Ivóvíz alacsonyabb áfával

2015. április 28., kedd, Belföld

A vezetékes lakossági ivóvízre is kiterjesztenék a 9 százalékos kedvezményes áfát – erről Victor Ponta miniszterelnök nyilatkozott tegnap. Az intézkedést már több mint egy hete fontolgatja a kormány, számításokat végeztek, és Ponta szerint kiderült, a költségvetés „elbírná” azt.

A bukaresti kabinet április elején döntött arról, hogy valamennyi élelmiszerre és alkoholmentes italra kiterjeszti a kedvezményes áfát, miután tavaly szeptembertől elsőként a kenyér esetében vezették azt be. A Ponta-kormány eredetileg úgy tervezte, hogy öt köbméter víz fogyasztásáig lesz érvényes az alacsonyabb áfakulcs, de a miniszterelnök tegnap elmondta: az ellenőrzése bonyolult lenne, így a teljes mennyiségű vezetékesivóvíz-fogyasztásra érvényes lesz a kedvezményes áfa. Közölte, az állami költségvetést kevesebb mint százmillió euróval terhelné az intézkedés. A javaslatot a kedvezményes áfa élelmiszerekre kiterjesztését tartalmazó sürgősségi kormányrendelet parlamenti vitájakor terjesztik be. A szóban forgó rendeletet a kormány már elfogadta, a parlament egy későbbi időpontban vitatja meg, de az élelmiszerek 9 százalékos áfája a parlamenti vita időpontjától függetlenül június 1-jén lép hatályba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1487
szavazógép
2015-04-28: Belföld - :

Gazdasági gyarapodást remélnek

Elfogadta tegnap a szenátus az új pénzügyi törvénykönyv tervezetét, melytől a kormány – Eugen Teodorovici szaktárcavezető nyilatkozata szerint – az adócsalás visszaszorítása mellett a gazdasági növekedés ösztönzését is reméli.
2015-04-28: Belföld - :

Öregedik az ország

Huszonöt éve először van több 65 évnél idősebb nyugdíjas Romániában, mint 15 évnél kisebb gyermek, ami a lakosság elöregedését vetíti előre. A statisztikai hivatal adatait ismertető Adevărul napilap szerint 2015-ben Romániában 3,4 millió 65 évnél idősebb nyugdíjas szerepel a nyilvántartásokban, miközben a 0 és 14 év közötti gyerekek száma 3,3 millió.