Mentik az állami intézményeketErőltetett házasság

2015. július 4., szombat, Közélet

A Sepsiszentgyörgy köztulajdonában levő erdők kezelésére a Murgó Közbirtokossággal kötött társulási szerződés felbontására kényszerült  az önkormányzat, mint a tegnapi tanácsülésen Antal Árpád polgármester indokolta, törvény kötelezi a helyhatóságokat, hogy erdeik kezelését az állami erdészetre kell bízniuk.
 

A sepsiszentgyörgyi erdők kezelését több mint tíz esztendeje bízta rá az önkormányzat a Murgó Közbirtokosságra,  az erdővagyon kezelése jó kezekben volt, ez semmiképp sem indokolta volna a szerződésbontást, de a törvény időközben változott. Az évek során ugyanis az erdők visszaszolgáltatásával, a magánerdészetek sorozatos megalakulásával az állami erdészetre egyre kevesebb feladat hárult, számos helyütt kirendeltségeket kellett felszámolniuk, az állami cég megmentésére módosították a törvényt olyképpen, hogy a települések köztulajdonban levő erdeinek kezelését kötelező módon rájuk kell bízni – magyarázta Antal Árpád a Háromszék kérdésére válaszolva. A törvény ugyan lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak külön az erdővagyon kezelésével megbízott ügyosztály létrehozására, ehhez azonban nagy mennyiségű erdővel kell rendelkeznie, ami Sepsiszentgyörgy esetében nem áll fenn. Így hát kényszerűségből a Murgó Közbirtokossággal kötött szerződés felbontását kellett kezdeményeznie az önkormányzatnak – erre a tegnapi tanácsülésen jelen levő képviselők mindannyian rá is bólintottak –, hogy majd a tanács erőltetett házasságra lépjen az állami erdészettel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 759
szavazógép
2015-07-04: Közélet - Iochom István:

A bölcsőtől a sírig (Gábor Áronra emlékeztek)

A bölcsőtől a sírig – Juhos Gábor maratonfutó és Péter János, a Székely Nemzeti Tanács alelnöke ötlete alapján ez volt a mottója a csütörtöki Gábor Áron-megemlékezésnek, amelyet rendszeressé szeretnének tenni. Tervek szerint minden év július 2-án a berecki szülőház helyén álló emléktáblás ingatlantól elzarándokolnak Eresztevényre, Gábor Áron sírhelyéhez.
 
2015-07-04: Közélet - Iochom István:

Erődített templomaink

Kuriózumnak számító könyvbemutató zajlott a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban, ahol mintegy ötven érdeklődőnek a kötet szerzője, Hubert Rossel vetített képes előadásban ismertette francia nyelvű, Székelyföld erődített templomai (Les églises fortifiées du pays des Sicules) című könyvét. A Svájcban élő, de nem svájci állampolgárságú Rossel huszonöt évig gyűjtötte az anyagot, feldolgozásán pedig újabb négy esztendőt dolgozott.