Nyakunkon a pusztulás

2015. április 29., szerda, Máról holnapra
Farkas Réka

Két évvel ezelőtt, március végén jelentették be hivatalosan, hogy hatalmas beruházás érkezik Háromszékre, az osztrák Holzindustrie Schweighofer 150 millió eurós befektetéssel korszerű fűrészüzemet épít Réty határában, hatszázötven új munkahelyet teremt, fellendül a térség gazdasága, folyik majd a pénz, elérkezik a Kánaán. Néhányan már akkor felkapták fejüket az évi nyolcszázezer köbméter fa feldolgozásának hallatán, ám az akadékoskodó zöldeket gyorsan leintették a hivatalosságok: az erdőket így is, úgy is irtják, ha nem adnak otthont az új gyárnak, majd valamelyik szomszéd megye nyer belőle, s mi csak a kárral maradunk.

A gyár felépült, ötven hektáron éktelenkedik, a fával megrakott teherautók már érkeznek, és hamarosan beindul a termelés. Hivatalos megnyitó nélkül, Schweighofer ódzkodik a nyilvánosságtól.
Döbbenetes oknyomozó riportot mutatott be vasárnap este az Antena3 televízió a Holzindustrie Schweighofer áldatlan romániai tevékenységéről. Az csak egyik oldala az éremnek, hogy gond nélkül átveszik és feldolgozzák a törvénytelenül kitermelt, akár természetvédelmi területről származó fát, de letarolt erdők, megszűnt munkahelyek százai, sínylődő gazdaság, tüzelő nélkül maradt, kivándorlásra kényszerített, megfélemlített helybeliek, nyersanyag hiányában csődbe ment kisvállalkozások maradtak nyomában. Mindeközben az osztrák tulajdonos gazdagodik, 2009-ben profitja még „csak” 22 millió euró volt, 2013-ban már 93 millió.
Az elmúlt két évben süket fülekre talált minden, Schweighofer elleni tiltakozás. Hiá­ba próbált szemet, agyat nyitogatni néhány civil szervezet, hiába kongatta a vészharangot a sajtó, lepergett azokról, akik tehettek volna bármit is. Pár tucatnyian, százan gyűltek össze tüntetni az erdők védelméért, és a fejlődés akadályozóinak nevezték őket, hangsúlyozván, túl szegények vagyunk, hogy természetvédők igényeinek engedjünk, az ilyen úri fakszni a gazdagok kiváltsága.
A kapzsiság, az önzés hozta nyakunkra az osztrák fenyővágóhidat, a nemtörődömség, a közöny engedte megtelepedni. Nehezen hihető, hogy azok, akik jó pénzért segítették, ne ismerték volna tevékenysége árnyoldalát. Olosz Gergely egykori szenátor jó üzletet kötött, tetemes jövedelemre tett szert, és furcsa módon szemet hunytak a már korábban is felmerülő visszásságok láttán a megye vezetői, a különböző hivatalok, gyorsan elhallgattak a korábban lázongó kis fafeldolgozók, Réty pedig mint égi áldást, várja a millió eurós évi adót, amelyből majd a falut fejlesztenék.
S ha majd bekövetkezik itt is, ami a mócoknál, nézhetjük könnyes szemmel a letarolt erdők hűlt helyét, s kérdezhetjük, ki engedte ide az osztrák nagyvállalatot, amely örömöt ígért, de ürömöt hozott, felvirágzás helyett pusztulást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 766
szavazógép
2015-04-29: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Mit hoz az osztrák fenyővágóhíd? (Górcső alatt a Holzindustrie Schweighofer tevékenysége)

A Háromszéken is megtelepedő, faiparban érdekelt osztrák társaság, a Holzindustrie Schweighofer (HS) Romániai tevékenységéről forgatott közel egyórás riportfilmet az Antena3 hírtelevízió. Az április 26-án bemutatott anyag része többek közt az a rejtett kamerával készített videofelvétel is, melyet az illegális fakitermelés ellen küzdő nemzetközi szervezet, az Environmental Investigation Agency (EIA) képviselője készített.
2015-04-29: Belföld - :

Hírsaláta

BÖRTÖNBE KELL VONULNIA a volt Kolozs megyei tanfelügyelő-helyettesnek, a kolozsvári ítélőtábla ugyanis elutasította Péter Tünde fellebbezését. Az eddig házi őrizetben tartózkodó Péter Tündére két és fél éves szabadságvesztés vár. A vont főtanfelügyelő-helyettest tavaly szeptember elsején vették őrizetbe, és azzal gyanúsították, hogy több mint tízezer eurót kért és kapott öt személytől, akiknek azt ígérte: befolyását felhasználva ráveszi a vizsgáztató bizottságok tagjait, hogy engedjenek át több diákot a nyári és az őszi érettségin. (Maszol)