KármentőA székely nem kér a balkáni módszerekből

2015. augusztus 6., csütörtök, Közélet

Háborog a Csíki Sör Manufaktúra, s úton-útfélen hirdeti, Csíkszereda önkormányzata kitiltotta termékeit a városnapokról. Valójában nem az ő ajánlatát fogadták el, hanem kedvezőbbet. Kizárólagos sörforgalmazói szerződést kötöttek a Ciuc Premium sör forgalmazójával. Ez a piacgazdaság. A városházának jogában áll kizárólagos forgalmazóval szerződni.

Jogában áll a városban működő sörgyár – melytől adóbevételei vannak, polgárait foglalkoztatja – termékeinek forgalmazójával kizárólagos szerződést kötni. Akkor is, ha a Csíkszentsimonban gyártott Igazi Csíki Sör tulajdonosának ez nem tetszik. A Csíki Sör Manufaktúra közleményben tiltakozik, s egyfajta érzelmi zsarolást folytat. Azt nem említi, hogy felajánlottak számára egy helyszínt, de azt nem fogadta el.
A nemrég alakult Csíki Sör Manufaktúra teljesen érzelmi alapú reklámozást folytatott. Nem kellett pénzt költenie a szó szoros értelemben vett reklámra, kihasználta az országban hátrányosan megkülönböztetett székelyek önazonosság-tudatával összefüggő lelki szálakat. S ez jól bevált. Aztán jött a Heineken Románia Rt., a Ciuc sör gyártója, és a szellemi tulajdon megsértése, szabálytalan konkurencia és tisztességtelen kereskedelem vádjával nyújtott be keresetet a csíkszentsimoni sörgyár ellen. Ezzel sokszoros ingyenreklámot biztosított az Igazi Csíki Sörnek, hisz úgy állították be a harcot, mint a kis székely Dávid és a nagy multinacionális Góliát küzdelmét. Ebbe nem kívánunk beavatkozni. De megértjük a Heineken háborgását, hisz Ciuc sörét korábban mindenki csíki sörként kérte.
Az Igazi Csíki Sör gyártója, a Lixid Projekt Kft. Frank Zappa-idézettel indítja honlapját: „Egy valamire való nemzetnek van saját söre és légitársasága. Nem árt, ha van focicsapata és atomfegyvere is, de legalább saját söre legyen”. Ez némiképp másképp hangzik az eredeti szövegben, természetesen angolul: „Minden nagy iparosodott nemzetnek akad saját söre (nem lehetsz igazi ország saját sör és légitársaság nélkül – az persze segít, ha van néhány focicsapatod, vagy néhány atomfegyvered, de legvégül mégis csak szükséged lesz egy sörre)”.
Aztán úgy mutatkozik be: „A helyi többségi tulajdonban lévő Csíki Sör Manufaktúrában megközelítőleg 40 székely ember dolgozik. Együttműködve a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, kutatva, tisztelve és felelevenítve közös múltunkat, mi magunk alakítjuk ki receptjeinket. (…) Így biztosítjuk, hogy sörünk igazi csíki és egyben valódi székely sör is legyen”.
Az Átlátszó Erdély kiderítette, hogy az a helyi többségi tulajdon valójában nem többségi, csak 50 százalék, ugyanennyi résszel van jelen egy Hollandiában bejegyzett cég, a Lixid Holding BV a vállalkozásban. Ez tisztán látszik a kikért cégbejegyzési adatokból.
A sör reklámja, amelyben egy székely ruhás legény karatézik a medvével, tulajdonképpen a John West cég halkonzerv reklámjának a lekoppintása. Még a karatés mozdulatok is azonosak.
Az Igazi Csíki Sör címkéjén ez szerepel: Csíki sörfőzés 1540 óta. A felületes szemlélő arra gondolhat, hogy ennek a sörnek közel fél évezredes hagyománya van. Ha megfordítjuk az üveget, már veszítünk néhány évet. A csíki sörfőzés története című útmutatóban az jelenik meg, a csíki sörfőzés első írásos emléke 1584-ből való. Végül megtudjuk, mikori is a sör: 2014-ben Csíkszentsimonban újjászületik a legenda.
Az Igazi Csíki Sört sokan érzelmi okokból fogyasztják. Ez székely, és kész, vagy ez a miénk. Finom vagy nem, ez a székely nemzeti sör. A Heineken pereinek hallatán egyesek kijelentették, soha az életben többé nem fognak Heineken-terméket fogyasztani.
Most már túl nagy lett a mellény. A csíkszentsimoni sörgyártó úgy érzi, minden megilleti őt, hisz meglovagolt székelykedésével különböző fesztiválok díszmeghívottja Székelyföldtől Budapestig. Ez az érzelmi zsarolás már túllő a célon.
A székely furfangot ne tévesszük össze a balkáni típusú megoldásokkal, hogy egyet mondunk, mást teszünk, bort iszunk, s vizet prédikálunk. A székely embert elsősorban az egyenes gerinc és igazmondás jellemzi. Ne sajátítsuk el a balkáni módszereket, legyünk egyenes emberek, ha székelyként kívánjuk feltüntetni magunkat vagy termékünket, s ne adjunk okot a megbélyegzésre! Igyunk sört, de sört is prédikáljunk!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2015-08-06: Közélet - :

Egy élet 37 másodpercben

Beszélgetés Pászka Lehel világrekorderrel
Amikor megérkeztem Pászka Lehel műhelyébe, azzal fogadott: osztálytársakként nem gondoltuk, hogy egyikünk lovas íjászként interjút ad a másiknak. Húsz év után megtermett férfi fogad. Teljes alázattal lovas íjásznak vallja magát, holott a Székely Vágtán világrekordot állított fel. Pontosan 37,74 másodperc alatt Vackor nevű lován, szőrén ülve, íjával tizenötször talált célba.
2015-08-06: Belföld - :

Többszörösére dagadt Oprea pártja

A választások óta megháromszorozta parlamenti súlyát Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes pártja, a Románia Haladásáért Országos Szövetség, a parlamenti migráció legnagyobb nyertese.