Novemberre elkészül a mozi

2015. május 29., péntek, Közélet

A tervezett ütemben zajlik a sepsiszentgyörgyi mozi épületének felújítása, ha a finanszírozás nem akad el, november végéig befejezik a munkálatokat – ígérte Antal Árpád polgármester tegnap a helyszínen, ahol a kivitelező sepsiszentgyörgyi Conico cég képviselőjével, Szőcs Gyulával közösen a sajtó képviselőinek számoltak be a beruházás jelenlegi helyzetéről.

  • Albert Levente felvételei
    Albert Levente felvételei

A városvezető felidézte: a mozinál tavaly kezdték el a munkálatokat, azt megelőzően viszont évekig folyt a harc azért, hogy az ingatlan a város tulajdonába kerüljön. Előbb a parlamentben kellett elfogadni azt a jogszabályt, amely lehetővé tette, hogy a mozik önkormányzati tulajdonba kerüljenek, s bár Sepsiszentgyörgyön gyorsan léptek, mégis késett a birtokba vétel, ugyanis az épület akkori bérlőjével kellett pereskedni, aki a fenyegetőzésektől sem riadt vissza és igyekezett etnikai élt adni a vitának.
  A megújuló épületben két intézmény kap helyet: az Andrei Mureşanu Színház és a mozi. Hogy több legyen a hely, új szárnyat is felhúztak, a színház stúdiótermébe oldalról lesz a bejárat. Ami a mozit illeti, két filmvetítésre alkalmas terem lesz, hogy párhuzamosan is lehessen vetíteni. A két terem összesen 160 férőhelyes, az előtérben bárrészleget alakítanak ki. Ami a mozi működtetését illeti, arról több elképzelés van: jelentkeztek már olyan cégek, amelyek ezzel foglalkoznak, de helyi civil szervezetek is érdeklődtek. Antal Árpád szerint olyan megoldást kell találni, ami mindenkinek jó, a vetítések során pedig fontosnak tartja a többnyelvűség érvényesítését, hogy a magyar és román anyanyelvűek egyaránt élvezhessék a filmet.
A beruházás összértéke különben valamivel több, mint egymillió euró – 5,24 millió lej –, ennek 80 százalékát kormánypénzekből fedezik a helyi fejlesztéseket célzó program révén, a többit az önkormányzat saját költségvetéséből teremti elő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2015-05-29: Közélet - Fekete Réka:

Szabad az út az agrármérnöki szak előtt (Sapientia Egyetem Sepsiszentgyörgyön)

A Romániai Felsőoktatás Minőségbiztosítási Hatósága megadta a működési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek agrármérnöki szak indítására Sepsiszentgyörgy székhellyel. Ha a nevezett szak megjelenik a jövő tanévre vonatkozó, felsőfokú beiskolázást szabályozó kormányrendeletben, akkor harminc nappali tagozatos helyre felvételit hirdetnek, és ősszel megkezdődhet a tanítás a Sapientia sepsiszentgyörgyi oktatási központjában.
2015-05-29: Közélet - Szekeres Attila:

Mielőbb lesz megyezászló

Amint a parlament által elfogadott zászlótörvény megjelenik a Hivatalos Közlönyben, Kovászna Megye Tanácsa elsőként lépik, és hivatalosíttatja a megyezászlót – jelentette ki Tamás Sándor elnök a testület tegnapi soros ülésén.