Mi, hol, mikor?

2015. augusztus 24., hétfő, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
* Sepsiszentgyörgyön a Köntés Galériában kedden 18 órakor nyílik meg a Marosvásárhelyen született, jelenleg Magyarországon élő Dávid Júlia festőművész kiállítása. Megnyitóbeszédet Gazda József műkritikus mond.

  • Dávid Júlia: Mongol zenélő lány
    Dávid Júlia: Mongol zenélő lány

Dávid Júlia művészete különleges egyéniségén átszűrve, bensőjét, vízióját hozzáadva ötvözi az egyetemes és magyar ősi motívumokat a népművészet motívumaival, így teremt teljesen eredeti alkotásokat a szemlélő számára.
* A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban a Románia ókori arany- és ezüstkincsei című időszakos tárlat, mely az ország határain belüli régészeti emlékek legjavát sorakoztatja fel, szeptember 6-áig látogatható hétfő kivételével mindennap 9 és 18 óra között. A kiállításra a belépő felnőtteknek 10, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 5 lej. A jegy a múzeum állandó tárlataira is belépést biztosít.
* A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítótermében Miklóssy Mária festőművész kiállítása szeptember 27-éig látogatható.
* A sepsiszentgyörgyi Magmában a Családban marad sorozat 4. kiállítása a kézdivásárhelyi Sárosi Csaba és Mátyás munkáiból szeptember 6-áig tart nyitva naponta 11–19 óráig. Bővebb információ a www.magmacm.ro honlapon.
* A Kovásznai Kádár László Képtárban Hervai Katalin sepsiszentgyörgyi grafikus egyéni tárlata szeptember 1-jéig tekinthető meg.


Könyvbemutató
Sepsiszentgyörgyön az unitárius templom tanácstermében kedden 17 órakor bemutatják a T 1224 – Könyv az Úz völgyéről című kötet második, átdolgozott, bővített kiadását. Házigazda nt. Kovács István unitárius lelkész. A könyvet ismerteti Kisgyörgy Tamás szerkesztő és Váry O. Péter újságíró. Páll Sámuel Úz-völgyi veterán visszaemlékezéseiből olvas fel. A könyv a helyszínen, valamint augusztus 26-án az Úz-völgyi megemlékezések helyszínén megvásárolható.


Tánc
A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban kedden 19 órától néptáncelőadást tart az Ekton Korka néptáncstúdió (Udmurt Köztársaság, Oroszország). A belépőjegy ára 5 lej.


Nemzetközi fotópályázat
A csíkszeredai F’10 fotóklub meghirdeti 4. nemzetközi fotóművészeti pályázatát Best 100 – A legjobb száz fotó címmel. A kiállítás a Fotográfia hete Romániában rendezvénysorozat része, a Román Fotószövetség és a Kulturális Minisztérium, valamint a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum támogatásával. A verseny nyitott minden amatőr vagy hivatásos fotográfus számára a világ bármely országából,  legtöbb 10 digitális művel lehet nevezni, a pályázat témája kötetlen, az alkotói szabadságot semmilyen formában nem korlátozzák. A digitális fényképeket (JPG formátum) és a benevezési lapot CD-n lehet elküldeni a következő postacímre: Fotoclub F’10, Str. Kossuth Lajos nr. 22/B/11, 530230, Miercurea-Ciuc, vagy e-mail-ben: f10fotoclub@gmail.com címre. Részvételi díj: 30 lej. Képméret: a hosszabbik oldal min. 3000 pixel, JPG formátumban. A pályaművek file-neve kódolt: 4 betű, és 01–10-ig a sorszám, mínusz jellel elválasztva, amely megegyezik a nevezési lapon levő sorszámmal: ACDC-01…10. A szerző neve, valamint az alkotások címe a nevezési lapon jelenik meg. Egy CD-re több szerző munkáját is fel lehet tenni, szerzőnként külön mappába rendezve. A nevezési lap letölthető a www.aafro.ro, www.mafosz.hu honlapról vagy kérhető a fent említett e-mail címről. Díjak: 1 arany, 1 ezüst, 1 bronz AAFRO érem, 3 AAFRO kék szalag, 1 fotóklub különdíj. Bővebb felvilágosítás a 0745 315 111-es és a 0747 032 954-es telefonon.
 

Marosvásárhelyiek világtalálkozója
Idén harmadik alkalommal szervezik meg a Vásárhelyi Forgatag részeként a Marosvásárhelyiek Világtalálkozóját. Az augusztus 29-én, szombaton zajló eseményen 10 órától a Bolyai Farkas Elméleti Líceum udvarán berendezett Nosztalgia Kávéházba várják a szervezők az érdeklődőket, ahol a Tompa Miklós Társulat színművészei segítségével a jelenbe hozzák a városhoz kapcsolódó emlékeket. Alkalom nyílik a város véleményformálóival találkozni, illetve vásárhelyi élettörténeteket meghallgatni. Emellett ugyanott zenés produkcióval és meglepetésekkel is kedveskednek. A délutáni program a már megszokott módon 17 órakor kezdődik a Kultúrpalotában, ahol színes és tartalmas zenés-kulturális gálaműsort kísérhetnek figyelemmel az érdeklődők. Többek között fellép a Bekecs Néptáncegyüttes, Grossmann Péter zongoraművész, az Illusion zenekar, de bajai vendégelőadás, musicalek és kabaréjelenet is színesíti a programot.


Képernyő
RTV1. Ma 15.30 órától: A kézdivásárhelyi Gyűjtemények Házáról szóló sorozat végére érve, az ott kiállított öngyújtókat is bemutatja Beke Ernő házigazda, akitől azt is megtudhatjuk, hogy mi volt előbb: az öngyújtó vagy a gyufa? * Létkérdések – a rovatban egy olyan fiatalt mutatnak be, aki annak ellenére, hogy külföldön „futott be”, hazatért, céget alapított, családjának és munkatársainak megélhetést biztosít. Esztány István az iparművészeti egyetemet Budapesten végezte, díjazott „bővülő táskái” viszont már itthon, csíkszeredai műhelyében készülnek. * Erdély ipartörténete – Villany a havasról (első rész, ismétlés) – Van Nagyszeben mellett, a Cód völgyében két vízi erőmű, amelyeknek turbinái több mint egy évszázaddal ezelőtt készültek, és azóta is kifogástalanul működnek. A tévések ott jártak a Sadu 1. és 2. erőműnél.


Röviden
GYERMEKTÁNCHÁZ. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban ma 18 órától gyermektáncházba várnak minden játszani és táncolni szerető, óvodás- és kisiskolás korú gyermeket. Házigazda: Tőkés Zsolt néptáncoktató és a Kincsek gyermek-néptáncegyüttes.
MOZGÁSMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 19.30–20.30 óráig body-art – alakformáló mozgás hölgyeknek kezdő szinten. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
IVÓVÍZ. Sepsiszentgyörgyön kedden 8–23 óráig a Kós Károly útnak az Andrei Şaguna utca keresztezésétől a Kórház utca kereszteződéséig és a Szabadság téren a Kórház utca sarkától az 1918. december 1. út és a Kossuth Lajos utca kereszteződéséig elzárják az ivóvizet. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet. Az esetleges kellemetlenségekért megértésüket és türelmüket kérik.
ÁRAMSZÜNET. Ojtozban mától péntekig naponta 8–16 óráig, Mikóújfaluban a PT ICDPL és a 4-es transzformátorállomás körzetében, valamint a kőbányáknál szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2015-08-22: Világfigyelő - :

Háborúra készül Észak-Korea?

Kim Dzsong Un háborús készültséget rendelt el Észak-Korea hadseregében tegnap, egy nappal azután, hogy a két Korea közti határon tűzharcba keveredtek a dél-koreai és észak-koreai csapatok.
2015-08-24: Kultúrkert - Jánó Mihály:

Családban marad 4. (Sárosi Csaba és Sárosi Mátyás kiállítása a sepsiszentgyörgyi Magmában)

Úgy tűnik. az embervilág nem változik! Vagy mégis? Kérdésünkre talán alkalmas példa a Családban marad 4. című kiállítás jó szemmel készült plakátja, amelyen fent az apa, Sárosi Csaba 1987-ben készült installációjának egyik részlete – filmszalagon megörökített gyermekarcok vízszintes sávja –, lent a fiú, Sárosi Mátyás mai tömbházsorból inspirálódó festményének szürke csíkokkal keresztezett szférája, amelynek szélén emberalakra emlékeztető folt tűnik föl.