még kiemelte: a magyar történelmi egyházak és az ifjúsági szervezetek is jelentős szerepet vállaltak az aláírásgyűjtésben, és ismét kitért arra, hogy Ioan Lăcătuşu áll az átnevezés mögött, aki a minisztériumi főtitkár segédletével (talán a tárcavezető tudta nélkül) érvényesítette akaratát. Elmondta, több levelet írt az elmúlt hetekben az illetékeseknek, felhívta a figyelmüket, hogy Teculescu még a szívkórház megalapítása előtt elköltözött, soha nem dolgozott az intézményben, tehát nincs, amiért névadója legyen. Arra is rámutatott, hogy az átnevezés miatt elmérgesedett hangulatban Kovásznán felfüggesztették két intézmény átnevezését is: a sportcsarnok a köztiszteletnek örvendő tornatanár, Popica Iordan nevét kapta volna, a városi művelődési ház pedig Ignácz Rózsa írónőét.

 

Egyeztetnek a tiltakozásról
Elkezdték az egyeztetést az erdélyi magyar pártok egy év végéig megtartandó nagy tiltakozó akcióról – fejtette ki Tamás Sándor. Az RMDSZ háromszéki elnöke március 10-én ígérte meg egy, a székelyek nagy meneteléséhez hasonló méretű és súlyú rendezvény szervezését. Két ízben tárgyalt már Bíró Zsolttal, az MPP elnökével, és a kongresszus után hosszasan beszélgetett Toró T. Tiborral, az EMNP alelnökével is – mondta el Tamás. A politikai egyeztetések zajlanak, de arról egyelőre nem árult el részleteket, hogy mikor, milyen formában tartanák a megmozdulást.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1489
szavazógép
2015-04-28: Belföld - :

Nincs bizonyíték Markó Attila ellen

Ejtette a vádat a korrupcióellenes ügyészség Markó Attila, az RMDSZ volt háromszéki parlamenti képviselője ellen a Bica kárpótlási ügyben, amely miatt a vádhatóság tavaly decemberben le akarta tartóztatni a politikust – közölte tegnap maga a vádlott.
2015-04-28: Közélet - Szekeres Attila:

Készül a körforgalom, épül a híd

Elkezdődtek az infrastruktúra-fejlesztési munkálatok Háromszéken. Az országos útügyi hatóság  brassói regionális igazgatósága nekifogott a rétyi útkereszteződés rendezésének: a rég óhajtott körforgalmat alakítják ki. A megyei beruházások során az Apáca és Nagyajta közötti Olt-hídnál a téli szünet után ismét felvették a munkát.