Sepsiszentgyörgy, 2018. január 16., kedd 17:22
Köszöntjük Gusztáv nevű olvasóinkat!

A jövő - városi - járgánya lehet (Közlekedés)

2015. május 11., hétfő, Életmód
Segway-próba Sepsiszentgyörgyön – bárki könnyen megtanulhatja kezelni. A szerző felvétele
Segway-próba Sepsiszentgyörgyön – bárki könnyen megtanulhatja kezelni. A szerző felvétele
A Szent György Napok egyik abszolút újdonsága az elektromos rollernek is nevezett segway-járgányok bemutatkozása volt. A Magyar Turizmus Zrt. által népszerűsített közlekedési alkalmatosságokat ugyanis először lehetett élőben kipróbálni Sepsiszentgyörgyön.
 
Hogy hányan éltek a lehetőséggel, nem tudni, de az tény, hogy a kétkerekű elektromos járgányok sok kíváncsiskodót, újra fogékony szemlélődőt vonzottak, akik a Sze­gedről érkező oktatók révén talán ahhoz is kedvet kaptak, hogy élőben is kipróbálják majd. Arra bizonyára kevesebben vállalkoznak, hogy ilyen járgányt vásároljanak –  áruk ugyanis nagyságrendben egy használt autó árával vetekszik –, ám az immár több európai városban működő segway-programok egy-két órás túrájára bizonyára szívesen beneveznek.
De mi is a segway?
A segway  kétkerekű, elektromos, környezetbarát közlekedési eszköz. A világhódító útjára alig néhány éve, századunk elején indult járgány feltalálója Dean Kamen, szabadalmaztatott, úgynevezett LeanSteer technológiával készül, és jelentős változást hozott az elektromos mobilközlekedés területén. A kétkerekű egyszemélyes közlekedési eszközben az egyensúly megtartását és az irányítást két beépített számítógép végzi, amelyek giroszkópok és egyéb szenzorok segítségével másodpercenként több mint százszor korrigálják a pozíciót. Vagyis működtetéséhez elegendő a használó természetes egyensúlya, és a súlypont változtatásával gyakorlatilag minden irányítási művelet elvégezhető: ha előredőlünk – a dőlésszög függvényében –, előregyorsul, illetve megy, hátrahajolva pedig lassítható a jármű. A kormányzást, illetve a fordulást a fogantyú jobbra-balra mozgatásával oldhatjuk meg. A jármű maximális sebessége óránkén­t 20 kilométer. Te­hát a seg­way az első olyan önegyensúlyozó közlekedési eszköz, amelyet arra terveztek, hogy bárhová elvigye a közlekedni vágyó személyt. Lehetőséget ad arra, hogy gyorsabban közlekedjen és több csomagot vigyen magával, miközben mindez igazi szórakozás is. Rá­adásul magasabb perspektívából lehet szemlélni az útvonalat. A segway számtalan területen használható: belvárosi közlekedésben, rendezvényeken és bevásárlóközpontokban, bármilyen, gyalogosoknak szánt terepen, akár kisebb dőlésszögű erdei utakon is, de jó szolgálatot tehet munkaeszközként is (parkoló- és biztonsági őröknek, logisztikai cégek részére stb.)
És persze az idegenforgalmi programok összeállítói is felfedezték már, városnéző túrák, településen kívüli programok közlekedési eszköze lett, Magyarországon például közel tízezer forintért lehet néhány órára bérelni. A járgány történetéhez tartozik, hogy a szabadalmaztató és gyártó Segway-cég tulajdonosa, Jimi He­selden épp egy ilyen járgánnyal közlekedett, amikor szakadékba zuhant és életét vesztette.
 
Hozzászólások
2015. május 11.
hétfő 05:21
Szekeres
2393 hozzászólás
Drága mulatság, ezt a közlekedést megoldhatom egyszerű kerékpárral, és még pénzbe sem kerül......

2015. május 11.
hétfő 08:57
szekely28
583 hozzászólás
így igaz Szekeres, sznobista hagyományokhoz híven majmoljuk a nyugatot és annak "vívmányait". Ezek nélkül nem fejlődnénk - gondolják egyesek. Na de ehhez a járgányhoz biza járda is kell!!

2015. május 11.
hétfő 11:07
lada1200
984 hozzászólás
Maholnap bivalyszekérrel se lehet menni a járdákon, mit idétlenkednek ilyen hülyeségekkel ?

2015. május 12.
kedd 07:28
Bence
539 hozzászólás
Különben már tíz éves találmány.

2015. május 12.
kedd 14:11
Erika
7 hozzászólás
És csodával határos módon használata közben saját magadat is le tudod fotózni, mint a cikk szerzője :-)

2015-05-11: Életmód - :

Foglalkozása: esküvői ceremóniamester (Beszélgetés Gál Botond vőféllyel)

A vőfély napjainkban is kiemelt alakja, szervezője és levezetője a lakodalomnak, akire nagy felelősség hárul, hiszen összhangot teremt a zenészek, szakácsok, pincérek, egyéb szolgáltatók és a vendégek között, ő az, aki  levezényli az egész eseményt, neki kell tudnia, hogy a pincérek mikor hozzák be a különböző fogásokat, a zenekar mikor húzza a talpalávalót, mikor ne zenéljen stb. A vőfélykedésről mint mesterségről, annak kulisszatitkairól beszélgettünk Felső-Háromszék egyik legfiatalabb és legismertebb ceremóniamesterével, Gál Botonddal.
 
2015-05-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy a drága jó édesanya, anyós, nagymama, testvér, rokon és jó barát, a kovásznai születésű
CSOMÓS VERONIKA,
a Sugás Áruház
volt alkalmazottja
életének 74. évében tragikus hirtelenséggel visszaadta lel­két Teremtőjének.
Temetése 2015. május 11-én 15 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Gyászoló családja
3158/b