Válaszolt a MinisztériumSemmisnek tekintett beadvány

2015. május 12., kedd, Közélet

A kötelező harminc nap helyett jó másfél hónap eltelté­vel válaszolt a belügyminisztérium ellenőrző testülete a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke, Gazda Zoltán levelére. Mint írják, semmi kivetnivalót nem találtak Sebastian Cucu prefektus március 10-én tanúsított viselkedésében. Kiderül az is: a székely szabadság napján megfogalmazott petíciót semmisnek tekintették, és nem jutott el a címzettekhez.

  • A székely szabadság napja Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente felvétele
    A székely szabadság napja Sepsiszentgyörgyön. Albert Levente felvétele

Gazda Zoltán azt köve­tően fordult a prefektúrák tevékenységéért felelős szak­tárcához, hogy március 10-én, a székely szabadság napján a Kovászna megyei kormánybiztos az előzetes bejelentés dacára sem volt hajlandó fogadni a tüntetők képviselőit és átvenni a pe­tíciót. Az addig békés tiltakozó nagygyűlésen majdnem elszabadultak az indulatok, míg végül a kapus átvette a dokumentumot.
A prefektus másnap sem állt szóba a szervezőkkel – később azt állította, nem is tudott arról, hogy keresték – csak annyit üzent, hogy a petíciót eljuttatja az illetékeseknek. Gazda ezután írt a belügyminisztériumnak, levelében jelezte, hogy Sebastian Cucu nem teljesítette törvény által előírt kö­telességét (té­te­lesen szere­pel feladatai kö­zött: „cselekvően lép fel a társadalmi béke légkörének megőrzése és minden intézményi és társadalmi szinttel való folyamatos kommunikáció megvalósítása céljából, állandó figyelmet szentelve a szociális feszültségek megelőzésére”).
Constantin Manoloiu minisztériumi vezérigazgató április 30-án keltezett válaszában egyáltalán nem tér ki a prefektussal szemben megfogalmazott vádakra, csupán annyit ír, hogy ellenőrizték a bejelentést, és a prefektúra, illetve a közrendért felelős intézmények mindent megtettek, hogy a tüntetés békés legyen, semmilyen rendbontás nem történt. Ugyanakkor jelzik, hogy mivel a Sepsiszéki Székely Tanács adatait nem találták meg az alapítványok és egyesületek jegyzékében, a prefektúra nem közölhette válaszát, a 2002/27-es kormányrendelet 7-es cikkelyének megfelelően az általuk benyújtott petíciót névtelen vagy ismeretlen által írt beadványnak tekintetették, és így nem továbbították a címzetteknek.
Gazda Zoltán jelezte, az ügyet nem hagyja annyiban, panaszt tesz a miniszterelnöknél.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2015-05-12: Világfigyelő - :

Erőfitogtatás Moszkvában (Szakértők a győzelem napi ünnepségekről)

Kun Miklós történész, Oroszország-szakértő szerint a szombaton Moszkvában tartott győzelem napi jubileumi katonai díszszemle egyfajta erőfitogtatásnak tekinthető, hiszen a felvonuló fegyverzet jelentős része támadó jellegű volt. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő arra mutatott rá: Angela Merkel német kancellár mondott egy-két fantasztikus mondatot vasárnapi moszkvai látogatásán, például hogy Európának nem feladata a demokrácia terjesztése.
2015-05-12: Közélet - Bokor Gábor:

Aszfaltoznak Kovásznán

Napokon belül befejeződik a kovásznai Ştefan cel Mare (korábban Nagy út) alsó szakaszának felújítása. Hátravan még a Penny üzlet előtti útkereszteződés – a volt körforgalom helye ( fotó) –, a zöldövezetek végső rendezése, néhány út menti bennvaló bejárójának véglegesítése. Ha minden elkészül, zavartalan lesz az autó- és gyalogosforgalom a város pákéi bejárata és a zabolai letérő között.