Újabb engedély kanadaiaknakVihetik az aranyat

2015. május 29., péntek, Belföld

Újabb kanadai cég, a Carpathain Garden kapott romániai leányvállalata révén nemesfém-kitermelési engedélyt az Erdélyi-érchegységben, ahol aranyat és rezet akar felszínre hozni. A civilek máris tiltakoznak.

A Mediafax hírügynökség szerint a Samax Romá­nia révén a kanadaiak húsz évre megkapták a kitermelési engedélyt az ásványkincseket felügyelő állami ha­tóságtól. Az engedély hatályba lépése ugyanakkor csak több kormányzati igazgatóság végleges jóváhagyása és a Hivatalos Köz­lönyben való közzététele után lehetséges. A két Hu­nyad megyei település, Ro­vina és Criscior között elhelyezkedő kitermelés húsz kilométerre fekszik Veres­pataktól, ahol a Roşia Mon­tana Gold Cor­poration kanadai–román vegyes vállalat próbál 15 éve aranyat és ezüstöt kitermelni, de a beruházás során használni tervezett ciántechnológia miatt mai napig ellenállásba ütközik, így a hatóságok nem engedélyezték azt.
A kanadai vállalat közleménye szerint a kitermelési engedély megszerzése a legfontosabb lépés. Hangsú­lyozták, hogy az állam először adott nemesfém-kitermelési engedélyt úgy, hogy a tervezett beruházásnak nem részese román állami vállalat. Bejelentették, napirendre hozzák a 2010-es előzetes gazdasági becslésüket, és felülvizsgálják a beruházás költségeit. A 43 alkalmazottat foglalkoztató, Nagy­bá­nyán bejegyzett Sa­mex Románia a bukaresti pénzügyminisztérium legfrissebb adatai szerint 2013-ban 9,2 millió lej árbevételt (forgalmat) ért el, nyeresége 3,5 millió lej volt.
A rovinai terület becslések szerint 120 tonna aranyat és 100 ezer tonna rezet tartalmaz. A kanadai vállalat vezetői korábban úgy nyilatkoztak, hogy a felszíni kitermelés során nem használnak ciántechnológiát, hanem úgynevezett flotációval, úsztató eljárással termelik ki a nemesfémeket.
A beruházás ellen tiltakoztakt tegnap a Mining Watch Románia és a Ment­sük meg Verespatakot! környezetvédelmi platformba tömörült civil szervezetek, amelyek szerint ez országos szinten a legnagyobb nyílt színi bánya lenne. A kitermelés két bányában zajlana, átmérőjük 500–600 méter, mélységük 300–400 méter, ami meghaladja a verespataki bánya méreteit. A civilek szerint a kitermelés nem lakott területen történne, viszont mindössze hét kilo­méterre van Brad várostól, amelynek 13 900 lakosa van. Szerintük az ásványkincseket felügyelő hatóság átláthatatlan feltételek mellett adta meg a kitermelési engedélyt, és a helyi lakosokat sem tájékoztatta, mivel jár egy ilyen nagyszabású bányaberuházás.
Az Erdélyi-érchegységben Felsőcsertésen (Certeju de Sus) is egy kanadai cég, az Eldorado Gold rendelkezik engedéllyel a Deva Gold leányvállalata révén nemesfémek kitermelésére. A kana­da­iak legfrissebb becslése sze­rint 17 év alatt több mint 3,1 milliárd dollár értékű aranyat és ezüstöt termelnek ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2015-05-29: Közélet - :

Fáradtság okozott súlyos balesetet (Röviden)

Villanyoszlopba csapódott tegnap Sepsiszentgyörgyön egy jármű, miután vezetője elaludt a volán mögött. A Păiuş David útra nem sokkal dél előtt riasztották a rendőrséget és a katasztrófavédelmi felügyelőség munkatársait is, akik kiszabadították az összeroncsolódott autóból a jobb oldali, első ülésre beszorult utast.
2015-05-29: Belföld - :

Maradnak az igazságügyi vezetők (Johannis válaszolt)

Nem támogatja a büntető törvénykönyv és az eljárásjog módosítását a román államfő. Ezt maga Klaus Johannis erősítette meg a szenátusi elnök hozzá intézett nyílt levelére reagálva tegnap. Az elnök továbbá azt is leszögezte, nem hajlandó sem a korrupcióellenes főügyész, sem a legfelsőbb bíróság elnökének menesztéséről tárgyalni.