Uniós támogatásokAlutus Leader-karaván

2015. július 1., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az Alutus Leader Egyesület sepsiszentgyörgyi és baróti munkatársai június végén karavánkörúton mutattak be négy erdővidéki településen öt, három Olt menti településen pedig három sikeres pályázatot. Az egyesület az Európai Unió egyik legsikeresebb, a húszezer lakosnál kisebb településekkel foglalkozó vidékfejlesztési programjában segített a pályázóknak.
 

Bibarcfalván Máté Mária fiatal méhész – akinek édesapja Kovászna megye első méhésze volt – férjével három éve vette át a gazdaságot. A 150 méhcsaládot tartó házaspár a pályázat révén 36 ezer euró 60 százalékát kapta meg, amiből 48 ezer lejre vásároltak 80 kaptárt, mézhordozót, pároztatót, pisztolypergetőt, öltözékeket és egyéb kisebb felszereléseket. Elmondása szerint ez nagy segítséget jelentett a szakmai munka elmélyítésében, illetve a méhgazdaság fejlesztésében. A méhek – az időszaknak megfelelően – a látogatás idején épp vándorolnak, Tulcea megyében hársmézet gyűjtenek.
Bardocon a polgármesteri hivatal egy MAN típusú, sózóval és hóekével is ellátott hókotró autót vásárolt 116 ezer euróért. Az eszközt az összesen 97 kilométert kitevő községi és erdei utak karbantartásánál már az elmúlt télen sikerrel használták.
Olaszteleken Szabó Előd autószerviz- és gumijavító-tulajdonos 15 ezer euró értékű uniós pályázatot nyert, amelynek 30 százaléka volt az önrész. Felnijavítót, nagyobb teljesítményű légsűrítőt és egyéb kisebb felszereléseket vásárolt a pénzből, a gépek legkésőbb augusztus 15-ig kerülnek hozzá. Szintén Olaszteleken Baló Oszkár fiatal gazda három élő marha vásárlására nyert pályázatot, az állatok még nem érkeztek meg.
Nagybaconban a polgármesteri hivatal 51 ezer eurós pályázatot nyert meg, amelyből traktort, hótolót vásároltak a községi utak karbantartására. Ebben az esetben integrált pályázatról van szó, az önkormányzat ugyanis partnerségben egy civil szervezettel 24 hangszert is vásárolt a felnőtt és ifjúsági fúvószenekar számára. A nagybaconi közbirtokosság egy traktor megvásárlására nyert fedezetet, a haszonjármű beszerzése folyamatban.
A karaván második napján Sepsibodokon Fodor István polgármester kalauzolta körbe a résztvevőket a bodoki falunapok alkalmával július végén avatott, uniós támogatásból felújított József Attila Kultúrotthonban, valamint az új műfüves, minifutball- és kézilabda-mérkőzésekre alkalmas sportpályán, amelyet szintén támogatásból valósítottak meg.
A községhez tartozó Zalánban Para Zoltán agroturisztikai panziót épít, a karaván tagjai megtekintették az építkezést. Fotosmartonoson a 21 éves, öt éve gazdálkodó Porzsolt Vince fogadta őket, aki pályázatból nyert összeget mezőgazdasági gépekre. A karaván utolsó Olt-feji állomása Étfalvazoltánban volt, ahol Tóth Ilona fazekasműhelyét látogatták meg, aki az elnyert pályázati pénzből műhelye felszereltségét korszerűsítette, illetve bővítette.
Antal Esztilla, a Leader-egyesület ügyvezetője elmondta: a kisebb értékű pályázatoknál segítenek, ekkora összegekkel a pályázóknak országos szinten nincs esélyük, az egyesület feladata épp az, hogy a kistérségek önkormányzatai vállalkozói igénynek megfelelően jussanak támogatásokhoz. Az egyesület segítségével az elmúlt hét évben 80 pályázati csomag született, 57 esetben kötöttek szerződést.
A Leader-karaván a megvalósított pályázatok bemutatásával tovább folytatódik, július elején Bölönben, Nagyajtán és Baróton, illetve Árkoson, Kőröspatakon, Sepsibükszádon és Mikóujfaluban látogatják meg a sikeres pályázókat.

Bardocz Andrea

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1502
szavazógép
2015-06-30: Világfigyelő - :

Amerika mellett a magyar liberálisok

A Liberálisok elnöke, a független parlamenti képviselő Fodor Gábor törvényjavaslatban kezdeményezte, hogy a magyar jog is engedélyezze az azonos neműek házasságát.
2015-07-01: Pénz, piac, vállalkozás - :

Kevés veszteséggel megúszhatjuk (Görög válság)

Londoni pénzügyi elemzők szerint Közép- és Kelet-Európa piacai valamelyest megszenvedték ugyan hétfőn a görögországi tőkekorlátozások bejelentése utáni első kereskedési napot, de a veszteségek nem nevezhetők különösebben jelentősnek. Így sem az árfolyamok, sem a tőzsdei forgalom tekintetében nem várható lényeges változás.