Harmadszor is magyar állampolgár

2015. május 9., szombat, Közélet

Sepsibodoki lakásán adták át a magyar állampolgárságot igazoló okiratot Nemes Dénes nyugalmazott unitárius lelkipásztornak, aki még az első világháború előtt, az Osztrák–Magyar Monarchiában született.
 

  • Nemes Dénes a magyar állampolgársági okirattal. Fotó: Kátai Edit
    Nemes Dénes a magyar állampolgársági okirattal. Fotó: Kátai Edit

A most 102 esztendős Dénes bácsi hetvenéves koráig Kálnokon szolgált, de a bodoki leányegyház lelkészi teendőit is ellátta. Elmondása szerint meglepetésként érte, amikor közeli barátja, a sepsiszentgyörgyi Albert Levente bejelentette, hogy elindította számára a honosítási folyamatot. A csíkszeredai konzulátus munkatársai lakásán keresték fel, hogy a szükséges formaságokat megejtsék, tegnap pedig családja és barátja társaságában meghatottan vet­te át a honosítási okiratot.
A matuzsálemi kort megért lelkész hosszú élete során – miközben soha nem hagyta el Erdélyt – négyszer volt kénytelen állampolgárságot cserélni. Az udvarhelyszéki Kadácson született 1913 karácsonyán, Trianon után román állampolgár lett, majd a második bécsi döntést követően a Székelykeresztúr melletti Kedére választották unitárius lelkésznek. 1946-tól nyugdíjazásáig 37 éven át ismét román állampolgárként Kál­nokon, illetve Sepsibodokon szolgált. Aki egész életében ma­gyar nyelven szólt a magyarsághoz, székelységhez, és az életét itt élte le, az a megmaradást szolgálta – mondta kérdésünkre Dénes bácsi, aki – bár meglepetésként érte – nagyon örül, hogy ismét visszakapta születésekor kapott állampolgárságát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1535
szavazógép
2015-05-09: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Madarak, fák, gyermekek és felnőttek

Csiviteltek tegnap az Erzsébet parkban a madarak is, de főleg a gyermekek, akik számára a Madarak és fák napján vetítést, majd szabadtéri foglalkozást szer­vezett a Székelyföldi vadászati ki­ál­lí­tást működtető Vadon Egyesület.
2015-05-09: Máról holnapra - Nagy B. Sándor:

Lehet-e fontosabb dolgunk?

Általában nem szoktam túl komolyan venni a szélsőségesen gondolkodó és cselekvő embereket, szervezeteket, egy időben a Green­peace egyes aktivistáinak szélmalomharcán is mosolyogtam. Aztán egyre nyilvánvalóbbá vált számomra, hogy olyan messzire sodródtunk a normalitástól, olyan korrupt és megvesztegethető minden illetékes szerv ebben az országban, hogy csupán azokban bízhatunk, akiknek nincs anyagi érdekük egy bizonyos ügy megítélésében, megoldásában.