Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. július 21., péntek 17:31
Köszöntjük Dániel, Daniella nevű olvasóinkat!

Harmadszor is magyar állampolgár

2015. május 9., szombat, Közélet
Nemes Dénes a magyar állampolgársági okirattal. Fotó: Kátai Edit
Nemes Dénes a magyar állampolgársági okirattal. Fotó: Kátai Edit
Sepsibodoki lakásán adták át a magyar állampolgárságot igazoló okiratot Nemes Dénes nyugalmazott unitárius lelkipásztornak, aki még az első világháború előtt, az Osztrák–Magyar Monarchiában született.
 
A most 102 esztendős Dénes bácsi hetvenéves koráig Kálnokon szolgált, de a bodoki leányegyház lelkészi teendőit is ellátta. Elmondása szerint meglepetésként érte, amikor közeli barátja, a sepsiszentgyörgyi Albert Levente bejelentette, hogy elindította számára a honosítási folyamatot. A csíkszeredai konzulátus munkatársai lakásán keresték fel, hogy a szükséges formaságokat megejtsék, tegnap pedig családja és barátja társaságában meghatottan vet­te át a honosítási okiratot.
A matuzsálemi kort megért lelkész hosszú élete során – miközben soha nem hagyta el Erdélyt – négyszer volt kénytelen állampolgárságot cserélni. Az udvarhelyszéki Kadácson született 1913 karácsonyán, Trianon után román állampolgár lett, majd a második bécsi döntést követően a Székelykeresztúr melletti Kedére választották unitárius lelkésznek. 1946-tól nyugdíjazásáig 37 éven át ismét román állampolgárként Kál­nokon, illetve Sepsibodokon szolgált. Aki egész életében ma­gyar nyelven szólt a magyarsághoz, székelységhez, és az életét itt élte le, az a megmaradást szolgálta – mondta kérdésünkre Dénes bácsi, aki – bár meglepetésként érte – nagyon örül, hogy ismét visszakapta születésekor kapott állampolgárságát.
2015. május 9.
szombat 10:34
elsopotyi
1118 hozzászólás
Aki masodszor lett magyar allampolgar az sem elhanyagalhato!!!!!!!!!!!!!!Kevesen vagyunk.

2015. május 10.
vasárnap 17:41
szekelyse50
5631 hozzászólás
A Teremtő útjai kifürkészhetetlenek -- Isten éltese.!

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most