Kolozsvári bábjátszótérMátyás király lopni volt

2015. április 29., szerda, Kultúra

Egy gyermek sem hinné el, hogy igazságos Mátyás királyunk akár egy bábjáték kedvéért is lopni indult, de ha nem tette volna meg – álruhában, ahogy kell – , nem értesül az életét fenyegető ármányról, és nem tud mindent okosan helyreigazítani. A kesztyűbábos mesét legnépszerűbb uralkodónk szülővárosából, Kolozsvárról hozta a bábstúdió a sepsiszentgyörgyi gyermekeknek, sajátságos erdélyi zamattal, például a román–magyar cigányné alakjával fűszerezve. Ez a történet nem tartozik a legismertebb Mátyás király-mesék közé, már csak ezért is érdemes megnézni, no meg azért, mert a klasszikus bábszínházi produkció valódi élményt nyújt a gyermekeknek.  (demeter)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 768
szavazógép
2015-04-29: Kultúra - :

A furfangos Füttyös (A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház)

A dolgozni rest, de fürge észjárású parasztlegény régi ismerősünk, Nagy Olga meséiben azonban kicsit más, és ezt nagyon jól érzékelteti a gyergyószentmiklósi Figura színház előadása, amely a népmesei elemeket mai játékmóddal ötvözve nyűgözte le a kisiskolásokat hétfőn kétszer egymás után. Mindent beleadott az egyetlen ládából előbújó népes színészi gárda a falusi együgyűség és az úri képmutatás kifigurázásába, színes, ötletes, mozgalmas történet kerekedett ki a sepsiszentgyörgyi születésű Márkó Eszter rendező keze alól, kitűnő volt az élő zenei aláfestés, a jelmezek és jelenetek pörgése.   (demeter)
2015-04-29: Kultúra - :

120 éves varázslat (Kaposvári bábszíntér)

Vitéz Lászlóval már a nagyapáink is láthattak bábjátékot, hiszen a piros ruhás, palacsintasütővel felfegyverzett mesehős az 1900-as évek elejétől nevetteti és tartja izgalomban a gyermekeket. Sepsiszentgyörgyön sem először láthatjuk kalandjait, de a kaposvári Bábszíntér egyszemélyes bemutatója az eddigi előadásokat felülmúlta.