Jozé Hradil szlovén író Sepsiszentgyörgyön - Szent György NapokEgy barát a túlsó végről

2015. április 28., kedd, Közélet

Szlovénia a legtöbb sepsiszentgyörgyi számára ismeretlen világ, pedig az ott élők mindennapi gondjai nagyon is ismerősek, legalábbis annak, aki a Képek arc nélkül című történelmi, önéletrajzi és dokumentumregénybe beleolvas.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A Muraszombaton született szerző, Jozé Hradil – író, fordító, szótárszerkesztő, a magyar–szlovén kulturális és irodalmi kapcsolatok legfőbb éltetője – olyan távoli vidék követe, amelynek lakói fölött az utóbbi száz évben több háború és országhatár is átment, és ezt a zűrzavaros korszakot örökíti meg a nehezen besorolható, de annál jobban élvezhető krónika.
Kár, hogy a nyolc magyarországi nagynénivel, -bácsival rendelkező, de magyarul csak felnőttkorában megtanuló Hradil kedvéért kevesen tudták rászánni magukat arra, hogy a virágillatú szombat délután beüljenek a megyei könyvtárba: a derűs hangulatú beszélgetés során kicsit a Gábor Áron Terem is kivilágosodott, és határozottan jobb kedvvel lépett ki mindenki az ajtón. Erdély Judit magyartanár pályájáról, írói, fordítói, szótárkészítői munkájáról faggatta a vendéget, aki színesen, könnyed humorral mesélt gyer­mekkori élményeiről, a fordítás nehézségeiről (hosszú sora van az általa szlovénra átültetett szerzőknek, Jókaitól a kortárs írókig), a magyar pályatársakról – Hradil szerint a magyar irodalom minden szempontból kitűnő, Weöres Sándor pedig megérdemelte volna a Nobel-díjat –, illetve azokról a nehéz helyzetekről, amelyekbe a kisember kerül az éppen uralkodó hatalommal szemben. A könyvből – amelyet arra gondolva kezdett írni az inkább rövid prózával foglalkozó szerző, hogy gyermekeinek átadja a közelmúlt azon történéseit, amelyekről a fiataloknak sokszor fogalmuk sincs – Nagy Alfréd színművész olvasott fel részleteket, végül pedig dedikáltatni lehetett az ötven éve fordító Hra­dillal, aki még nagyon sok ma­gyar könyvet szeretne a szlovén olvasók asztalára tenni.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 766
szavazógép
2015-04-28: Közélet - Váry O. Péter:

A nő, aki nincs (A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadása - Szent György Napok)

Sikeres Kiss Csaba drámaíró kísérlete, játsszák is hálásan a Kárpát-medence magyar szín­házai: Csehov nyolc novellájából összeollózott jeleneteket fűzött fel egy kitalált eseményszálra, jelesen bizonyos Irina Bikulina rejtélyes eltűnésének történetére.
2015-04-28: Közélet - :

Három Cserkész, három koncert, három stílus (Szent György Napok)

Sepsiszentgyörgy dzsessz­nagyhatalom – jelenthetjük ki immár túlzás nélkül. Hiszen nem csupán Európa nagy zenészeinek koncertjei, hanem „saját” muzsikusaink eseményszámba menő fellépései is nagy sűrű­séggel követik egymást.