„Ne írja meg!” Megírom!

2015. július 29., szerda, Nyílttér

Az újságban egyre több fekete keretes hirdetést olvasunk. Visszanézünk és búcsúzunk!
De mellette végre ragyogó vasárnapot értünk meg, Erősdön!
Zöld keretes hirdetésben nézhetünk előre és gondolhatunk a jövőre, mert megkereszteltük a gyülekezetben a lelkipásztori család hatodik gyermekét. Mondom és írom a valóságot: egyik szebb, mint a másik! – Ragyogott a fényes nap, amely átvilágította a Vecsen alján békésen meghúzódó kicsi falut.

A templomban az alig nyolcvanöt fős gyülekezetből negyvenheten hallgatták az igei üzenetet a Mózes V. kv. 7-7-8-ból „Nem azért szeretett titeket az Úr, hogy minden népnél többen volnátok, mert ti minden népnél kevesebben vagytok. Hanem azért, mert szeretett titeket az Úr...”
Harkó Baka Zsuzsánna igazolja az ige üzenetét, hiszen több mint tizenhét éve szolgál a gyülekezetben mint lelkipásztor és édesanya. Nemcsak a szószékről hirdeti az igét, hogy szeret titeket az Úr, hanem Ő is szereti a gyülekezetet. Rendben van a parókia, rendbe tették a templomot, bekerítették a temetőt stb. És az igehirdetés mellett vallásórát és magyarórát tart a gyermekeknek. Nincs magyar óvoda, iskola, de van egy lelkipásztor, aki végzi a nemes munkát, hat saját gyermeke mellett édes anyanyelvünkre tanítja a falu gyermekeit is. Ő tudja, hogy nem elég csak szónokolni, tüntetni, mert „nem mindenki, aki mondja, hogy Uram – Uram, hanem, aki cselekszi is a mennyei Atya akaratát”.
A kis templomban zengett az ének, mert a férj, Harkó Baka Zsolt odaült a harmóniumhoz játszani, hogy énekeljen a gyülekezet. Az ének imádság is!
„Ne írja le az újságba, mert mit gondolnak az emberek.” Van irigység és rosszindulat, de én nyugodtan leírom, hogy legyen példa. Amikor felhívtak telefonon, hogy kereszteljem meg a hatodik gyermeküket, dr. Nagy Lajos nyugdíjas barátomnál voltam, aki hallotta a beszélgetésünket. Rögtön megszólalt, hogy „Légy szíves, adjál 100 lejt a nevemben a keresztelőre”. Ez a beszéd és tett!!!
Még csupán annyit, hogy a gyermekek neve is beszédes: Rebeka, Zsolt, Boglárka, Rubinka és Réka.
Mondom Nektek, igazi szép vasárnapunk volt.
Jó érzés látni a Háromszék feliratát zöld betűvel. Jó érzés zöld keretben sokak okulására hirdetni, hogy jövendőt ígérő, szép családok is vannak. Végül kívánhatok-e mást és többet: Isten áldása kísérje a szép család jövendőjét, közös örömünkre.

Incze Sándor
nyugalmazott református esperes

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2015-07-29: Nyílttér - :

Beszivárgó Balkán (Békési levelek)

Mikor a címet leírtam, kicsit megálltam. Első hallásra déli menekültekkel foglalkozó témának tűnik ugyanis, mit sejtet, bár egyáltalán nem annak szántam. Aztán belegondoltam eredeti mondandómba, és rájöttem, ez a felvetés is belefér.
2015-07-29: Pénz, piac, vállalkozás - Demeter J. Ildikó:

Okosodó városok

A saját tulajdonú személygépkocsi ismét luxus lesz, a nagyvárosokban már egyre többen mondanak le róla, mert nehézkes a tartása – hangzott el azon a fórumon, amelyet Okos városok címmel tartottak a 26. tusványosi nyári szabadegyetemen, a Puskás Ferenc kávéház melletti Infotér-sátorban. A meghívottak – közlekedési és informatikai szakértők, minisztériumi és önkormányzati vezetők – a településfejlesztés irányairól és lehetőségeiről beszéltek. Főképp Budapestről, mert az ottani gondok hagyományos módszerekkel már megoldhatatlanok – az okos város tehát fejlett technológiát jelent, nem csupán a forgalom, hanem mindenféle ügyintézés, illetve szolgáltatás  megkönnyítésére. Ebből a kisebb települések is okulhatnak.