Sapientia Egyetem SepsiszentgyörgyönSzabad az út az agrármérnöki szak előtt

2015. május 29., péntek, Közélet

A Romániai Felsőoktatás Minőségbiztosítási Hatósága megadta a működési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek agrármérnöki szak indítására Sepsiszentgyörgy székhellyel. Ha a nevezett szak megjelenik a jövő tanévre vonatkozó, felsőfokú beiskolázást szabályozó kormányrendeletben, akkor harminc nappali tagozatos helyre felvételit hirdetnek, és ősszel megkezdődhet a tanítás a Sapientia sepsiszentgyörgyi oktatási központjában.

  • A volt mezőgazdasági középiskola felújított épülete
    A volt mezőgazdasági középiskola felújított épülete

A tantermek és laboratóriumok készen állnak a kezdésre, minden felszerelés meg­van, amire az agrármérnöki szaknak szüksége van, az oktatókat egyelőre a Sapientia saját tanári állományából fedezi, már csak a vonatkozó kormányrendeletnek kell megjelennie – közölte lapunk érdeklődésére Székely Gyula rektorhelyettes, a Sa­pientia sepsiszentgyörgyi oktatási központjának igazgatója. Az induló szak koordinációját az egyetem Marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Kara kertészmérnöki tanszéke végzi, amelynek programfelelőse Nyárádi Imre-István adjunktus, aki a Háromszéknek azt mondta, fontos lépés ez a Sapientia EMTE részéről, mert nemcsak egy hiányszakmát indítanak el, hanem a meglévő három oktatási központ (Kolozsvár, Marosvásárhely és Csíkszereda) mellett egy negyedik tanítási helyszín is kaput nyit a tanulni vágyó fiatalok előtt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2015-05-29: Közélet - Szekeres Attila:

Háromszéken együttműködnek (RMDSZ–MPP-megállapodás)

Politikai és önkormányzati együttműködési megállapodást kötött Kovászna Megye Tanácsának két politikai csoportja, az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt. Az egyezményt a tegnapi soros tanácsülés előtt írta alá a két párt megyei elnöke, Tamás Sándor és Kulcsár-Terza József, illetve frakcióvezetője, Henning László és Pethő István.
2015-05-29: Közélet - Farcádi Botond:

Novemberre elkészül a mozi

A tervezett ütemben zajlik a sepsiszentgyörgyi mozi épületének felújítása, ha a finanszírozás nem akad el, november végéig befejezik a munkálatokat – ígérte Antal Árpád polgármester tegnap a helyszínen, ahol a kivitelező sepsiszentgyörgyi Conico cég képviselőjével, Szőcs Gyulával közösen a sajtó képviselőinek számoltak be a beruházás jelenlegi helyzetéről.