Megújul a miklósvári kastély

2015. május 1., péntek, Közélet

Szűk éven belül megújul a miklósvári Kálnoky-kastély. Az 1,12 millió eurós beruházás révén – ebből megközelítőleg egymilliót a Norvég Alap biztosít – nemcsak az évszázados falak menekülnek meg az enyészettől, hanem múzeummá alakulva a falu és a régió turisztikai és gazdasági fejlődéséhez is hozzá fog járulni – hangzott el tegnap a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.
 

A kastélyt a baróti önkormányzattól 2004-ben haszonbérbe vevő s azóta felújításáért küzdő gróf Kál­noky Tibor úgy fogalmazott, nagy feladat előtt állnak, hiszen rövid idő alatt kell a kivételes odafigyelést követelő munkát elvégezniük.
Kálnoky Tibort az idő rövidsége nem riasztja el, s meggyőződését fejezte ki, a példaértékű kivitelezéssel erőt és reményt tud adni azon erdélyi kastély- és udvarház-tulajdonosoknak, akik hozzá hasonlóan épített örökségünk megőrzéséért cselekednek. Lázár-Kiss Barna András polgármester az önkormányzat nevében mondott köszönetet Kálnoky Tibornak, amiért sikerült elérnie, hogy a város egyik legreprezentatívabb épületének felújítására ilyen jelentős összeget szerezzen. Nagy József megyeitanács-alelnök reményét fejezte ki, hogy a jövő március végéig megújuló kastély Er­dővidék gyöngyszemévé válik, s hozzájárul a tájegység megismertetéséhez és hírnevének növeléséhez. A Kálnoky Alapítvány ügyvezetője, Magyarósi Imola az épület megújulásáért dolgozó háromszékiekről szólt elismerően: Fe­kete Márta, Benczédi Sándor és Bodor Csaba műépítészektől kezdve, Derzsi Sámuel alkalmazottjain át a roma közösség tagjaiból válogatott munkásokig szinte mindenki ide sorolható. Alexandru Oprea projektmenedzser azt mondta, ő hisz az unió azon filozófiájában, mely szerint a kultúra nem pénzt emészt fel, hanem megfelelő körülmények között hasznot termel. Véleménye szerint a Kálnoky Tibor által létesítendő múzeum ebbe a sorba fog illeszkedni, s fenntartható fejlődést hoz Miklósvárnak.
A beruházás során a kastély tetőterében vendégszobákat alakítanak ki – mint hangsúlyozták, ezzel nem bontják meg az épület egységét, hiszen régebb is léteztek ott helyiségek –, a földszinten az erdélyi főúri életet mutatják be a korabeli bútorokkal és tárgyakkal berendezett helyiségekben, az alagsorban pedig a felújítást dokumentáló fényképeket és az azt megelőző régészeti ásatások alatt előkerült tárgyakat állítják ki. A park is megújul: visszaállítanak egy 1698-as leírásban szereplő kis tavat, és prioritásként kezelik botanikai értékeit is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 726
szavazógép
2015-05-01: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Gyarapodik Sepsiszentgyörgy

Az elmúlt napok, hetek történései lassan megkérdőjelezik az önkormányzatiság létét: Gyergyószentmiklós polgármesterét azzal vádolják, hogy megvédett egy tanácsi telket egy magyarországi cégtől, Csíkszereda elöljáróját azzal, hogy túl olcsón vásárolt területet a városnak, és már olyan vád is van, hogy „választási előnyökért” aszfaltoztak – így kezdte éves beszámolóját a tegnapi tanácsülésen Antal Árpád polgármester.
2015-05-01: Közélet - :

Sombori Sándor: Gábor Áron (Megjelent)

A Hármas Alapítvány Kaláka Könyvek sorozatában a napokban jelent meg Sombori Sándor Gábor Áron című regényes krónikájának legújabb kiadása, melyet a Háromszék tavaly, a Gábor Áron Emlékév alkalmából folytatásokban közölt.