A hétvége híreiA nemzetpolitika új iránya

2015. június 1., hétfő, Belföld

Két hónapon belül készülhet el az előterjesztés a kormánynak, amelynek alapján dönthet a nemzetpolitika új irányairól – mondta a nemzetpolitikáért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán tegnap. Potápi Árpád János hangsúlyozta: a nemzetpolitikai intézményrendszer felállítása, a támogatáspolitika megalkotása után új irányokat kell szabni a nemzetpolitikának.

Az államtitkár a legjelentősebb kihívások között említette a demográfiai helyzetet. A legfontosabb azt elérni, hogy minél több magyar gyermek szülessen Magyarországon és a Kárpát-medencében – jelentette ki, hangsúlyozva annak fontosságát is, hogy a megszületett gyermekek magyar óvodába, iskolába járjanak. Törekedni kell arra is, hogy a vegyes házasságban születettek magyar identitást szerezhessenek – fűzte hozzá. Mint mondta, gazdaságpolitikai eszközöket is lehet alkalmazni. Kifejtette: többek között a szakképzést lehet erősíteni itthon és a határon túl, a gazdaságélénkítésre fordítandó uniós források egy része pedig a Kárpát-medencében élő magyarok helyben maradását is segíthetné.
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 761
szavazógép
2015-06-01: Belföld - :

Hírsaláta

TÖBBET ÉR AZ ÉTELJEGY. Egy, a Hivatalos Köz­lönyben napokban megjelent rendelet értelmében enyhén nő az ételjegyek értéke. A munkaügyi tárca 2015/1069-es számú rendelete szerint 2015 májusától az eddigi 9,35-ről 9,41 lejre módosul egy étkezési utalvány értéke. Hasonló intézkedést 2011 februárjában hajtottak végre, amikor 9 lejre emelkedett az ételjegyek értéke, majd ezt módosították a hatóságok legutóbb 2013 májusában 9,35 lejre. (Digi24)
2015-06-01: Belföld - :

A föláldozott élet értéke (A hétvége hírei)

Csak annak a nemzetnek van jövője, amely ismeri a föláldozott élet értékét – hangoztatta Áder János köztársasági elnök az első világháborúban elesett váci hősök emlékművének újraavatási ünnepségén tegnap, a magyar hősök emléknapján. „Ha felejtünk és nem törődünk a múlttal, önmagunk ellen vétkezünk, de ahol az emberek összefognak, és az emlékeket féltőn megóvják, ott az élet győz a felejtés felett” – mondta az államfő. „A nagy háborúban minden korábbinál érzéketlenebb hatalmak küldték csatába emberek millióit, ezért nekünk, akik ma emlékezünk, minden egyes kioltott életet meg kell gyászolnunk” – fogalmazott Áder János.